El Trueta i el Santa Caterina atenen 85 pacients a les seves unitats de crítics

Un dels respiradors cedits per les clíniques veterinàries

L'Hospital Trueta és el centre de referència de la Regió pel que fa a pacients crítics amb COVID19, que també s’ingressen a la UCI al Santa Caterina i la de la Clínica Girona. A més, tots els comarcals han habilitat llits per a atendre pacients crítics. La gran majoria d'aquests pacients requereixen respiradors (aparells de ventilació mecànica invasiva).

Actualment, donada la situació de pandèmia a nivell mundial, les empreses que produeixen aquest tipus d'aparells estan rebent moltes comandes i estan oferint temps d'entrega molt llargs, d'entre 6 i 8 setmanes.  És per aquest motiu que tota la Regió Sanitària de Girona, tant el CatSalut com totes les entitats proveïdores, estan centrant els seus esforços per tenir més respiradors.  Així, s’estan recuperant tots els que ja hi ha al territori (fent una bona distribució dels que hi ha als comarcals, els que han cedit les facultats de ciències de la salut, clíniques privades,...). Tots els aparells són revisats per part del servei d'electromedicina de l'hospital i esterilitzats abans de la seva posada en funcionament.

En aquest moment, entre el Trueta i el Santa Caterina hi ha 85 pacients amb ventilació mecànica invasiva, tots ells amb aparells que han estat supervisats per electromedicina . Val a dir, que aquest servei ha rebutjat aparells per no complir les condicions òptimes. Entre respiradors  que avui en dia estan en funcionament, n’hi ha 8 de transport i 4 que ens han cedit les clíniques veterinàries, i que són aptes per a l’ús amb persones.  Avui està previst que arribin deu respiradors més. En la mesura que en vagin arribant s’aniran substituïnt els de transport i en segona instància els de les clíniques veterinàries.

En aquest moment tenim respiradors per poder acollir nous pacients però es treballa intensament per poder disposar-ne de més, donat que és previsible que continuïn augmentant els pacients crítics. Cal tenir present que abans de la pandèmia, l’Hospital Trueta tenia una UCI amb 18 llits i 6 més al Santa Caterina, a part d’altres unitats de crítics, com les àrees de reanimació, la unitat coronària, la UCI pediàtrica... per tant, els equipaments electromèdics per poder atendre pacients crítics estaven ajustats al dimensionat dels centres.

Des de l'Hospital Trueta es van obrint noves unitats de cures intensives a mesura que preveiem que puguin ser necessàries en els dos o tres dies següents. Fins a dia d'avui ja s'han obert 5 UCI, que se sumen a la UCI que ja teníem i a la Unitat Coronària. La sisena, que es va habilitar ahir a la planta de pediatria, amb la previsió de poder atendre els nous pacients que puguin necessitar llits de crítics aquests cap de setmana. En previsió, l'Hospital ja està preparat per obrir la setena UCI en el cas que aquesta sigui necessària.

Volem agrair als hospitals comarcals, Universitat de Girona, clíniques privades i especialment les clíniques veterinàries, que han cedit de manera altruista els seus aparells de ventilació mecànica invasiva, aptes i amb garanties.

HOSPITAL
Divendres, 3 Abril 2020

Tags: