Girona acull divendres l’acte central del 25è aniversari del naixement dels comitès d’ètica assistencial a Catalunya

Cartell del 25è aniversari del naixement dels comitès d’ètica assistencial a Catalunya

Unes dues-centes persones participaran en la jornada, que farà un repàs a la contribució dels comitès durant aquests anys i analitzarà quins són els reptes de futur

La Societat Catalana de Bioètica i el Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta són els organitzadors de la trobada

Unes dues-centes persones participaran divendres en la XII Jornada dels Comitès d’Ètica Assistencial (CEA) de Catalunya, que se celebra a l’Auditori Josep Irla de l’Edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona sota el títol ‘Responsabilitat Social’. Aquesta jornada commemora també el 25è aniversari de l’acreditació dels comitès d’ètica assistencial a Catalunya, la norma que va impulsar la seva creació en l’àmbit sanitari. La jornada serà l’ocasió d’aplegar els membres d’aquests comitès per fer una mirada als motius que van do­nar lloc a la seva creació, per valorar quina és la seva contri­bució a la societat i per debatre sobre quins són els seus reptes de futur. L’acte ha estat organitzat per la Societat de Bioètica de Catalunya i el Comitè de Bioètica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

Fa 25 anys, davant la confluència creixent de la medicina i l’ètica, el Departament de Salut va emprendre diverses actuacions relacionades amb la bioètica. Es feia necessària una reflexió sobre les decisions, actuacions i actituds en el camp de les ciències de la salut per tal de tenir en compte, juntament amb els criteris cientifi­cotècnics, aspectes que poden comprometre els drets humans de pacients i usuaris dels serveis sanitaris, així com valors socials o personals.

La posada en pràctica de noves tecnologies, la situació dels professionals a l’hora de prendre algunes decisions difícils en la pràctica diària, la prevenció dels conflictes ètics, la dificultat de donar prioritat a recursos escassos o la conve­niència de la reflexió dels professionals sanitaris són alguns dels reptes que es varen plantejar en aquell moment.

La jornada s’ha estructurat al voltant de dues taules rodones, una conferència inaugural, una sessió de comunicacions lliures i el lliurament del Premi a la Millor Comunicació, just abans de la cloenda.

Durant la inauguració de la jornada, que tindrà lloc a les 9 h, es farà un repàs de 25 anys dels comitès d’ètica: Quines eren les preocupacions de Catalunya als anys 80 que van suposar un impuls per a la bioètica? Quina ha sigut la seva aportació aquests 25 anys? Com encaixa el debat ètic en la societat actual? Quins vaticinis es fan per al futur? Quines podrien ser les propostes de millora?

La primera taula, Mirada plural dels CEA avui, debatrà al voltant de quatre temes que preocupen actualment: l’ètica en la recerca mèdica, els problemes de salut mental, l’atenció sociosanitària al final de la vida i les controvèrsies en les tècniques de reproducció assistida.

Per a la taula de les comunicacions lliures, el Comitè Científic de la Jornada ha escollit que es presentin els treballs següents: ‘El secret professional i la confidencialitat en la pràctica sanitària. Deures oblidats?’; ‘Impacte del document de voluntats anticipades sobre la presa de decisions i l'atenció sanitària al final de la vida’; ‘Temàtica i procedència de les consultes al CEA de l'Hospital de Bellvitge-ICO-Hospital de Viladecans’; ‘Els comitès d'ètica en un hospital. Temes comuns en investigació i assistència’; ‘Promoure l'empatia dels professionals millora la qualitat assistencial i prevé el burnout’

La taula de la tarda, Futur dels CEA, tractarà sobre el futur d’aquests comitès del punt de vista de la transformació de les organitzacions sanitàries, l’impacte de les noves tecnologies i com es preservarà en el canvi de les organitzacions i el caràcter més humà de la relació assistencial.

Per a més informació consulteu https://jornadacea.wordpress.com

Descarregueu-vos el programa de la jornada

 

 

HOSPITAL
Dimecres, 22 Novembre 2017