El Trueta tanca la unitat de crítics i semicrítics oberta durant la pandèmia que mantindrà preparada de manera permanent

La unitat de la novena planta abans de tancar

Ahir va passar a planta l’últim pacient crític que hi havia en aquesta unitat

L’activitat quirúrgica ha recuperat al 100% la normalitat i durant aquest mes de juny es potenciarà la cirurgia oncològica per pal·liar els efectes de la COVID19

En Toni Vidal, de 75 anys, va ingressar al Trueta per Coronavirus el 31 de març passat. Ahir, després de 64 dies a la UCI va poder passar a planta. Primer va estar a la UCI 3, i a finals d’abril va ser traslladat a la nova unitat de crítics i semicrítics a la novena, que s’acabava de posar en marxa específicament per atendre pacients amb la COVID19. En Toni, ahir, va ser l’últim pacient d’aquesta unitat. Un cop va quedar buida la planta, es va netejar i es va tancar. Això sí, muntada com a planta de crítics i semicrítics per si cal tornar-la a obrir. Avui al Trueta hi ha ingressats 13 pacients amb Coronavirus, 2 dels quals en estat crític.

Aquesta unitat es va obrir el 22 d’abril després d’unes setmanes fent un important esforç d’obres per poder-la tenir preparada quan abans millor. Es van habilitar 14 habitacions per a 28 pacients, amb dues tomes d’oxigen, buit i aire medicinal a totes elles, sistema d’alarma, càmeres de videovigilància per monitoritzar els pacients i  una sala central per al control dels pacients. La posada en marxa d’aquesta unitat va ser clau per a iniciar la desescalada al Trueta ja que va permetre tancar les unitats de crítics que s’havien obert de manera provisional i concentrar-hi els pacients que estaven dispersos. També s’hi van traslladar els pacients semicrítics, deixant alliberada la Unitat Polivalent d’Alta Intensitat de Cures. Un cop buits aquests espais, van poder recuperar l’activitat inicial.

Recuperació de l’activitat quirúrgica i potenciació de la cirurgia oncològica

Aquesta setmana també s’ha recuperat al 100% l’activitat quirúrgica i els quiròfans estan funcionant al mateix ritme que ho feien abans de la pandèmia, tant al matí com a la tarda. La programació quirúrgica d’aquest mes de juny s’ha adaptat a potenciar la cirurgia oncològica, per tal de pal·liar els efectes que ha tingut la COVID 19 en aquest tipus de pacients. Malgrat que durant la pandèmia no s’han deixat de fer en cap moment les operacions més urgents en pacients amb càncer, moltes havien quedat demorades. L’objectiu del centre és poder-les fer totes durant aquest mes de juny. També s’han programat altres intervencions no oncològiques de patologies preferents, com ara cirurgies cardíaques.

Pràcticament tot al 100%

La resta d’activitat del centre està pràcticament normalitzada, però part d’ella adaptada a la nova normalitat que passa per realitzar per via telefònica o telemàtica tot allò que sigui possible, que no requereixi la presència física del pacient. Així, l’activitat de Consultes externes i de gabinets està funcionant al 100%.

L’únic servei que encara no ha pogut recuperar la normalitat és la Rehabilitació, que es desenvolupa majoritàriament al Centre d’especialitats Güell. La setmana passada es va començar a recuperar paulatinament l’activitat presencial de manera que ara es fa un 40% del que era habitual, per tal de poder garantir les mesures de seguretat, sobretot pel que fa al manteniment d’una distància de seguretat entre les persones. Entre les visites presencials, es prioritzaran els tractaments més urgents com ara fractures, cirurgies, amputats, ictus, lesionats medul·lars i lesions del nervi perifèric. Pel que fa als pacients més banals, es potencia l’atenció telemàtica: aquests pacients són valorats pel fisioterapeuta, que els pauta exercicis per fer als seus domicilis i els controla l’evolució cada tres setmanes.

 

El personal d'infermeria que quedava a la planta 9a. L'últim pacient de la Unitat, Toni Vidal, amb el seu germà Osvald, abans de rebre l'alta de la UCI.

El personal d'infermeria a la planta, hores abans del tancament.   El pacient amb el seu germà i dues de les professionals d'infermeria de la planta

En Toni Vidal amb el seu germà Osvald, abans de marxar de la UCI   En Toni Vidal amb el seu germà Osvald, abans de marxar de la UCI

HOSPITAL
Dimecres, 3 Juny 2020

Tags: