L’Hospital Trueta i la Facultat de Medicina de la UdG es converteixen en una nova seu del curs més prestigiós del món sobre el maneig del pacient politraumatitzat

Alumnes del curs segueixen les indicacions d'un instructor en un accidentat simulat

El Servei de Cirurgia General del Trueta hi aporta un equip instructor de professionals de medicina i infermeria

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG) s’han convertit en una nova seu mundial del curs Advanced Trauma Life Suport (ATLS), d’atenció inicial al malalt politraumatitzat en l’àmbit hospitalari. Aquest prestigiós curs del Col·legi Americà de Cirurgians s’imparteix a tot el món i està dirigit a professionals de medicina de totes les especialitats que atenen aquest tipus de pacients, per tal que adquireixin un mètode eficaç per avaluar i estabilitzar els pacients seguint uns protocols reconeguts per tota la comunitat mèdica.

Des de dijous, i fins aquest dissabte, setze metges i metgesses d’arreu de l’Estat espanyol han estat a Girona seguint el curs impartit per professionals de medicina i d’infermeria d’un equip d’instructors del Servei de Cirurgia General de l’Hospital Trueta i també d’altres hospitals.

El Trueta i la Facultat de Medicina, que es va crear el 2009 i que utilitza una metodologia docent innovadora que està fonamentada en l’aprenentatge basat en problemes (ABP), es converteixen així en la tercera seu de l’ATLS a Catalunya, després de l’Hospital de Bellvitge i el Parc Taulí de Sabadell. En el conjunt de l’Estat espanyol hi ha catorze seus del curs, avalades pel Col·legi Americà de Cirurgians i l’Associació Espanyola de Cirurgians (que organitza els cursos que es fan a l’Estat).

La particularitat d’aquest curs és la seva sistemàtica i el llenguatge comú utilitzat a totes les seus mundials, repartides per més de 50 països, a més de la seva provada efectivitat en estudis clínics de millora dels índexs de mortalitat dels pacients politraumatitzats atesos a les regions sanitàries on el curs s’ha implantat.

Durant els tres dies del curs a Girona, els participants han assistit a conferències interactives, demostracions, discussions en grup, escenaris de pacients simulats i, finalment, s’han sotmès a una avaluació pràctica i escrita per obtenir una titulació que és reconeguda a tots els hospitals del món.

Una altra novetat d’aquest curs és que és el primer que es realitza a l’Estat en col·laboració amb el professorat d’anatomia de la Facultat, fet que permet entrenar diferents tècniques amb preparacions anatòmiques reals procedents de cadàvers.

A partir d’ara cada any es realitzaran dues sessions com aquesta a Girona. El curs ATLS va ser introduït el 1978 als Estats Units d’Amèrica i se’n realitzen centenars d’edicions al món, una trentena de les quals es fan a l’Estat espanyol. Per assistir al curs hi ha una llarga llista d’espera de professionals.

Fotografies per descarregar

Alumnes del curs segueixen les indicacions d'un instructor en un accidentat simulat
Alumnes del curs segueixen les indicacions d'un instructor en un accidentat simulat II
Alumnes de la Facultat de Medicina de la UdG han fet d'actors durant el curs d'ATLS

HOSPITAL
Dilluns, 14 Desembre 2015