Surten a licitació les obres per a l’ampliació del bloc quirúrgic i de l’hospital de dia oncohematològic del Trueta

Fotomuntatge de com quedaria l'Hospital Trueta, façana que dona al riu

El plec de clàusules preveu un pressupost de licitació màxim de més de 14,5 milions d’euros

El Departament de Salut es va comprometre, aquest estiu, a continuar invertint en l’actual Trueta mentre el nou hospital no sigui una realitat

Aquesta setmana s’ha fet públic a la plataforma de contractació de la Generalitat de Catalunya l’anunci per a licitació de les obres de construcció de l’ampliació del bloc quirúrgic de l’Hospital Josep Trueta i de l’Hospital de dia oncohematològic de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). El plec de clàusules s’ha fet en base al projecte que en va resultar guanyador, que preveu la construcció d’un edifici nou de 4.000 metres quadrats i la reforma de 2.500 metres quadrats més de l’edifici actual.

El plec de clàusules de l’anunci preveu un preu de licitació màxim de l’obra de 14.584.819,77 euros (IVA inclòs). El projecte es preveu desenvolupar en quatre fases per tal de fer possible la necessària simultaneïtat del desenvolupament de l’obra i l’assistència sanitària. Les empreses que vulguin presentar les seves ofertes tenen temps fons el dia 9 de desembre.

El manteniment de la inversió en l’actual Trueta mentre el nou hospital no sigui una realitat és un dels compromisos que va adquirir el Departament de Salut aquest estiu.  Aquesta obra es considera molt necessària per poder incrementar la capacitat de resposta del Bloc Quirúrgic actual, amb l’objectiu de cobrir tant les necessitats cada vegada més grans d’activitat quirúrgica oncològica i d’alta tecnologia, com de complir els temps de resposta garantits pel CatSalut per a la cirurgia no oncològica.

El projecte d’ampliació del Bloc Quirúrgic i de l’Hospital de Dia, que va elaborar l’empresa PMMT, preveu la construcció d’un edifici nou de 4.000 metres quadrats distribuïts en tres plantes, i la remodelació de 2.500 metres quadrats més de l’edifici actual. En total, doncs, s’actuarà sobre 6.500 metres quadrats.

El projecte, que es va treballar conjuntament amb els professionals de l’Àrea Quirúrgica i els d’Oncologia, preveu incrementar el nombre de quiròfans en 6 més dels que té ara el Trueta i totes les àrees de suport necessàries per assumir l’increment d’activitat previsible, a més de dotar de més punts assistencials l’Hospital de Dia Oncohematològic. L’ampliació de l’edifici es faria elevant-lo dos pisos més per sobre de l’actual edifici de l’ICO, de manera que la planta zero del nou edifici acolliria l’Hospital de dia oncohematològic, la planta 1 quedaria de moment com un espai de reserva i la planta 2 acolliria l’ampliació dels quiròfans, que quedarien connectats a l’Àrea Quirúrgica que hi ha actualment. El projecte inclou la reforma complerta del Bloc Quirúrgic actual, l’Àrea de Reanimació (REA) i l’Àrea de CMA, a més del Servei d’Esterilització, situat a la primera planta de l’edifici actual. La coberta del nou edifici contempla la creació d’un jardí terapèutic per als infants ingressats al Trueta, amb accés directe des d’hospitalització de Pediatria, situat a la planta 3.

L’Àrea Quirúrgica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ocupa actualment la segona planta de l’edifici principal i consta de vuit quiròfans per a cirurgia programada, dos quiròfans per a cirurgia d’urgències i un quiròfan per a cirurgia major ambulatòria (CMA). El projecte preveu que el centre es doti de sis sales quirúrgiques més, una de les quals seria per acollir un quiròfan híbrid, és a dir, equipat amb dispositius avançats d’imatge mèdica, que permet realitzar cirurgia mínimament invasiva, tècnica utilitzada principalment en les àrees de cirurgia cardiovascular i neurocirurgia . Es passaria dels 11 quiròfans actuals a 16 –sis dels quals nous- donat que una de les sales actuals es destinaria a un altre ús. També està previst un creixement de punts d’atenció de la zona de reanimació postquirúrgica, de la zona de recepció prequirúrgica i l’àrea de cirurgia major ambulatòria (CMA).

Un cop s’hagin fet els treballs, s’equiparan els quiròfans amb la tecnologia necessària per transformar el Bloc Quirúrgic en un equipament modern, amb l’objectiu de fer cirurgia robòtica, laparoscòpica i cirurgia terciària en les millors condicions possibles.

Per la seva banda, l’Hospital de dia oncohematològic de l’ICO en l’actualitat compta amb 25 espais de tractament i comparteix espais amb la Unitat d’Atenció Continuada Oncohematològica (UACO) i amb assaigs clínics. Aquest nou projecte preveu l’increment de 15 espais de tractament i àrees de suport i permetrà redefinir els espais actuals per a millorar els espais de la UACO i l’atenció als pacients. A la vegada, permetrà assumir l’increment progressiu de tractaments en assaig i una adaptació d’aquests circuits d’acord el seguiment i complexitat d’aquests tractaments.

Modernitzar l’exterior de l’Hospital

Aquesta obra permetrà modernitzar l’aspecte exterior del Trueta, pel vessant que dona al riu, on anirà aquest edifici annex. El disseny relacionarà l’aspecte ceràmic de la façana actual amb l’entorn de vegetació natural del vessant del riu. El nou bloc estarà connectat amb l’Hospital, conservant patis interiors entre els dos edificis, de manera que pugui mantenir la ventilació i la il·luminació natural.

El projecte també preveu un canvi de circulació de vianants a l’entorn del recinte hospitalari, ja que s’habilitarà una passarel·la que connectarà l’actual edifici de Consultes Externes i l’aparcament públic amb l’entrada principal de l’ICO, de manera que s’escurçarà el trajecte actual que han de fer els pacients i els seus acompanyants. Aquesta passarel·la es construirà per sobre de l’actual pàrquing d’ambulàncies i permetrà reduir a més del doble la distància entre els dos edificis.

 

Fotomuntatge de com quedaria l'Hospital Trueta, façana que dona al riu   Fotomuntatge de com quedaria l'Hospital Trueta, façana que dona al riu

HOSPITAL
Divendres, 13 Novembre 2020

Tags: