El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del Trueta consolida les operacions de pròtesi de genoll mitjançant tecnologia robòtica

Des que el Servei va introduir la cirurgia robòtica per fer artroplàsties de genoll, ara fa un any, ja s'han fet 25 intervencions amb aquesta tècnica

Aquesta tecnologia facilita tot el procés quirúrgic i permet que sigui més precís i satisfactori en la col·locació de la pròtesi 

 

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta ha consolidat la cirurgia robòtica per a intervencions de pròtesis de genoll un any després d’introduir aquesta tecnologia, que facilita tot el procés quirúrgic i que permet que sigui més precís. En aquest període, s’han fet 25 intervencions d’aquest tipus, que es fan mitjançant un robot específic conegut com a Robotic Surgical Assistant (ROSA), pioner a la demarcació de Girona i un dels primers de Catalunya. 

Els professionals de Traumatologia del Trueta van realitzar la primera cirurgia robòtica de genoll el 7 de novembre de 2022, després de fer una formació a Colònia (Alemanya). Inicialment, aquestes intervencions han anat dirigides a aquells casos més complexos, amb l’objectiu d’anar expandint la tecnologia robòtica a totes les artroplàsties de genoll.

Mitjançant la tecnologia robòtica, s'aconsegueix una major precisió quirúrgica i, en conseqüència, una major seguretat per als pacients, cosa que permet tenir uns resultats clínics més satisfactoris. En comparació amb les pròtesis implantades sense l’ús del robot, permet una planificació preoperatòria i una execució quirúrgica exhaustiva, basada en la interpretació d'imatges radiològiques. Això es tradueix en una cirurgia personalitzada, adequada a l'anatomia de cada pacient.

Abans de l’operació el pacient ha de fer-se una radiografia, les imatges de la qual són pujades a una plataforma informàtica. Aquestes imatges es retornen fragmentades i preparades perquè el professional de traumatologia que realitzarà l’operació elabori el Pla quirúrgic detallat del pacient. El dia de l’operació, s’instal·len uns dispositius al genoll del pacient (trackers) que, juntament amb les imatges radiològiques, permeten al cirurgià o cirurgiana disposar d’una informació molt important per dur a terme l’operació, alhora que faciliten la col·locació de la pròtesi de manera més precisa.

La consolidació de les operacions de pròtesi de genoll mitjançant tecnologia robòtica reflecteix la qualitat assistencial del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Trueta i la seva capacitat d’incorporar tècniques avançades. En aquest sentit, el setembre de 2022  també van fer les primeres cirurgies navegades de pròtesi d’espatlla, una tecnologia que permet disposar de les dimensions exactes de la glena del pacient, que és l’os que sol estar més afectat per les artrosis d’espatlla i on s’ha de subjectar la pròtesi. D’altra banda, està previst que durant el 2024 el Servei comenci a fer operacions de maluc mitjançant cirurgia robòtica, cosa que el convertirà en un dels primers hospitals de l’Estat a introduir aquest procediment.

 

1.   2- 

Foto1: Intervenció de pròtesi de genoll mitjançant el robot específic conegut com a ROSA (Robotic Surgical Assistant), pioner a la demarcació de Girona i un dels primers de Catalunya.

Foto2: Formació per a l'ús del robot ROSA per a operacions de pròtesi de genoll per part del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del Trueta. 

HOSPITAL
Dijous, 23 Novembre 2023

Tags: