El Trueta comença a col·locar un tipus de catèter vascular que és més segur, més còmode i més estètic per als pacients

L'Equip d'Infusió i Accessos Vasculars durant un procediment.

L'Equip d’Infusió i Accessos Vasculars (EIAV), format per professionals d'infermeria, col·loca aquests dispositius -anomenats PICC-Port- a la part superior del braç, en lloc de la col·locació clàssica al tòrax

33 pacients que segueixen un tractament de llarga durada de manera intermitent al Trueta –com els que reben quimioteràpia– ja es beneficien d’aquest procediment, i la previsió és superar els 150 pacients en finalitzar l’any

Amb aquesta nova prestació s'amplia la cartera de serveis de l'Equip i també les competències d’infermeria, atès que l'EIAV fa el procediment de forma totalment autònoma

L’Equip d’Infusió i Accessos Vasculars (EIAV) de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha començat a implantar un tipus de catèters vasculars, anomenats PICC-Port, que suposen una gran millora per als pacients que els porten, ja que redueixen el risc de complicacions i són més còmodes i estètics. Els usuaris que més se’n poden beneficiar són els que segueixen un tractament de llarga durada de manera intermitent, com poden ser aquells que reben quimioteràpia. El primer PICC-Port es va col·locar a principis de 2022, i ara, mig any després, el procediment està plenament consolidat.

Aquest mètode utilitza un dispositiu anomenat PICC-Port, que permet combinar els dos procediments de teràpia intravenosa més comuns: col·locar el catèter amb reservori subcutani al tòrax i el catèter PICC al braç. Amb el PICC-Port, el catèter amb reservori subcutani es trasllada del tòrax a una vena perifèrica de la part superior interna del braç, cosa que redueix el risc de complicacions durant la inserció. A més, el pacient també guanya en comoditat i discreció. Tot el procediment es realitza amb anestèsia local.

“És un dispositiu més petit, que requereix una incisió mínima (d’uns dos centímetres). Estèticament, també té un gran avantatge, ja que evita que el pacient tingui una cicatriu al tòrax”, destaca Xavier García, infermer coordinador de teràpia intravenosa de l’Hospital Trueta.

Un altre avantatge és que la inserció d’un PICC-Port es pot dur a terme fora d’un quiròfan. Generalment, es realitza en una sala d’electrofisiologia, on es disposa de l’equipament apropiat. Tampoc requereix irradiar el pacient, ja que normalment es col·loca sense cap tècnica radiològica. En el seu lloc s’utilitza un dispositiu de navegació magnètica, que mostra el recorregut real del catèter dintre del cos, i un sistema d’electrocardiograma mesurat des de la punta del catèter i que, segons els canvis del traçat, indica quan la punta és al lloc òptim.

L’Equip d’Infusió i Accessos Vasculars de l’Hospital Trueta va col·locar el primer dispositiu PICC-Port en pacients de neurologia l’any 2022, però no ha estat fins a març d’aquest 2023 que ha consolidat aquest mètode en el seu servei, la qual cosa el converteix en l’únic centre de la Regió Sanitària Girona, i en un dels pocs centres de Catalunya, que l’ofereixen. Actualment, 33 pacients que reben tractament a l’Hospital Trueta duen un dispositiu PICC-Port, que és habitual en casos oncològics, especialment de càncer de mama. “En aquests casos, acostumen a ser dones amb una vida activa i el fet de portar un PICC-Port suposa una millora en el seu dia a dia”, comenta Xavier Garcia.

Una vegada consolidat aquest mètode d’inserció intravenosa, l’objectiu és anar reconvertint molts dels tradicionals catèters amb reservori subcutani (port-a-cath) per un PICC-Port. L’Equip d’Infusió i Accessos Vasculars de l’Hospital Trueta preveu tancar el 2023 amb una xifra d’entre 150 i 180 d’aquests dispositius col·locats.

Un servei en contínua progressió

La consolidació d’aquest mètode d’inserció de catèters vasculars reflecteix la contínua evolució que ha registrat l’Equip d’Infusió i Accessos Vasculars de l’Hospital Trueta des que va entrar en funcionament, l’any 2019. Amb la seva creació, l’Equip s’havia de fer càrrec de la col·locació i del seguiment de les vies de línia mitjana i dels catèters centrals d’inserció perifèrica, així com de vetllar pel funcionament i manteniment correctes de les vies un cop implantades. En el primer any ja va col·locar 900 catèters; xifra que no ha deixat de créixer des de llavors. De fet, el 2022 es va arribar a 3.019 catèters col·locats, amb l’impuls d’un progressiu augment del servei a les tardes i als caps de setmana. Actualment, l’Equip està format per 4 infermers i 2 tècnics de cures auxiliars d’infermeria (TCAI).

L'Equip d'Infusió i Accessos Vasculars durant un procediment.  L'Equip d'Infusió i Accessos Vasculars durant un procediment.   L'Equip d'Infusió i Accessos Vasculars durant un procediment.
 

 

HOSPITAL
Dijous, 29 Juny 2023

Tags: