L’Hospital Trueta commemora el Dia Mundial de l’Ictus amb l’entrega de premis a quatre projectes gironins enfocats a millorar la qualitat de vida de pacients i familiars

La Jornada s’ha completat amb la realització de proves orientades a la prevenció, com ara les ecografies de Doppler, que han permès comprovar l’estat de les artèries d’un centenar d’usuaris

 

El vestíbul de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha estat l’escenari, un any més, dels actes commemoratius del Dia Mundial de l’Ictus, orientats a donar a conèixer la importància de les tasques preventives per evitar patir un ictus, aprendre a identificar-ne els senyals d'avís i saber com actuar. La gran novetat d’aquest 2023 ha estat l‘entrega dels premis de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia, que suposen un reconeixement a aquelles entitats o projectes de les comarques gironines que contribueixen a millorar l’atenció dels pacients i els seus familiars. Els guardonats han estat l’Associació Ictus Girona; el programa pilot Multiactivitats per a persones afectades d’ictus (Núria Sabater, Mònica Ramírez i Marcel·la Torra); el projecte Benestar per a persones i famílies que conviuen amb un ictus (Anna Bertran) i el projecte Què fem després de l’ictus? (Elisabet Ortiz i Anna Feliu).

La directora de l’Hospital Trueta, Glòria Padura; el cap de servei de Neurologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, Lluís Ramió;  el cap de la Unitat d’Ictus, Joaquín Serena i el neuròleg i organitzador de la cursa ‘Corre per l’Ictus!’, Mikel Terceño, han estat els encarregats d’entregar un diploma acreditatiu als representants convidats a l’acte de lliurament dels premis, cadascun dels quals té una dotació econòmica de 2.000 euros, gràcies als diners recaptats l’any passat a la marxa i la cursa solidària ‘Corre per l’Ictus!’, una iniciativa que consisteix en un recorregut de 2,3 km caminant o 10 km corrent, amb sortida i arribada a Fontajau, i que enguany està programada per al 19 de novembre.

La Jornada s’ha completat amb les habituals proves preventives a càrrec dels professionals del Servei de Neurologia del Trueta, com la realització d’ecografies de Doppler a un centenar de persones per comprovar l’estat de les seves artèries. Es tracta d’una prova no invasiva que permet calcular el flux de la sang en els vasos sanguinis i, segons el resultat, pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia.

Els professionals d’infermeria del servei també han fet altres proves destinades a mesurar la pressió arterial, els nivells de glucèmia i, a pacients indicats, se’ls ha fet un monitoratge electrocardiogràfic per avaluar el risc d’arrítmies cardíaques, que són una causa potencial de patir un ictus.

 

Els quatre projectes premiats per la Unitat d’Ictus del Trueta

L’associació Ictus Girona es va constituir l’any 2014 amb la finalitat d’orientar i donar suport a aquelles persones que han patit un ictus, així com al seu entorn familiar. L’entitat organitza periòdicament diferents activitats que ajuden a la rehabilitació física i cognitiva, com ara tallers de diversa temàtica, fisioteràpia aquàtica o un servei d’atenció psicològica. Precisament el Premi atorgat posa el focus en el desenvolupament del Programa de suport psicològic, especialment en fases inicials, que serveixi d’ajuda i guia per encarar la nova situació. Olga Costabella ha estat qui ha recollit el Premi en nom de l’associació.

Les terapeutes de l’Hospital de Palamós (SSIBE) Núria Sabater, Mònica Ramírez i Marcel·la Torra encapçalen el Programa pilot de multiactivitats, dirigit a persones que han patit un ictus més o menys recent i que presenten algun tipus de seqüela pel que fa a la mobilitat. El projecte premiat se centra en la rehabilitació, posterior al tractament que es pot haver rebut a l’entorn hospitalari, mitjançant l’activitat física adaptada al domicili mateix, amb exercicis de mobilitat de les extremitats o de respiració, així com a l’exterior, amb passejades curtes o treball adaptat en parcs de salut. A banda de la rehabilitació física, el segon pilar de la proposta és la creació d’espais de confiança a través de l’organització de grups de suport conduïts per un professional sanitari que acompanyi els participants en el procés. La finalitat global és fomentar el benestar físic i emocional, augmentar l’autonomia en la vida diària, i la participació social i l’oci dels pacients.  

La fisioterapeuta i psicòloga especialitzada en neurorehabilitació i acompanyament en la malaltia Anna Bertran, impulsora de l’Espai Ara i Així, de Figueres, ha rebut el Premi  pel seu projecte de benestar mitjançant la promoció de grups de suport, consistent en la formació de grups de familiars i malalts d’ictus que permetin resoldre dubtes i plantejar qüestions, com ara el paper del cuidador o l’acompanyant dels pacients en diferents activitats de la vida diària. Un altre grup s’enfoca com una eina del malalt per compartir dubtes i conèixer experiències d’altres afectats d’ictus, amb l’objectiu de sentir-se més reconfortats. El projecte es completa amb un taller que sota el títol  ‘Mou-te després de l’ictus’, que posa l’accent en la importància de l’exercici físic i la neurorehabilitació, amb activitats en grup —com ara exercicis i jocs per treballar el cos, la ment i la diversió— adaptades a les necessitats de cadascú.

Les professionals d’infermeria del Trueta Elisabet Ortiz i Anna Feliu, encapçalen el projecte Què fem després de l’ictus?, basat en xerrades informatives liderades per especialistes de diversos àmbits de la medicina, la infermeria, la psicologia, la fisioteràpia o el treball social, així com dels mateixos malalts i dels familiars. Les xerrades volen fomentar l’autonomia i la qualitat de vida dels malalts d’ictus i familiars i es desenvoluparan en llocs on sigui fàcil que es pugui desplaçar tota la gent que hi estigui interessada (centres cívics, biblioteques, sales d’hospitals o centres adaptats). A la vegada, es vol proporcionar material gràfic, com poden ser díptics, que serveixi per difondre informació rellevant vinculada a l’ictus, així com material audiovisual que contingui programes de rehabilitació que es puguin realitzar al domicili mateix. També es vol impulsar una pàgina web on els pacients i familiars puguin informar-se sobre tractaments, novetats en recerca i intercanviar recomanacions o dubtes sobre la malaltia. 

 

   

      

 

 

HOSPITAL
Divendres, 27 Octubre 2023

Tags: