L’ICS impulsa l’atenció integral dels nadons prematurs a tots els hospitals amb unitats de nounats

Primer pla del peu d'un nadó prematur

L’organització formarà l’any vinent més de 400 professionals d’aquestes unitats dels sis hospitals amb UCI neonatal

El Programa d'avaluació i cura del desenvolupament individualitzat del nounat millora l’estat de salut dels nadons nascuts de forma prematura  

Situar el nadó prematur i la seva família en el centre del sistema sanitari i atendre’ls des d’una perspectiva més holística. Aquest és l'objectiu de l’Institut Català de la Salut (ICS) per a l’any vinent. L’organització generalitzarà i potenciarà el Programa d'assessorament i cura del desenvolupament individualitzat del nounat, el NIDCAP, que té en compte totes les necessitats del nadó: curació, protecció de l’estrès i del dolor, i estímuls per al desenvolupament. A més, posa en valor la importància de l’alletament matern per al seu desenvolupament físic i emocional i prioritza l’atenció a l’entorn familiar i la seva participació activa en les cures del nadó per emfasitzar el vincle.

Els aspectes clau del NIDCAP són reduir l’estrès del nadó i facilitar-li el correcte desenvolupament del sistema nerviós central. L’objectiu final és millorar el pronòstic, especialment en referència al desenvolupament neuronal. A més de ser un programa de cures, ofereix un programa de formació per a professionals i famílies. El Programa va més enllà, i també s’aplica a tots els nounats que han de ser ingressats a la unitat de cures intensives (UCI) per problemes de salut.

La implantació del NIDCAP a l’ICS

La Direcció Assistencial de l'ICS ha constituït un grup de treball multidisciplinari, format per professionals de les unitats de nounats, que s’encarregarà de millorar l’aplicació del NIDCAP als hospitals. Una de les primeres propostes d’aquest grup és la formació en NIDCAP dels més de 400 professionals que actualment treballen a les sis unitats neonatals de l’ICS (situades als hospitals  Josep Trueta de Girona, Joan XXIII de Tarragona, Arnau de Vilanova de Lleida, Verge de la Cinta de Tortosa, Germans Trias i Pujol de Badalona i Vall d’Hebron de Barcelona). El primer curs inclourà una introducció a les cures del nadó, en què s’abordarà el concepte de prematuritat, el desenvolupament fetal, els efectes nocius de l’estrès, la importància del vincle i les principals manifestacions conductuals del nadó. El segon curs tindrà pràctiques d’observació de nadons prematurs, interpretació de les conductes neonatals i discussions sobre les recomanacions que cal seguir.

El Programa de formació global de NIDCAP prosseguirà els anys següents amb cursos més específics i avançats.

El NIDCAP a l’Hospital Vall d’Hebron

Seran professionals de l’Hospital Vall d’Hebron els encarregats d’impartir aquesta formació. Aquest Hospital va iniciar l’any 2005 el Projecte NIDCAP i, des de l’any 2011, l’Hospital també és un centre de formació NIDCAP. A l’Estat espanyol, tan sols hi ha un altre centre de formació NIDCAP, el de l’Hospital 12 de octubre de Madrid. Actualment, el Centre de Formació NIDCAP disposa de tres formadors acreditats que s’encarreguen de formar professionals de dins i fora de l’Hospital.

El recorregut del NIDCAP a l’Hospital Vall d’Hebron ha inclòs la incorporació de nombrosos canvis en la cura dels nadons i les seves famílies, a banda de nombroses activitats de formació, docència i  recerca.

Un dels trets fonamentals de la filosofia NIDCAP per al benestar dels infants és “el contacte pell amb pell, amb una participació activa dels pares i les mares” explica Josep Perapoch, pediatre i cap de secció del Servei de Neonatologia de l'Hospital. També s'ha apostat per reforçar el paper del pare i la mare en les cures dels seus fills en estreta col·laboració amb els professionals d'infermeria. Els pares són convidats a entrar a la Unitat de Neonatologia les 24 hores del dia per estar amb els seus infants i disposen d'una sala per a ells, on també realitzen reunions per compartir experiències tant amb altres famílies com amb professionals de la Unitat. Quan la família no pot estar amb els infants, s'utilitzen cobertors a les incubadores per protegir els nadons del soroll i la llum amb l’objectiu de reduir-los l’estrès. “Es tracta d’un canvi de paradigma de tot el concepte de la Unitat” insisteix Perapoch, que també és un dels tres formadors NIDCAP del Centre. A més de vetllar per al bon desenvolupament del nadó, també es procura que les famílies visquin tota la situació de forma normalitzada. Per exemple, realitzen tallers per als germans i els permeten l’entrada a la UCI perquè també se sentin inclosos en la cura del germà.

En definitiva, “busquem reduir l’impacte que el canvi d’entorn, entre l’úter matern i una incubadora, suposa per a l'infant, en un moment crucial en què el cervell es troba en ple procés de desenvolupament i en una situació de vulnerabilitat”.

La prematuritat a Catalunya

Segons dades de 2012, un 7% dels infants nascuts a Catalunya ho han fet abans de terme, és a dir, abans de les 37 setmanes de gestació. L’any 2014, les unitats de nounats van atendre 1.321 nadons nascuts abans d’hora, una xifra força similar a la d’anys anteriors. Durant l’any 2014, les sis maternitats de l’ICS van atendre 11.073 naixements, una xifra pràcticament igual a la de l’any anterior. En total, van ser 10.662 parts, un 3,5% dels quals van ser múltiples. Precisament, els parts de bessons i trigèmins són un dels factors de risc més comuns dels nadons que neixen abans de les 37 setmanes. Una mare molt jove (menor de 16 anys) o major de 35 anys, infeccions de diversa índole que afectin la mare o el nadó, patologies maternes com la preeclàmpsia o la diabetis gestacional, o problemes dins de l’úter que obliguin l’infant a néixer abans d’hora per indicació mèdica són altres factors que també influeixen en el fet que l’embaràs no arribi a les 40 setmanes.

 

HOSPITAL
Divendres, 4 Desembre 2015