Entra en funcionament la nova àrea de medicina intensiva pediàtrica i neonatal de l'hospital Josep Trueta de Girona

Foto de 2 professionals en la nova àrea de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

Els treballs i l’equipament han suposat una inversió de 1,8 milions d’euros, que han permès instal·lar aparellatge electromèdic d’última generació

La Unitat de Cures Intensives de Pediatria (UCIP) ha incrementat un llit més, passant de 3 a 4, a més d’una àrea d’aïllament

Des de fa uns dies està en funcionament la nova Unitat de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, després de les obres que s’hi han estat duent a terme durant els últims mesos. Aquestes unitats, situades a la planta tercera del centre, han estat reformades per tal de modernitzar la distribució dels espais i l'equipament electromèdic, per d’adequar-los a les necessitats actuals tant de professionals com de familiars de pacients. Aquesta és la primera fase d’un projecte més ambiciós, que preveu la construcció d’una UCI Pediàtrica (UCIP) totalment nova i ampliada, alhora que permetrà engrandir l’espai destinat a neonats. 

Els treballs i l’equipament han suposat una inversió d’1,8 milions d’euros ja que s’ha fet una important inversió en la compra de dispositius d'alta tecnologia i per adaptar l’equipament als requeriments assistencials d'última generació. S’ha apostat per informatitzar la història clínica dels pacients amb la dotació d’un programa informàtic específic gràcies al qual desapareixerà l’ús del paper a les unitats, ja que totes les constants vitals dels pacients es prendran de manera automatitzada. Aquest programa és el mateix que es disposa a la Unitat de Cures Intensives d’adults. Una altra de les millores tècniques ha estat la implantació de bombes intel·ligents i el sistema d'unidosi, a càrrec del servei de Farmàcia.
 
Aquestes obres es van començar a plantejar fa més d’un any, quan des de la direcció del centre es va fer palesa la necessitat de millora de la UCIP i de l’àrea de Neonatologia, en tant que serveis de referència a la Regió Sanitària de Girona.
 
Aquesta primera fase d’obres ha permès guanyar espai a tota l’àrea, ja que s’ha anul·lat tota la zona perimetral, des d’on familiars dels nounats els podien veure a través dels vidres. Aquesta zona estava pràcticament en desús perquè en els darrers anys s’ha implantat el concepte d’espai obert, veient com un clar avantatge el contacte dels pares i mares amb el nounat. Guanyant aquest espai, l’àrea ha pogut incrementar superfície, sobretot la UCI pediàtrica, millorant el confort tant de professionals com de familiars, que tenen més privacitat. També s’ha pogut fer una àrea d’aïllament que fins avui en dia no es disposava. Pel que fa a la UCI Pediàtrica, aquesta ha crescut notablement d’espai, permetent passar de 3 llits de crítics a 4, a més de disposar d’un box d’aïllament.  
 
Des de la direcció del centre també s’ha fet un estudi de llocs de treball, i s’ha ampliat la dotació de personal d’infermeria, iniciant així un projecte per augmentar progressivament la ràtio de professionals per pacient. Durant aquest procés de canvi també s’ha aprofitat per formar els professionals per tal d’aplicar la metodologia d'estàndards de cures que aconsella el NIDCAP (Neonatal Individualized Developmental Care and Assesment Program).
 
El Departament de Salut ha aprovat fa pocs dies el Pla funcional de la Unitat de Cures Intensives de Pediatria i de Neonatologia de l’Hospital Trueta, a partir del qual es podran iniciar els tràmits per licitar la redacció del projecte. Segons el gerent del Servei Català de la Salut (CatSalut) a Girona, Miquel Carreras, “l’aprovació del Pla funcional reafirma el compromís que va adquirir el Departament de Salut en fer una nova UCI pediàtrica al Trueta, en tant que servei de referència de tota la Regió Sanitària de Girona”. Segons el gerent territorial, està previst que aquest any 2017 es pugui licitar el projecte constructiu i a partir de l’any que ve s’iniciarien els tràmits per a l’execució de l’obra. Aquesta segona fase consistirà en l’adequació en UCI Pediàtrica definitiva l’espai que s’ha estat ocupant de manera provisional mentre s’han fet les obres de la primera fase. Aquesta segona fase permetrà incrementar la superfície tant d’aquesta unitat com la de Neonatologia, ja que ocuparà també l’espai que quedés alliberat.
 
Cada any, solen ingressar a la UCIP entre 180 i 200 nens, i entre 350 i 400 a la unitat de neonatologia. Hi treballen una setantena de professionals.
 
Fotos per descarregar:
Professionals en la nova àrea de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.    Professionals en la nova àrea de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona.
 
Nova àrea de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.   Professionals en la nova àrea de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal de l’Hospital Dr. Josep Trueta.
 
 
 
 
 
 
HOSPITAL
Dimarts, 20 Juny 2017