52 persones s’han beneficiat de les donacions d’òrgans a l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona durant el 2015

Dels 24 possibles donants que es van detectar, 20 van ser donants reals i hi va haver tres contraindicacions mèdiques i una negativa familiar

El 2015 es va tancar amb un increment important d’activitat en relació amb el 2014, tant pel que fa al nombre de donants (que han passat de 9 a 20), al de persones que s’han beneficiat dels òrgans extrets (de 24 a 52), així com de gironins trasplantats (de 66 a 78)

52 persones s’han beneficiat de les donacions d’òrgans a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona al llarg de l’any 2015. El nombre total d’extraccions d’òrgans ha augmentat notablement en relació amb els anys anteriors, coincidint amb la implantació d’un nou projecte al centre sanitari que pretén detectar tots els possibles donants i reduir les negatives familiars.

En aquest sentit, durant el 2015 es van detectar 24 possibles donants d’òrgans, dels quals, finalment, un total de 20 van ser donants reals i hi va haver tres contraindicacions mèdiques i una negativa familiar. Així, el Trueta és l’Hospital “no trasplantador” (atès que només s’hi realitzen les extraccions d’òrgans) amb més donacions de Catalunya.

Gràcies als 20 donants es van poder fer 27 trasplantaments de ronyons, 9 de fetge, 5 de cor, 9 de pulmons i 2 de pàncrees, de manera que es van ajudar 52 malalts.

Habitualment, les extraccions d’òrgans es fan en pacients que han tingut una mort encefàlica o mort cerebral. El 2015 a l’Hospital Trueta es va fer el primer cas d’extracció d’òrgans de mort en asistòlia controlada. Per tant, dels 20 donants, 19 casos van ser per mort encefàlica i un per asistòlia controlada.  

L’any 2014 a l’Hospital Trueta es van detectar 15 casos de mort encefàlica, que es van convertir en 8 donants reals, i el 2013, 17 casos; amb un resultat final de 9 donants reals. El programa implantat a l’Hospital Trueta ha permès detectar més possibles donants i incrementar els donants reals, en gran part reduint les negatives familiars. En aquest sentit, el 2015 les negatives familiars van suposar el 5% dels casos, molt per sota de la mitjana catalana que és del 14%.

En el nostre país, i segons la normativa legal actual, poden ser donants d’òrgans aquells pacients que són diagnosticats de mort encefàlica (aturada irreversible de les funcions cerebrals) o bé els que sofreixen una aturada cardíaca controlada dins un centre sanitari quan la situació també és irreversible (asistòlia controlada).  Només un 1% de les morts registrades en un centre sanitari poden acabar en donació potencial.

HOSPITAL
Dimarts, 12 Gener 2016