La Fundación Ramón Areces finança un projecte multidisciplinari de la UdG per trobar noves teràpies contra un càncer de mama molt agressiu

Foto del grup d'investigadors

Un equip multidisciplinari d’investigadors de la Universitat de Girona (UdG), liderat per Teresa Puig Miquel, professora de la Facultat de Medicina i cap del Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab), i integrat per Marta Planas i Lídia Feliu, del Laboratori d’Innovació en Processos i Productes de Síntesi Orgànica (LIPPSO) de la Facultat de Ciències, Quim Ciurana i Maria Luisa García-Romero, del Grup de Recerca en Enginyeria de Producte, Procés i Producció (GREP) de l’Escola Politècnica Superior (EPS), i oncòlegs i patòlegs de l’Hospital Josep Trueta i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), ha rebut finançament de la Fundación Ramón Areces per desenvolupar un projecte de recerca biomèdica pioner a l’Estat espanyol focalitzat en la lluita contra un tipus de càncer de mama molt agressiu, el triple negatiu, que afecta, principalment, a dones joves entre 35 i 45 anys.

La injecció econòmica consisteix en 110.000 euros per tres anys de treball i la contractació d’un becari durant aquest període. La Fundación Ramón Areces, en el marc de la convocatòria d’ajuts a la investigació en ciències de la vida i de la matèria, ha concedit 5,2 milions d’euros a 45 projectes científics en centres, universitats i hospitals de l’Estat espanyol, cinc d’ells a Catalunya (quatre a institucions de Barcelona i una de Girona, la UdG), seleccionats entre 827 candidatures. Prop de 3 milions d’euros (56,6%) es destinen a la recerca en malalties rares i al metabolisme del càncer, mentre que la resta s’inverteix en altres camps, com ara la seguretat alimentària, les energies renovables i els materials superconductors d’alta temperatura. L’acte de lliurament dels ajuts va tenir lloc el passat 7 d’abril a Madrid.

El projecte

El càncer de mama triple negatiu (TNBC) representa un 20% dels tumors diagnosticats d’aquesta tipologia. El pronòstic per a les pacients no és bo, ja que actualment no existeix cap teràpia específica per combatre’l i la reaparició del tumor i la posterior progressió de la malaltia es produeix en un alt percentatge de casos (40%). Les cèl·lules tumorals necessiten una font d’energia per duplicar-se i per fer-ho utilitzen, entre diferents molècules, també greixos. Dades prèvies obtingudes per l’equip de la Doctora Teresa Puig demostren que compostos derivats del te verd actuen com a inhibidors del metabolisme d’aquests greixos provocant la mort de les cèl·lules tumorals. A més, potencien l’eficàcia dels actuals tractaments, com ara la quimioteràpia i la immunoteràpia, en models animals de càncer de mama i de pulmó. Aquests nous compostos no presenten efectes secundaris (toxicitat) en animals. L’objectiu del projecte La inhibición de la enzima lipogénica sintasa de ácidos grasos (FASN) como nueva estrategia terapéutica para el tratamiento del cáncer de mama triple negativo és proposar noves estratègies terapèutiques més eficaces i menys tòxiques basades en la inhibició de la síntesi de greixos per al tractament de pacients amb càncer de mama triple negatiu. D’acord amb els resultats obtinguts, la continuació del projecte seria l’entrada en assajos clínics d’aquests nous compostos.

Investigadora principal

La Doctora Teresa Puig Miquel (Ventalló, 1973), professora i investigadora en l’àmbit de l’oncologia, es va llicenciar en Bioquímica el 1997 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va realitzar la tesi doctoral al Laboratori de Teràpia Gènica de l’Institut de Recerca Oncològica (IRO) de l’Hospital Duran i Reynals de Barcelona i al Laboratorio de Hematología del Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) de Madrid. Posteriorment, va aconseguir una beca post-doctoral al grup de recerca Metabolisme i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). L’any 2005 se li va concedir un contracte d’investigació dins el Programa Juan de la Cierva que li va servir per consolidar la seva pròpia línia de recerca a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Girona (IdIBGI).
Actualment és professora de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona des del 2008, on dirigeix cinc tesis doctorals i lidera el grup de recerca TargetsLab de recent creació, la principal finalitat del qual és desenvolupar noves dianes i estratègies terapèutiques per tractar el càncer de mama, de pulmó i malalties neurodegeneratives. Ha liderat i lidera diversos projectes competitius i ha signat diversos contractes amb la indústria farmacèutica (té tres patents). És autora de més de 30 articles originals publicats en revistes d’alt impacte i ha rebut prestigiosos premis per la seva trajectòria professional, com ara el que li va atorgar la Sociedad Española de Oncología Médica, el Premi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona i el Premi Nacional Clàudia Elies (ICO).

Fotografies per descarregar
Foto del grup d'investigadors
Foto de la Dra. Teresa Puig
 

HOSPITAL
Dilluns, 13 Abril 2015