El Trueta extreu una laringe per via bucal, una operació que només s’havia fet tres cops al món

La pacient, al centre, amb part de l'equip mèdic que l'ha intervinguda, i el seu marit

S’han pogut recuperar algunes funcionalitats digestives de la pacient

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha realitzat aquest mes de febrer una intervenció quirúrgica d’otorinolaringologia pionera a Catalunya, i de la qual només se n’havien realitzat tres en tot el món. Es tracta d’una cirurgia ultrasònica sota control per endoscòpia 3D, que ha permès extreure la laringe per via oral a una pacient de 59 anys que tenia aquest òrgan molt afectat pels efectes d’un tractament radioteràpic.

La intervenció s’ha fet el 3 de febrer i la pacient es recupera favorablement de forma molt més ràpida que si s’hagués hagut de sotmetre a una extirpació clàssica de laringe, que requereix una cirurgia oberta i que és molt més agressiva.

Fins ara, aquesta intervenció només s’havia realitzat en tres ocasions als hospitals Coslada de Madrid i al de Móstoles de la mà de Mario Fernández, que és l’impulsor d’aquesta tècnica. El mateix Fernández va ser present als quiròfans de l’Hospital Josep Trueta per col·laborar amb Marc Tobed, del Servei d’Otorinolaringologia del Trueta, i amb Antoni Borés i Jordi Lluansí; també hi van participar Alfred Muñoz del Servei  d’Anestèsia i Reanimació i les instrumentistes Carmina Frigola i Neus Colom.

Al mateix temps, una desena de cirurgians otorinolaringòlegs, procedents de diversos hospitals catalans i de Madrid, van seguir la intervenció en directe en una sala annexa a l’Àrea Quirúrgica a través d’una retransmissió interna per televisió.

L’extirpació de la laringe afectada s’ha fet a través d’un innovador abordatge assistit per tecnologia 3D i amb l’ajuda d’uns bisturís d’última generació que minimitzen el sagnat del pacient. A banda d’evitar la cirurgia oberta i de facilitar així la cicatrització de la zona afectada, l’equip del Trueta ha aplicat una innovadora tècnica de tancament de la ferida, amb un element amb forma de grapa que substitueix la sutura clàssica. 

L’aplicació d’aquesta tècnica permetrà escurçar el temps de recuperació de la pacient. A més s’han pogut recuperar algunes funcionalitat digestives de la pacient, com ara la deglució. Això ha estat possible perquè no s’han tocat l’esòfag i els seus teixits més propers; fet que és difícil d’evitar quan s’ha de practicar una laringectomia per cirurgia oberta.         

A l’Hospital Dr. Josep Trueta es realitzen cada any una quinzena de laringectomies, i els responsables calculen que un 20% d’aquests pacients es podran beneficiar de la nova tècnica transoral. La resta són casos en què els tumors o les afectacions poden anar més enllà de la laringe i, per tant, requereixen un procés quirúrgic més ampli.

La cirurgia transoral mitjançant cirurgia ultrasònica sota control endoscòpic 3D neix com a variant i alternativa a la cirurgia robòtica, que requereix un equipament de cost molt alt, i permet obrir nous horitzons en la cirurgia de cap i coll. Atès el poc recorregut internacional d’aquest tipus d’intervenció, amb aquest nou pas l’Hospital Dr. Josep Trueta es consolida com a capdavanter en la cirurgia oncològica de cap i coll.

Fotografies per descarregar
La pacient, al centre, amb part de l'equip mèdic que l'ha intervinguda, i el seu marit
Un moment de la intervenció del 3 de febrer als quiròfans de l'Hospital Dr. Josep Trueta

 

HOSPITAL
Divendres, 12 Febrer 2016