Els hospitals Santa Caterina i Dr. Josep Trueta promouen la higiene de mans entre els seus pacients en el Dia Mundial d’aquesta pràctica

Pacient i acompanyant participant contribuint amb la campanya d'higiene de mans

El Trueta manté el 75% d’acompliment, després d’observar gairebé 1.500 accions de neteja entre els professionals l’any passat

El Grup de Treball d’Higiene de Mans de l’Hospital de Santa Caterina  (Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt) i l’Equip de Medicina Preventiva i Control d'Infecció de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona fan avui una campanya informativa entre professionals i usuaris dels seus centres, coincidint amb el Dia Mundial de la Higiene de Mans. L’objectiu és donar informació sobre la necessitat d’un bon rentat de mans per prevenir les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, fomentant l’ús eficient de les solucions alcohòliques entre els professionals sanitaris en totes les àrees assistencials.

A través de tallers i demostracions de les tècniques de desinfecció als usuaris se’ls explica, per exemple, que tant els pacients com els seus acompanyants han de realitzar una higiene adequada després de tocar objectes o superfícies a l’habitació o a la consulta i, especialment, abans i després del contacte amb altres persones.  Al vestíbul del Santa Caterina s’ha instal·lat una exposició de cartells editats pel Departament de Salut en matèria d’higiene de mans, i a la zona d’Admissions s’hi ha habilitat un espai informatiu en el qual es van penjant fotografies de les activitats realitzades al llarg de la jornada. Demà, en el marc del Dia Internacional de la Infermeria, es farà una conferència a la sala d’actes del Santa Caterina dirigida a aquet col·lectiu, per incidir en la importància d’una bona higiene de mans en la seva pràctica diària en tots els dispositius assistencials de l'Institut d’Assistència Sanitària (IAS). La xerrada “Participem en el canvi. Millorem la higiene de mans” anirà a càrrec d’Olga Monistrol, infermera de l’Àrea de Desenvolupament d’Infermeria de la Mútua Terrassa, que ha fet el doctorat sobre la higiene de mans. Se’n faran dues sessions, a les 14 h i les 15h.

Per la seva banda, el Trueta ha aconseguit mantenir el 75% de compliment de l’estricta indicació d’higiene de mans que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una fita assolida l’any passat després de millorar el 50% obtingut l’any 2013.  Aquestes dades s’extreuen del programa Observe, un estudi d’observació de la higiene de mans, en què s’han estudiat 1.466 accions quotidianes durant el 2014. L’Hospital disposa de gairebé 500 punts amb preparats de base alcohòlica per a l’antisèpsia de les mans dels professionals, xifra que suposa un índex superior a un dispensador per pacient hospitalitzat.

Atesa la motivació dels professionals i les tècniques que s’hi utilitzen, el Trueta és un dels hospitals referents en matèria d’higiene de mans i, des de fa 9 anys, està duent a terme una tasca important de promoció. El programa Observe s’ha desenvolupat a l’Hospital Dr. Josep Trueta seguint la metodologia definida per l’OMS. L’estudi es fonamenta en una aplicació mòbil en què s’han recollit dades d’observació mitjançant una tauleta; aquestes dades s’han traspassat a un portal web i, a partir d’aquí, s’ha fet la descàrrega i l’anàlisi de tota la informació relacionada amb el compliment d’aquesta mesura.

Fotografies per descarregar
L'equip de direcció d'infermeria i mèdic del Santa Caterina, contribuint amb el compromís de "Jo promoc una atenció neta"
Professionals del Trueta promovent la higiene de mans entre els pacients
Pacients i acompanyants també hi participen

HOSPITAL
Dimarts, 5 Maig 2015