El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta crea la nova Unitat de Malalties Orbitàries

Cada any, 75 gironins pateixen descompressions i tumors a l’òrbita de l’ull. Per primera vegada, es poden operar a Girona

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta acaba de crear la nova Unitat de Malalties Orbitàries, integrada al Servei d’Oftalmologia, que tracta patologies com l’oftalmopatia tiroïdal o els tumors de l’òrbita ocular. De la mà del Dr. Miguel González Candial, nou cap de servei d’Oftalmologia des d’aquest setembre, el Trueta incorpora aquestes tècniques quirúrgiques que fins ara només es feien a l’Hospital de la Vall d’Hebron i al Clínic de Barcelona.

Cada any 75 persones de la demarcació de Girona pateixen una descompressió de l’òrbita ocular que, a més de dificultats de visió, els provoca l’efecte d’ulls sortints. La meitat d’aquests pacients requereixen una intervenció quirúrgica. Aquesta consta de tres etapes: en primer lloc, es fa tornar el globus ocular a la seva posició natural; a continuació, s’eliminen els efectes negatius sobre la visió (com ara la visió doble o borrosa); i, finalment, es fa una correcció de les parpelles amb l’objectiu de retornar al pacient l'aparença que tenia abans de patir aquesta malaltia. Tot aquest procés pot durar fins a tres mesos.

Es tracta d’una afectació més dominant en les dones, especialment en les que tenen entre 35 i 55 anys. Es calcula que 16 dones de cada 100.000 patiran una descompressió orbitària al llarg de la seva vida, mentre que l’índex d’homes, en la mateixa proporció i tram d’edat, baixa fins a tres casos.

La creació de la nova Unitat, que també tracta els casos de tumors orbitaris, es produeix en el context de la reorganització del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta, que treballa en col·laboració amb el mateix servei de l’Hospital de Santa Caterina de Salt, en el marc del projecte CIMS d’aliances estratègiques entre les dues institucions. A més d’altres accions d’organització interna s’han iniciat uns cicles d’activitats docents setmanals i de conferències que arriben als serveis oftalmològics de tota la Regió Sanitària de Girona.

El Dr. González Candial és un dels referents mundials en tècniques de descompressions orbitàries i un dels pocs oftalmòlegs (menys de cinc a l’Estat espanyol) que practiquen aquest tipus de cirurgia. En diverses ocasions, ha estat convidat com a instructor als congressos més prestigiosos d’oftalmologia del món, on ha impartit conferències magistrals sobre actualització en cirurgia oculoplàstica, orbitària i de les vies lacrimals.

HOSPITAL
Dimarts, 2 Desembre 2014