El Trueta continua essent, un any més, l'hospital no trasplantador amb més donants d'òrgans

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, i el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, han presentat avui el balanç de resultats d’activitat de donació i trasplantament d’òrgans, teixits i cèl·lules de l’any 2023, acompanyats de Núria Masnou, metgessa intensivista i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta de Girona, i d’Ona Alsina, trasplantada de cor l’any 2023.

Manel Balcells ha assegurat que els resultats rècord de l’any 2023 són “un orgull pel sistema i pel conjunt de pacients i d’agraïment a totes les persones donants”. Ha posat en valor que “és una evidència que funciona molt bé, i això ens permet que les persones que necessiten un trasplantament estiguin en una llista d’espera purament tècnica, la qual cosa és un gran benefici per als pacients i demostra la gran feina dels centres”. Segons el conseller, “a Catalunya som un referent a l’Estat i en l’àmbit internacional”.

En aquest sentit, Jaume Tort, director de l’OCATT, ha manifestat que “a Catalunya tenim una de les llistes d'espera en trasplantaments més baixes del món”. Ona Alsina, pacient trasplantada de cor l’any 2023, s’ha referit precisament a l’eficiència i l’eficàcia del sistema: “Vaig estar tan sols 50 dies en llista d’espera, i ser-hi és una barreja d’emocions bastant complicada, saps que si no tens el trasplantament et moriràs, però a la vegada també tens il·lusió i saps que tiraràs endavant. És un gran canvi i estaré eternament agraïda al donant i a la seva família”.

Els 1.393 trasplantaments d’òrgans realitzats a Catalunya representen una mitjana de 3,8 intervencions al dia i ha permès assolir una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 176 trasplantaments per milió de població (pmp). D'aquests, 120 persones trasnplantades d'òrgans l'any passat eren gironins. Amb tot, a finals d'any la llista d'espera dels gironins pendent de rebre algun òrgan era de 107. Per tipus d’òrgan, l’augment dels trasplantaments el 2023 ha estat generalitzat, excepte en el cas dels pulmonars, que s’han reduït lleugerament (102; -4,7%) i els pancreàtics, que s’han mantingut estables (33). Així, van augmentar els renals (976; +2,9%), els hepàtics (226; +11,3%) i els cardíacs (56; +3,7%).

Dades de donació i òrgans trasplantats.   Infografia dels gironins en llista d'espera pendent de ser operats,

Els 976 trasplantaments renals de 2023 representen un nou rècord d’activitat. “Estem cada vegada més a prop del superar els 1.000, amb dos equips per sobre de les 200 intervencions anuals, l’Hospital Clínic (230) i l’Hospital de Bellvitge (213), per segon any consecutiu. Uns programes, els catalans, que lideren i són referència a nivell nacional i internacional”, explica Jaume Tort, director de l’OCATT.  Els 187 donants vius renals suposen un altre rècord a Catalunya (+5,1 vs. 2022) i han contribuït de manera significativa a l’augment dels trasplantaments renals.

La donació augmenta

Els 384 donants cadàver reals del 2023 obtinguts a Catalunya representen un nou màxim històric i un increment del 7,6% respecte l’any 2022 i del 1,9% respecte el 2019, l’any de més activitat fins ara. “Amb aquesta xifra, la taxa de donació a Catalunya se situa en 48,6 donants pmp, molt a prop de la fita impressionant dels 50 donants pmp”, informa el director de l’OCATT.

Per centres, destaquen els 73 donants de cadàver reals gestionats per l’equip de coordinació de trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron, “una xifra impressionant mai abans assolida”, valora Tort. I dels ‘no-trasplantadors’, l’Hospital Josep Trueta de Girona ha tornat a ser, amb 29, el centre amb més donants. “S’ha de posar en valor la feina dels equips dels hospitals no-trasplantadors, que en condicions sovint més difícils, son els responsables del 28% (103) dels donants cadàver reals a Catalunya l’any 2023”, apunta el director de l’OCATT.

21 persones a Catalunya han donat els seus òrgans després de demanar la prestació de l’ajuda per morir (PRAM) des de l’aplicació de la Llei. Gràcies a la seva generositat s’han pogut realitzar 74 trasplantaments. “Es important aclarir que tot i ser, donació i eutanàsia, processos independents, poden trobar-se i un ser conseqüència de l’altre. En aquests casos, els professionals ens hem d’adaptar i fer possible les voluntats de la persona”, aconsella Núria Masnou, coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta de Girona i referent en donació post PRAM. “La nostra experiència amb les famílies ha estat sempre positiva, però més que mai, la sensibilitat, la informació i l’entesa entre malalt, família i equip assistencial és fonamental”, apunta Masnou.

Més teixits i cèl·lules

Uns 14.387 pacients s’han beneficiat, l’any 2023, dels teixits distribuïts pel Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, obtinguts prèviament gràcies a la donació cadavèrica. El BST va gestionar l’any passat 1.878 donants de Catalunya (7,4% més respecte del 2022), dels quals es van aconseguir 2.718 teixits, un 2,0% més. En total, es van obtenir 1.844 còrnies, 303 peces de teixit cardiovascular, van haver 303 donants de teixit musculoesquelètic i 268 de pell. Els hospitals de la Regió Sanitària de Girona han aconseguit 295 donants de còrnies, durant el 2023, 121 dels quals va ser al Trueta. D'aquests, 13 també ho van ser de multiteixits.

“L’any 2023, establim un nou rècord en donació de teixits”, apunta Tort. “Tot i aquests bons resultats, però, seguim necessitant augmentar encara més la donació i per això posem en marxa noves accions amb la col·laboració de l’atenció primària i de les funeràries, afegeix.

Pel que fa al trasplantament de progenitors hemopoètics, l’any 2023 s’han efectuat 630 procediments, activitat que suposa un nou màxim històric, 38 dels quals a l'ICO Girona. D’aquests, 360 van ser autogènics (57%), 144 al·logènics familiars (23%) i 126, un 20%, al·logènics no-familiars.

Donació de còrnies a la Regió Sanitària de Girona.   Infografia fites Trueta

 

HOSPITAL
Dilluns, 15 Gener 2024

Tags: