Un estudi de l’IDIBGi demostra que els nens que dormen poc estan més predisposats a ser obesos

mesura del perímetre abdominal d'un infant amb sobrepès

Un grup de pediatres especialitzats en endocrinologia de l’Hospital universitari de Girona Dr. Josep Trueta que formen part de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona han demostrat recentment que els nens i adolescents que dormen poc estan més predisposats a ser obesos. L’article científic, del qual el Dr. Abel López Bermejo n’és l’investigador principal, ha estat publicat recentment a la millor revista internacional d’obesitat, International Journal of Obesity (http://www.nature.com/ijo/journal/v37/n2/full/ijo201227a.html).

L’obesitat continua augmentant en països desenvolupats. Als Estats Units, per exemple, un 60% de la població té sobrepès o obesitat. Tot i que aquest increment s’ha associat amb un estil de vida menys saludable, cal destacar que no només la dieta i l’activitat física en són factors responsables. Dormir poc incrementa també el risc de ser obès, però les causes d’aquesta associació són encara desconegudes.

La investigació del grup de recerca de pediatria de l’IDIBGi i Hospital de Girona Dr. Josep Trueta mostra com la manca de son s’associa també a obesitat en nens petits, abans d’iniciar la pubertat, sobretot si aquests presenten un risc genètic de fer obesitat. Es considera que en edats escolars els nens haurien de dormir com a mínim 10 hores, i 8 els adolescents. Aquestes troballes suggereixen que la manca de son (dormir menys hores de les considerades òptimes) pot activar els gens responsables de l’obesitat. Aquest seria un dels mecanismes que explicarien la relació entre dormir poc i tenir més risc de ser obès.

Aquesta investigació és el resultat d’un estudi clínic realitzat entre 2009 i 2011 en 300 nens de entre 5 anys i 10 anys d’edat procedents de les àrees de salut de Girona Per tant, els resultats caldrà ara confirmar-los en un estudi experimental.

19 de febrer de 2014

HOSPITAL
Dimecres, 19 Febrer 2014