El 58% dels pacients de diàlisi de l’Hospital Dr. Josep Trueta fan el tractament al seu domicili

una pacient fa diàlisi al seu domicili

La Diàlisi Peritoneal (DP) és un tractament molt senzill que no requereix l’ús d’equips tècnicament molt avançats. Tan sols es diferencia de l’hemodiàlisi clàssica, la que es realitza als hospitals, en què la sang es tracta sense sortir del cos, pel fet que el líquid de diàlisis s’introdueix a l’abdomen a través d’un catèter que s’ha implantat quirúrgicament. La DP permet als pacients seguir el tractament des de casa seva, evitant desplaçaments i preservant al màxim la seva intimitat.
Els 52 pacients de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta tractats a domicili per DP l’any passat representen el 58% de les diàlisis que fa el centre gironí, percentatge que el situa com a capdavanter a Catalunya en aquest camp. Aquest grup de pacients són els considerats més complexes, mentre que la resta inicien el tractament al Trueta i el segueixen posteriorment en hospitals comarcals i clíniques concertades.

Per tal de donar a conèixer aquesta tècnica entre els pacients amb malaltia renal crònica avançada, fa dos anys el Servei de Nefrologia del Trueta va implantar un procés educatiu estructurat per informar-los de les característiques d’aquest tractament, i des d’aleshores el nombre d’usuaris de la DP s’ha multiplicat per quatre. Al global de la demarcació de Girona, igual que la mitjana catalana, només es fan un 5% de DP, però aquest rigorós procés d’informació ha de servir per augmentar l’ambulatorització del tractament de diàlisi i arribar fins al 30% des d’ara i fins el 2017, índex que recomanen les societats científiques.

A més dels beneficis per als pacients, el Servei de Nefrologia calcula que assolir aquest índex del 30% de diàlisis a domicili a Girona suposaria uns estalvis acumulats addicionals de més de 3,6 milions d'euros.

La DP compta amb excel•lents resultats clínics i permet als pacients mantenir la seva independència, les activitats diàries i suposa un major índex de pacients actius laboralment, fet que també contribueix a la sostenibilitat de la seva malaltia.

Els bons resultats ja aconseguits cal emmarcar-los també en la col•laboració del Servei de Cirurgia General de l’hospital, que ha dut a terme el procés d’implantació de catèters peritoneals per tal que tots els pacients que escullin aquesta modalitat de tractament puguin finalment dialitzar a casa.

Investigació i docència
El Servei de Nefrologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta té diferents línies de recerca tant en investigació pròpia com en investigació externa, i estan dirigides fonamentalment a l’estudi de la rigidesa arterial amb diferents metodologies i diferents malalties relacionades amb la hipertensió arterial i la malaltia renal crònica. Per altra banda, des de l’any 2007 el Servei de Nefrologia té l’acreditació per a la formació postgrau d’especialistes a través del Pla Nacional de Metges Especialistes en Formació (MEF), i des d’aleshores s’ha incorporat un resident per any. Es desenvolupa un pla individualitzat de formació als residents dins del programa nacional de l’especialitat.

Alhora està adscrit a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona des del curs 2010-2011, quan es va iniciar la formació universitària en nefro-urologia pels estudiants de tercer curs.

HOSPITAL
Dilluns, 28 Octubre 2013