La Unitat d'Ictus de l’Hospital Trueta, reconeguda com a centre d’excel·lència per la seva capacitat d’actuació amb els pacients

Professionals de la Unitat d'Ictus del servei de Neurologia de l'Hospital Trueta
Professionals de la Unitat d'Ictus del servei de Neurologia de l'Hospital Trueta

La distinció, atorgada per l’Organització Europea d’Ictus, reflecteix els elevats estàndards assistencials del Trueta en l’atenció i el seguiment posterior a les persones que pateixen un ictus

 

La Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha rebut la certificació d’excel·lència com a Stroke Center per part de l’Organització Europea d’Ictus (European Stroke Organisation), entitat de referència internacional que valora les capacitats assistencials dels centres sanitaris a l’hora d’atendre pacients amb ictus. La distinció s’assoleix després d’haver acreditat de forma detallada els estàndards de qualitat de recursos professionals, espai, estructura organitzativa, trasllat dels pacients o de coordinació prehospitalària i posthospitalària de què disposa el Trueta per atendre aquelles persones de la Regió Sanitària Girona que han patit un ictus.

La Unitat d’Ictus de l’Hospital Trueta, vinculada al servei de Neurologia, coordina l’atenció a l’ictus amb la intervenció de nombrosos dels serveis assistencials de l’Hospital mateix. Per aquesta raó, el reconeixement de l’European Stroke Organization va més enllà de la Unitat, com aprecia Joaquín Serena, el seu responsable: “Cal felicitar-nos a tots, ja que és un certificat d'excel·lència per al procés integral d'atenció i tractament de l'ictus, i això afecta diversos dels serveis que treballem coordinats”.

Aquesta acreditació d’excel·lència s’obté després de superar una exhaustiva auditoria i de rebre l’informe favorable per part d’un grup d’experts internacionals en l’ictus. Entre els elevats estàndards assistencials que cal reflectir està el de disposar d’una àrea d’intervencionisme que inclogui professionals vinculats a la Unitat d’Ictus, la coordinació amb altres serveis (Neuroradiologia, Cirurgia Vascular, Cardiologia, Anestesiologia, Rehabilitació o la Unitat de Continuïtat Assistencial), juntament amb el personal d’infermeria, essencial en l'atenció a l'ictus. A la vegada, cal acreditar protocols d’actuació com el Codi ictus, que estableix com s’activa la xarxa de dispositius assistencials adreçats a donar una atenció immediata i adequada als pacients amb sospita d'ictus. L’activitat científica, l’impuls als projectes de recerca i les aportacions en les publicacions especialitzades en l’àmbit de l’ictus són aspectes que també es valoren en un altre dels apartats.

L’objectiu final de l’acreditació, com apunta Joaquín Serena, “no és altre que reflectir que els recursos destinats repercuteixen en una millor recuperació de les persones que pateixen un ictus”. En aquest sentit, les dades de la Unitat d’Ictus indiquen que entre el 50 i el 55% dels pacients que tracta recuperen un grau d’independència funcional total o amb un dèficit mínim al cap de tres mesos de patir l’episodi. La majoria d’aquests pacients arriben després d’activar-se el Codi ictus.

El certificat d’excel·lència de l’Organització Europea d’Ictus té una vigència de cinc anys i després cal revalidar-lo. Aquest fet fomenta una revisió constant dels circuits, els protocols d’actuació i, en general, de les capacitats d’atendre els pacients d’ictus d’una manera cada vegada més efectiva.

 

El Trueta, centre capdavanter en terciarisme

La certificació reflecteix el pas endavant que ha realitzat el Trueta en els darrers anys per erigir-se en un centre capdavanter en terciarisme. D’aquesta manera, el centre se suma a tres hospitals més de l’Institut Català de la Salut (ICS) amb certificat d’excel·lència de l’Organització Europea d’Ictus (Bellvitge, Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol). La Unitat d’Ictus del Trueta va posar-se en marxa a principis de 1997 i, actualment, atén uns 1.800 casos cada any. D’aquests, més de 700 queden ingressats al Servei de Neurologia, que compta amb sis llits específics de la Unitat d’Ictus per als pacients més greus. Entre els seus professionals hi ha cinc neuròlegs vasculars i tres neuròlegs intervencionistes, a banda de professionals d’Infermeria amb formació específica en el tractament de l’ictus.  Per a maximitzar l’eficiència, també es compta amb la intervenció de tots els professionals del servei de Neurologia per tal d’atendre qualsevol cas urgent.

 

La prevenció i els bons hàbits, clau per evitar l’ictus

A Catalunya es registra una mitjana d’entre 160 i 200 ictus per cada 100.000 habitants l’any. Es tracta de la primera causa de mort en dones i la segona en homes. També és la primera causa de discapacitat i la segona a provocar demències. Per aquesta raó, és determinant la prevenció mitjançant uns hàbits de vida saludables basats en l’exercici físic moderat, l’alimentació equilibrada i el control de factors de risc com són la hipertensió, la hiperglicèmia, el colesterol i el tabac, entre altres.

La intervenció ràpida és un element clau per evitar seqüeles i, per aquesta raó, és important avisar amb celeritat els serveis d’emergències davant símptomes comuns en episodis d’ictus, com ara la pèrdua sobtada de força d’una part del cos, la pèrdua de visió d’un ull, les dificultats en la parla o el formigueig en un costat del cos.

 

 

      
 

 

HOSPITAL
Divendres, 29 Setembre 2023

Tags: