El Trueta amplia a 24 hores al dia els 365 dies de l’any la neuroradiologia intervencionista per fer tractaments de teràpia endovascular a pacients amb un ictus isquèmic agut

L'equip de neurointervencionisme realitzant una trombectomia en l'horari ampliat.

Aquest tractament permetrà l’accés a la trombectomia mecànica a uns 130 pacients cada any

Els serveis de Neurologia, Radiologia i Anestesiologia de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta han ampliat, des de l’1 d’octubre, l’horari d’atenció a pacients que han patit un ictus isquèmic agut amb oclusió arterial de gran vas per un trombe amb tractaments de teràpia endovascular (trombectomies mecàniques).

L’horari ha passat de 12 h diàries, cada dia de l’any, a donar una cobertura de 24 h els 365 dies de l’any.

Aquest procediment consisteix en la introducció d’un catèter en una artèria del pacient per arribar fins al coàgul que l’obstrueix –i que ha produït l’ictus– i poder-lo extreure i ha demostrat ser la tècnica més eficaç en el tractament de l’infart cerebral. Aquesta teràpia endovascular es va començar a fer de manera puntual l’octubre de 2018, però va ser a partir del 29 de setembre de 2019 que es va iniciar de manera continuada i en un horari fix. El 21 de març de 2020, just en plena pandèmia, es va decidir ampliar l’horari als caps de setmana i festius per evitar traslladar fora de la Regió Sanitària de Girona els pacients que requerien una trombectomia mecànica dins d’aquest horari. Ara, s’ha fet un pas més i s’ha ampliat del tot la guàrdia de radiologia intervencionista de manera que no caldrà derivar cap pacient per ser tractat fora de la Regió Sanitària.

Des que es van començar a fer trombectomies al Trueta, s’han realitzat 192 procediments. D’aquests, en el 81,3% dels casos s’ha aconseguit una recanalització arterial cerebral i s’ha pogut extreure el trombe que ocloïa el vas. Aquest any 2021, en el 48% dels casos, els pacients eren autònoms al cap de tres mesos de l’ictus. Aquest tractament es realitza en una sala equipada amb tecnologia específica: la sala d’intervencionisme.

Actualment, el Trueta compta amb tres metges especialitzats en el tractament endovascular de l’ictus isquèmic. La realització d’aquests procediments va a càrrec d’equips formats per dos professionals de Neurologia i un de Radiologia especialitzats, amb la col·laboració del servei d’Anestesiologia i de professionals d’Infermeria especialitzada del Servei de Radiodiagnòstic, amb formació específica i coordinats pels neuròlegs de la Unitat d’Ictus.

L’ampliació de la carta de serveis amb l’assoliment d’aquest tipus de procediments fa que el Trueta, el centre de referència d’ictus a la Regió Sanitària de Girona, pugui assumir actualment qualsevol patologia isquèmica cerebral a qualsevol hora pels ciutadans de la Regió i pels visitants. Amb aquesta acció el Trueta es converteix en ser el primer centre de Catalunya de fora de Barcelona i la seva àrea metropolitana en oferir aquesta prestació tots els dies i hores de l'any. Això és gràcies al treball coordinat d’un equip multidisciplinari liderat pel Servei de Neurologia que fa possible l’accés a les teràpies endovasculars de l’ictus en la fase aguda en el nostre territori.

 

L'equip realitzant una trombectomia en l'horari ampliat.   L'equip de neurointervencionisme realitzant un procediment.

HOSPITAL
Divendres, 8 Octubre 2021

Tags: