El Programa de Rehabilitació Cardíaca dels hospitals Trueta i Santa Caterina, el primer de Catalunya en rebre el segell d’excel·lència de la SEC

La Dra Elisabeth Pujol, cardiòloga de l'Hospital Santa Caterina (al centre) amb el diploma acreditatiu

Els programes de rehabilitació cardíaca inclouen un conjunt d'intervencions coordinades i multidisciplinàries amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida i reduir la morbimortalitat dels pacients amb cardiopatia

El procediment SEC-EXECEL·LENT en Rehabilitació Cardíaca s'emmarca en el programa estrella de la Societat, SEC-QUALITAT, l’objectiu del qual és millorar la qualitat de vida i la supervivència dels pacients que pateixen una malaltia cardiovascular

El Servei de Cardiologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina ha rebut de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) el segell d’excel·lència SEC-EXCEL·LENT en rehabilitació cardíaca per complir els estàndards de qualitat assistencial internacionalment establerts en el maneig dels pacients que reben rehabilitació cardíaca. L’acte de lliurament, celebrat aquest divendres, ha tingut lloc a la Casa del Cor de Madrid. Ha recollit el reconeixement, en nom de tot el l’equip, la cardiòloga Elisabet Pujol, coordinadora del Programa de Rehabilitació Cardíaca, l’únic i el primer català en rebre el reconeixement. La SEC també ha atorgat l’acreditació a onze centres més de la resta d’Espanya.

Beneficis de la rehabilitació cardíaca

Un programa de rehabilitació cardíaca és un conjunt d'intervencions coordinades i multidisciplinàries dissenyades per optimitzar el funcionament físic, psicològic i social dels pacients amb malaltia cardíaca. Els seus beneficis són innombrables. D'una banda, ha demostrat millorar la qualitat de vida dels pacients aconseguint una capacitat funcional més gran, així com una disminució de l'estrès, l'ansietat i la depressió. De l'altra, té efectes a nivell pronòstic incrementant la supervivència cardiovascular i disminuint els reingressos hospitalaris i les probabilitats de patir infarts de miocardi recurrents. A més, suposa un major control dels factors de risc cardiovascular: augment en els nivells de HDL (colesterol “bo”), descens de triglicèrids i LDL (colesterol “dolent”), control de la tensió arterial, disminució del tabaquisme i millor control de la diabetis i l'obesitat, entre d'altres.

La unitat de Rehabilitació Cardíaca gironina està ubicada al Centre Sociosanitari “La República” del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, i es va crear a l’any 2007, en el marc del Pla Director de Malalties Cardiovasculars. La unitat està integrada per un equip de professionals de diferents especialitats sanitàries (cardiòlegs, fisioterapeutes, personal d’infermeria especialitzat en rehabilitació cardíaca, nutricionista, psicòleg, especialistes en deshabituació tabàquica, uròleg, treballador social i personal administratiu), que rep el suport dels serveis de l’hospital i de l’atenció primària perquè la rehabilitació del pacient sigui l’òptima. S’hi realitzen un conjunt d’accions dirigides a millorar els efectes físics, psicològics, nutricionals i socials dels pacients amb problemes cardiovasculars i a reduir la morbimortalitat. El pacient arriba al programa derivat de l’hospital o dels centres d’atenció primària del territori. Després de sotmetre’s a una valoració i estratificació del risc, a través de diferents proves, es determina la conveniència d’incloure el pacient al programa. Aquest dura tres mesos durant els quals s’educa al pacient en els hàbits de vida cardiosaludables, alhora que s’intenta aconseguir un control òptim dels factors de risc cardiovasculars i reincorporació a la vida social i laboral.

La unitat va atendre l’any passat 280 pacients. Segons les dades obtingudes en l’evolució del control dels factors de risc cardiovascular dels pacients, abans i després de la rehabilitació, els resultats conclouen que, en general, tots els pacients havien millorat els nivells de colesterol (64%), la pressió arterial (87%), l’índex de massa corporal (20%), els nivells de sucre a la sang (82%) i havien aconseguit l’abandonament de l’hàbit tabàquic (82%), una millora de la seva capacitat funcional, dels hàbits dietètics, disminució de la fatiga, ansietat i l’estrès, alhora que un augment de l’autoestima.

La unitat està equipada amb una sala per fer proves d’esforç convencional, una sala per fer proves d’esforç cardiopulmonars (ergoespirometries), una sala per fer les sessions de programa físic funcional (entrenament supervisat), consultes per a les visites mèdiques amb l’especialista o infermeria, i sala d’educació sanitària, a més de vestuaris i dutxes.

Aquest reconeixement a l'excel·lència per part de la SEC també pretén impulsar el funcionament d'aquestes unitats, reconeixent-ne la importància i promovent la generalització d'aquest tipus de programes, que sempre han de garantir el compliment dels estàndards de qualitat establerts.

SEC-EXCEL·LENT s'emmarca en el projecte SEC-QUALITAT, posat en marxa ja fa uns anys amb l'objectiu final de millorar la prevenció, el diagnòstic i el seguiment de les malalties cardiovasculars a Espanya. Per això, la SEC ha desenvolupat un procés que integra la el mesurament, la comparació amb estàndards, l'auditoria, la promoció d'accions de millora i, finalment, l'acreditació de processos i procediments diversos en cardiologia.

Descàrrega de fotografies

La cardiòloga Elisabeth Pujol, coordinadora del Programa de Rehabilitació Cardíaca (al centre) amb el diploma acreditatiu

Representants dels dotze hospitals acreditats i de la SEC

HOSPITAL
Dilluns, 21 Novembre 2022