Professionals del Trueta organitzen un congrés mèdic i un d’infemeria per compartir avenços en angiologia i cirurgia vascular

El Dr. Omar Andrés, metge del servei de cirurgia vascular de l'Hospital Trueta, atenent un pacient

Els propers dies 30 i 31 de maig i 1 de juny de 2013, el Palau de Congressos de Girona serà l'escenari del 59è Congrés Nacional de Cirurgia Vascular que agruparà més de 300 especialistes d'arreu de l'Estat per actualitzar els seus coneixements i compartir experiències i tècniques. Coincidint amb aquesta jornada, els dies 30 i 31 de maig, també es farà a Girona el XXV Congrés Nacional d'Infermeria Vascular i Ferides, sota el títol “Qualitat de vida, el nostre màxim objectiu”, que aplegarà també més d’un centenar de professionals d’infermeria que hi compartiran experiències. Ambdues trobades han estat organitzades per professionals de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, juntament amb les societats científiques corresponents.

De cara a la trobada mèdica, el centre sanitari gironí presentarà tres pòsters sobre tècniques innovadores i poc esteses, però que s'usen de manera estandarditzada a Girona, a més d'un pòster sobre un cas clínic poc freqüent. En tots els casos s’utilitza la cirurgia endovascular, un tipus de cirurgia vascular mínimament invasiva, que permet la recuperació més ràpida del pacient.

El cas clínic descrit tracta de l’extirpació d'un tumor molt poc habitual, tant per tipus com per situació, just davant del cor, que afectava les artèries principals del cos: un paraganglioma maligne intratoràcic. Va ser necessària una intervenció quirúrgica, en què van participar cirurgians vasculars i cirurgians toràcics, que va ser un èxit.

“Síndrome d'hiperperfusió postendoarterectomia carotídia: predicció mitjançant ecografia Doppler transcranial intraopetratòria”
Presenta una pràctica, que es du a terme al Trueta de manera habitual, que es basa a monitorar la circulació cranial (mitjançant una ecografia Doppler transcranial) mentre s'està fent una operació de caròtides, amb l'objectiu d'evitar que el pacient faci un ictus durant la intervenció. En les intervencions quirúrgiques de caròtides hi ha el risc de patir el que s'anomena una síndrome d'hiperperfusió, a conseqüència de la qual es pot produir un infart cerebral molt agressiu que, fins i tot, pot tenir un resultat de mort. Per evitar que això passi, l'Equip de Cirurgia Vascular del Trueta opera els pacients juntament amb especialistes en neurologia, que monitoren la circulació intracranial per evitar que hi hagi un ictus. Aquesta pràctica s'ha convertit ja en habitual en el centre sanitari per a totes les operacions de caròtides, unes quaranta a l'any.

“Tècnica híbrida amb preservació de circulació pelviana en el tractament endovascular de l’aneurisma d'aorta amb anatomia ilíaca complexa”
El pòster aborda un tipus de cirurgia d’aneurisma d'aorta (quan hi ha un eixamplament de l'artèria aorta) que practica l'Equip de Cirurgia Vascular del Trueta, que es basa en una combinació de dues tècniques (endovascular i cirurgia oberta) que és més beneficiosa per al pacient. El que és habitual en altres equips és la utilització d'una tècnica o l’altra, que tenen separadament conseqüències adverses. Al Trueta es fa una combinació de les dues (tècnica híbrida) per aconseguir reunir els avantatges d'ambdues i salvar així les conseqüències que comporta l'ús de qualsevol de les tècniques per separat.

“Endopròtesi bifurcada en pacients amb bifurcació aòrtica estreta: on és el límit?”
Exposa un tipus de tractament de l’aneurisma d'aorta que es realitza al Trueta que evita una cirurgia major, el procediment habitual, de manera que fa un abordatge menys agressiu i permet una recuperació més ràpida.

El Servei de Cirurgia Vascular del Trueta realitza cada any unes 900 intervencions quirúrgiques, de les quals unes 500 són de cirurgia arterial. De cara al dia 1 de juny, també s’ha organitzat una cursa popular de 5 quilòmetres contra l’arteriosclerosi. Podeu consultar la normativa de la cursa aquí: congresos-seacv.com/reglament-i-normativa

Congrés Nacional d'Infermeria Vascular

Paral•lelament, els dies 30 i 31 de maig també se celebrarà a Girona el XXV Congrés Nacional d'Infermeria Vascular i Ferides, sota el títol “Qualitat de vida, el nostre màxim objectiu”, que tindrà lloc a l'Hotel AC Palau de Bellavista de Girona. Aquest Congrés té la finalitat d’intercanviar experiències i avenços en cures d’infermeria específiques d’angiologia i cirurgia vascular.

Cal destacar l’organització d’una taula rodona en què s’explicarà la tasca que es fa a l’ICS a Girona per millorar la continuïtat assistencial dels pacients entre l’Hospital Trueta i els centres d’atenció primària. En aquest sentit, s’hi exposarà el model de la Unitat de Continuïtat Assistencial (UCA) de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta Girona, i la manera com es coordina amb l’atenció primària. En aquesta taula rodona hi participarà la coordinadora de la unitat, Lluïsa Garcia, una infermera del Trueta, Carme Farré, i una del CAP Can Gibert del Pla, Yolanda Farré.

Cal destacar també les aportacions que s’han fet des de l’Hospital Trueta i des de l’atenció primària de l’ICS pel que fa a la presentació de pòsters científics. En concret, el Comitè Científic n’ha escollit onze del centre hospitalari i tres d’equips d’atenció primària (EAP): un de l’EAP de Salt, un de l’EAP de Santa Clara, i un d’elaborat entre l’EAP Salt i Can Gibert del Pla.

HOSPITAL
Dimarts, 28 Maig 2013