Més d'un centenar de professionals participen a la VIII Jornada de Pneumologia celebrada al Trueta

Equip del Servei de Pneumologia Hospital Josep Trueta i Hospital Santa Caterina

Durant la sessió, s'ha parlat de l'asma bronquial i de l'apnea del son, dues patologies molt prevalents i que, a vegades, poden comportar conseqüències molt greus.

Es calcula que un de cada quatre treballadors asmàtics presenta un asma que és causat o empitjorat per la seva feina, una patologia molt difícil de diagnosticar.

A l'estat espanyol només hi ha quatre hospitals que disposin de cabina de provocació específica, equipament necessari per diagnosticar l'asma ocupacional, un dels quals, és el Trueta.

Un centenar de professionals tant d'atenció primària com de l'atenció hospitalària, participen avui a la VIII Jornada de Pneumologia que té lloc a la sala d'acte de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i que aborda l'asma bronquial i l'apnea del son, dues patologies molt prevalents i que, a vegades, poden comportar conseqüències molt greus.

Pel que fa a l'asma bronquial, s'estima una prevalença del 7% de la població, de manera que a la Regió Sanitària de Girona la pateixen unes 60.000 persones. La Jornada ce centra en el diagnòstic i el tractament de la malaltia. El cap de servei de Pneumologia dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, el Dr. Ramon Orriols, indica que els símptomes de l'asma bronquial poden induir a l'error: "pot passar tant que es diagnostiqui com a asma bronquial quan en realitat no ho és, com que no s'identifiqui com a tal quan realment ho és. Aquest error en el diagnòstic pot conduir a un error en el tractament i, com a conseqüència, un empitjorament de la malaltia".

Durant la Jornada s'ha parlat dels factors que poden comportar un empitjorament de l'asma, com els irritants (fums, pols, químics), l'estrès o la humitat, entre d'altres. Un altre dels factors seria el tipus de feina de la persona qui la pateix. En aquest sentit, es calcula que un de cada quatre treballadors asmàtics presenta un asma que és causat o empitjorat per la seva feina. S'estima que uns 15.000 pacients asmàtics de la Regió Sanitària de Girona presenten un asma relacionat amb el treball. Aquests pacients, solen requerir més atenció sanitària que la resta d'asmàtics. Es calcula que més de la meitat acaben perdent el seu treball, i la meitat d'aquests continuen a l'atur al cap de 2-3 anys.

El diagnòstic de l'asma relacionat amb el treball és molt complicat. L'hospital Trueta disposa d'una Unitat de Malalties Respiratòries Ocupacionals capaç d'abordar el diagnòstic d'aquest tipus d'asma amb tota garantia, ja que disposa de professionals experts i de tot l'equipament necessari. Així, es compta amb una cabina de provocació específica, que permet exposar al pacient a les mateixes substàncies o condicions presents a la feina i així determinar si aquestes són la causa del seu asma. A l'estat espanyol només hi ha quatre hospitals amb aquest tipus d'equipament, entre els quals el Trueta i l'Hospital de la Vall d'Hebron.

La segona patologia que ha abordat la Jornada és l'apnea obstructiva del son, que s'estima que afecta una de cada quatre persones d'entre 30 i 70 anys. És un trastorn que passa desapercebut i que provoca una elevada mortalitat. L'apnea del son provoca arterioesclerosis, ictus i infarts. També causa accidents mortals de trànsit, per culpa de la somnolència que presenten els pacients durant el dia.

Durant la Jornada s'ha presentat el projecte internacional que lidera el Servei de Pneumologia, i que preveu traslladar a l'atenció primària el diagnòstic i el tractament de l'apnea del son, amb l'ajuda de la Unitat de Son de l'hospital, via telemàtica. Aquest projecte durarà tres anys i té un pressupost de 3,1 milions d'euros. Una vegada s'hagi implantat a la Regió Sanitària de Girona, s'exportarà a la resta de Catalunya i a Europa.

 

Facultatius del Servei de Pneumologia   Infermeres del Servei de Pneumologia  

 

Vuitena Jornada Pneumologia    Vuitena Jornada Pneumologia

HOSPITAL
Divendres, 18 Novembre 2022

Tags: