L’Hospital Trueta posa en marxa una unitat funcional per als pacients amb malalties de la neurona motora

Un pacient, amb la seva acompanyant, durant una visita a la Unitat Funcional

A la Unitat Funcional hi ha professionals de medicina (especialistes en neurologia, pneumologia, endocrinologia i neurofisiologia clínica) i d’infermeria, dietistes i fisioterapeutes

L’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta ha posat en marxa aquesta primavera una unitat funcional multidisciplinària per tractar malalties de la neurona motora, la més freqüent de les quals és l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Es tracta d’una malaltia amb una incidència molt baixa, ja que es diagnostiquen 3 casos per cada 100.000 habitants i any. Actualment es tracten uns 30 pacients a la Unitat de l’Hospital Trueta, que és de referència a tota la Regió Sanitària de Girona.

Les malalties de la neurona motora són un grup que pot tenir evolucions variables segons cada malaltia. Es caracteritzen per una baixa incidència, una alta complexitat de cures i tenen un gran impacte per als pacients i el seu entorn: tant en l’esfera personal, com en la familiar i social. Aquest tipus de malalties solen aparèixer després dels 50 anys. Actualment aquest tipus de malalties no té cap tractament curatiu. La més freqüent és l’ELA, una malaltia neurològica greu que va lligada a una degeneració progressiva de les neurones motores, que són les que controlen el moviment voluntari d’alguns músculs, com ara els responsables de parlar, caminar, deglutir i, fins i tot, de respirar. Normalment, els músculs es debiliten i s’atrofien i, consegüentment, els moviments es tornen rígids, estranys i maldestres.

La creació de la Unitat Funcional específica per a les malalties de la neurona motora ve derivada de la voluntat de donar resposta a les necessitats dels pacients i familiars d’una manera més coordinada i facilitadora, tant per a ells com per a l’equip assistencial. Així, la Unitat està formada per personal de diverses disciplines: cinc professionals de medicina (d’especialitats diferents: neurologia, pneumologia, endocrinologia i neurofisiologia clínica), altres d’infermeria (una infermera especialitzada en pneumologia i una infermera gestora), especialistes en fisioteràpia respiratòria i dues dietistes i està en estret contacte amb personal de rehabilitació, psicologia, assistència primària, PADES i amb altres diversos centres assistencials de la Regió Sanitària de Girona. La Unitat també suposa una millora per als professionals a l’hora de treballar en equip, ja que els permet tenir una millor comunicació i gestió dels recursos sanitaris. La Unitat Funcional d’ELA està operativa un dia al mes.

La característica principal de les unitats funcionals és que els pacients no han de recórrer diversos llocs per tal que els visitin especialistes diferents, sinó que disposen d’una única porta d’accés que és compartida per professionals de diferents disciplines. Això suposa que els diversos implicats en el procés assistencial visiten els pacients en el mateix espai i de forma coordinada. Les decisions clíniques sobre el diagnòstic i tractament es prenen conjuntament en el mateix moment, fet que facilita que des de la primera visita s’agilitzin els circuits assistencials i es redueixin els temps entre el diagnòstic i l’inici del tractament.

 

L'equip de professionals que conformen la Unitat Funcional de la Neurona Motora    Foto d'un pacient i la seva acompanyant durant una visita

A la fotografia de l'esquerra, l'equip de professionals que integren la Unitat Funcional de la Neurona Motora. A la dreta, un pacient i la seva acompanyant durant una visita.

 

 

HOSPITAL
Dimarts, 4 Juny 2019