El Trueta adequa la planta novena B amb una nova unitat d’hospitalització per a pacients COVID19 amb 28 llits

Llit de la planta novena B

Aquesta unitat podrà acollir tot tipus de pacients positius, tant crítics, com semicrítics com convencionals, i l’objectiu és que sigui una planta flexible  que s’ajusti a les necessitats del moment

A principis de la setmana que es veu es preveu poder posar en marxa una nova unitat d’hospitalització a la planta novena B de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta que es destinarà a l’ingrés de pacients amb Covid 19. La nova unitat tindrà una capacitat per acollir 28 pacients, en 14 habitacions dobles. La característica principal d’aquesta nova àrea és que serà una planta flexible, és a dir, tots els llits s’han habilitat per poder acollir tot tipus de pacient –crític, semicrític i convencional- i s’adaptarà l’equipament i el personal en funció de les necessitats assistencials que hi hagi en cada moment.

Durant les últimes setmanes s’ha fet un important esforç d’obres per tenir preparada aquesta planta quan abans millor. S’han disposat de dues tomes d’oxigen, buit i aire medicinal a totes les habitacions, sistema d’alarma, càmeres de videovigilància per monitoritzar els pacients i s’ha instal·lat una sala central per al control dels pacients. En aquesta zona hi havia les habitacions dels metges i metgesses que estaven de guàrdia, que s’han hagut de traslladar en altres espais.

La previsió es posar la planta en funcionament la setmana que ve amb pacients crítics i semicrítics. En els darrers dies s’ha detectat una estabilització –i fins i tot descens- en el nombre d’ingressos a les unitats de crítics que, juntament amb l’increment d’altes donades, fa que en aquest moment hi hagi menys necessitats de llits de crítics. Per això, la direcció del centre ha fet el plantejament de concentrar els pacients en aquesta planta, que serà la unitat més gran, però mantenir la resta d’UCI provisional muntades per estar preparat en cas que hi hagi un repunt de casos.

Cal recordar que l’Hospital Trueta partia d’una UCI amb 18 llits i que en aquest moment té habilitats 6 espais més per acollir pacients crítics, amb una capacitat total de fins a 75 pacients. Aquestes UCI provisional s’havien muntat a la Unitat Coronària, a l’Hospital de dia, a la zona d’urgències de traumatologia, a la planta d’hospitalització de Pediatria i a les Urgències de Pediatria. L’adequació d’aquests espais, havia obligat a moure l’activitat assistencial que s’hi feia abans de convertir-los en UCI. El Servei de Medicina Intensiva del Trueta també gestiona la UCI del Santa Caterina, de 6 llits, que també ha incrementat la seva capacitat d'acollir crítics, fins a un total de 15 pacients.

En funció de com evolucioni la pandèmia, els espais que han acollit les UCI provisionals podrien començar a recuperar la seva activitat habitual abans de la crisi del coronavirus, prioritzant el replegament de la UCI habilitada a la Unitat Coronària i a l’Hospital de Dia, i sempre tenint com a base la possibilitat d’adaptar-les de nou si fos necessari.

 

Recuperació paulatina de l’activitat quirúrgica

Paral·lelament, a partir de demà està previst que es comencin a fer més intervencions quirúrgiques, principalment en pacients oncològics. Així, es posaran en marxa dos quiròfans de cirurgia programada que permetran fer unes quatre operacions al dia de mitjana. Els quiròfans també s’aniran obrint en funció de com vagi avançant la pandèmia i de la disponibilitat de llits de l’Hospital.

Durant el dia d’avui també s’han començat a fer alguns estudis hemodinàmics programats en determinats pacients.

 

   Els operaris han estat treballant intensament   Operaris fent obres a la novena planta

Una de les habitacions  

 

HOSPITAL
Dimecres, 15 Abril 2020

Tags: