L’IDIBGI i el Trueta investiguen com millorar la predicció de la ruptura dels aneurismes cerebrals

Dr. Mikel Terceno

El projecte ANEUGIR, liderat per neuròlegs de la Unitat d’Ictus del Trueta, vol identificar biomarcadors en sang i ressonància magnètica cerebral que permetin detectar la presència d’aneurismes i també valorar el risc que tenen de trencar-se, i està impulsat per l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII).
L’equip investigador fa una crida per trobar persones que vulguin participar a l’estudi. Als voluntaris se’ls farà una visita mèdica, una analítica de sang i una ressonància magnètica cerebral, i es farà un seguiment al cap de 2 anys.

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l’Hospital Dr. Josep Trueta inicien un projecte de recerca per avaluar el risc de ruptura dels aneurismes cerebrals mitjançant una analítica de sang i tècniques avançades de ressonància magnètica cerebral. El projecte anomenat ANEUGIR, està encapçalat pel neuròleg i neurointervencionista del Servei de Neurologia de l’Hospital Trueta, Mikel Terceño, alhora investigador del grup de Patologia Cerebrovascular de l’IDIBGI, i està finançat per l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII).

Un aneurisma cerebral es produeix quan s’eixampla la paret d’un vas sanguini del cervell, produint un “sac” o “bossa” que sobresurt en aquell punt del vas. Generalment, els aneurismes no presenten símptomes, però si creixen o es trenquen, poden produir un ictus hemorràgic anomenat hemorràgia subaracnoïdal que posi en risc la vida de la persona, ja que es tracta del tipus d’ictus amb major morbimortalitat i el que afecta a gent més jove. La mortalitat associada és del 35%, i també ocasiona una discapacitat laboral permanent del 36% entre els afectats, aproximadament.

La ruptura d’un aneurisma cerebral es pot produir en qualsevol edat de la vida i a qualsevol persona, tot i que és més freqüent en dones que en homes i afecta especialment a persones d’entre 40 i 70 anys. Alguns dels factors de risc per presentar un aneurisma cerebral son la hipertensió arterial, el tabaquisme i tenir antecedents familiar.

La prevalença dels aneurismes intracranials és d’aproximadament un 3% i causa entre 6 i 9 casos d’hemorràgia intracranial per cada 100.000 habitants a l’any. A la Regió Sanitària de Girona es produeixen entre 30 i 40 casos d’aneurisma cerebral trencat a l’any, i a la Unitat d’Neurointervencionisme de l’Hospital Trueta, de referència a la Regió, es valoren més de 100 casos d’aneurismes cerebrals anualment.

Predir el trencament de l’aneurisma abans que passi

Poder predir el risc de creixement i trencament dels aneurismes cerebrals és clau per tractar-los abans que es produeixin, i evitar les conseqüències negatives que pot comportar en la vida d’aquestes persones. En aquest sentit, el projecte vol identificar i validar biomarcadors en sang que es correlacionin amb la presència d’un aneurisma cerebral que no s’hagi detectat, i també amb la inestabilitat de la paret aneurismàtica i el seu possible trencament.

Trobar aquests biomarcadors pot obrir la porta a poder identificar i valorar aquests casos mitjançant una simple anàlisi de sang i amb tècniques de ressonància magnètica al pacient, ambdues, proves no invasives i sense efectes negatius, com sí que passa amb la radiació ionitzant d’altres proves de diagnòstic com son el TAC i l’angiografia cerebral. A més, aquestes vies també permetrien detectar casos que actualment només s’identifiquen quan ja es produeix el vessament, o bé per les proves que es duen a terme per altres circumstàncies, com per exemple en ressonàncies cerebrals que es facin arran d’un episodi de migranya o per un ictus isquèmic.

Crida a participar a l’estudi

Per a fer l’estudi, el projecte durà a terme l’anàlisi de sang i de ressonàncies magnètiques d’uns 80 pacients amb aneurisma cerebral i de 40 persones sanes. Per això l’equip fa una crida a persones voluntàries que hi vulguin participar, d’entre 40 i 75 anys d’edat.

Les persones interessades poden posar-se en contacte amb l’equip investigador a través del correu electrònic mterceno.girona.ics@gencat.cat i així el personal investigador podrà valorar si compleix els criteris de participació i podrà concertar una primera visita informativa sobre la seva participació en l’estudi ANEUGIR.

Aquest estudi ha estat finançat per l’Instituto de Salud Carlos (III) mitjançant el projecte PI22/01073 amb el títol “Estudio de correlación de biomarcadores sanguíneos con la captación de la pared aneurismática en RM3T para la identificación de aneurisma cerebral inestable: estudio ANEUGIR”, i cofinançat per la Unió Europea.

 

HOSPITAL
Dimarts, 20 Juny 2023