150 contes solidaris per a les famílies que hauran d’acomiadar fills en camí a l’Hospital Trueta

El meu germà el tinc al cor s’ha editat gràcies a una campanya de micromecenatge i vol acompanyar els infants que han de viure la mort d’un germà o germana que era al ventre de la mare.

Les estimacions de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta fan preveure que, durant el pròxim any i mig, unes 150 famílies que ja tenen algun fill viuran una mort perinatal al centre gironí. És a dir, hauran d’acomiadar un germà o germana que estava en camí i que morirà durant l’embaràs, en el moment de néixer o poc després. És, doncs, una situació desgraciadament freqüent, malgrat que encara força tabú. I per a les famílies no és senzill parlar als infants de la mort i fer-los partícips de la situació.

El conte El meu germà el tinc al cor, coescrit per una psicòloga perinatal que ha hagut d’acomiadar dos dels seus fills en camí a l’hospital gironí, vol ajudar les famílies a tenir més recursos per acompanyar els infants a transitar aquesta experiència. Coincidint amb la diada de Sant Jordi, les autores del conte n’han lliurat 150 exemplars a l’Hospital Trueta. Els contes arribaran a les famílies que ho necessitin els pròxims mesos.

A través de la història d’una família que viu un dol gestacional per una interrupció de l’embaràs per motius mèdics, l’obra ofereix multitud de recursos que poden ser útils per acompanyar els més petits en una situació similar. Les autores d’El meu germà el tinc al cor són la Maria Sàbat, psicòloga perinatal, la Georgina Artigas, il·lustradora, i la Roser Reyner, periodista. Sàbat, que ha abocat al conte la seva àmplia experiència professional i la seva dura experiència personal, destaca que “es tracta d’una eina psicopedagògica per potenciar el dol saludable i acompanyar les famílies i el treball de les professionals de l’Hospital Trueta”. En aquest sentit, Natàlia Artigas, psicòloga del Trueta, afegeix que “permetrà poder orientar les famílies a l’hora d’acompanyar els germans mitjançant el llenguatge simbòlic que proporciona el conte”.

El meu germà el tinc al cor és una història d’afrontament que encamina cap a la resiliència. Les protagonistes són una mare elefanta, la seva filla i el petit elefantet que creix al ventre de la mare i que han d’acomiadar.L’elecció dels personatges i del model familiar s’ha fet així amb la intenció que qualsevol família s’hi pugui sentir representada i pugui afegir al seu relat tots els membres que vulgui.

Editat en català i castellà gràcies a una campanya de Verkami que el maig de l’any passat va aconseguir l’objectiu en tan sols dos dies, ara El meu germà el tinc al cor arriba al centre sanitari gironí fruit de les aportacions dels més de 300 mecenes que van participar en aquest projecte de micromecenatge sense ànim de lucre.

HOSPITAL
Dimarts, 25 Abril 2023

Tags: