El Trueta organitza a Girona un curs de formació per a residents de neurologia de tot l’Estat

Residents de neurologia durant el curs de formació

Es tracta del XIX Curs de Formació en Malalties Desmielinitzants, de la Societat Espanyola de Neurologia, que té lloc avui i demà, 31 de març i 1 d’abril

El Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina organitzen el XIX Curs de Formació en Malalties Desmielinitzants, per a residents, de la Societat Espanyola de Neurologia. El Curs  tindrà lloc avui, 31 de març, i demà, 1 d’abril, al Palau de Congressos de Girona i  s’hi han inscrit 80 residents de neurologia d’arreu de l’Estat espanyol que estan cursant el quart any d’especialització com a metgesses i metges interns residents (MIR) en els seus respectius hospitals. Aquesta afluència suposa un increment del 25 % en la participació en el curs, en relació amb la seva última edició, celebrada l’any passat a Alacant. El Curs pretén oferir una formació tant teòrica com pràctica dels coneixements actuals d’aquesta malaltia i una perspectiva de futur, tot dirigit a residents de neurologia que estan a punt d’acabar el seu període de formació i que, properament, hauran d’afrontar el maneig de les persones afectades per aquestes complexes malalties neurològiques. Entre els inscrits, ponents i convidats hi prenen part 150 professionals de la neurologia.

El curs està centrat en l’esclerosi múltiple, fet que ha permès reunir a Girona els millors especialistes de l’Estat espanyol en aquesta malaltia. Les jornades s’organitzen en sis sessions en què es faran taules rodones per tractar diversos aspectes de la malaltia: les bases de l’esclerosi múltiple, les manifestacions clíniques, les exploracions complementàries, el diagnòstic i el pronòstic, el maneig terapèutic i, finalment, es farà una taula rodona que tractarà de l’enfocament multidisciplinari de la malaltia, en la qual intervindran professionals de diverses disciplines, com ara la infermeria i la neuropsicologia especialitzades en aquesta malaltia.

L’acte ha estat inaugurat per Miquel Carreras, gerent del CatSalut a Girona, i presentat per Lluís Ramió i Torrentà, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina, i director de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona. Les jornades comptaran també amb dues ponències: la d’obertura, “Visió històrica de l’esclerosi múltiple”, a càrrec d’Óscar Fernández Fernández, president actual de la Societat Espanyola de Neurologia, i la de cloenda, “El futur de l’esclerosi múltiple”, que oferirà Xavier Montalban Gairin, cap del Servei de Neurologia-Neuroimmunologia de l’Hospital Vall Hebron i director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, ambdós neuròlegs referents i de reconegut prestigi nacional i internacional en aquesta malaltia.
L'esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell, la medul•la espinal i els nervis òptics. Aquesta malaltia afecta tant la mielina que envolta les neurones, i que facilita la conducció dels impulsos nerviosos, com les neurones mateixes. Això fa que la informació que es genera al cervell i que va cap als nervis s'interrompi i aquest fet produeix l'aparició dels símptomes de la malaltia. És una malaltia neurodegenerativa de mecanisme autoimmunitari i causa desconeguda, en la qual tant els factors ambientals com els genètics, no ben coneguts encara avui dia, hi tenen el seu paper.

L’esclerosi múltiple és actualment la causa més freqüent de discapacitat neurològica en adults joves. Afecta tres vegades més dones que homes. Es diagnostica entre els 20 i 40 anys d’edat, quan les persones comencen el seu projecte vital tant des del punt de vista personal, laboral i familiar, com des del social.

La prevalença de la malaltia en el nostre entorn és alta i s'està detectant un augment dels casos en els darrers estudis realitzats. Es calcula que hi ha 2,5 milions de pacients arreu del món, 47.000 persones a l’Estat espanyol i 7.000 a Catalunya. A la demarcació de Girona hi ha prop de 900 persones afectades, més del 80 % de les quals reben tractament i seguiment a la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona. Cada any es diagnostiquen entre 35 i 40 nous casos a la Regió Sanitària de Girona. La discapacitat, tant física com cognitiva, que es pot derivar de la malaltia té una enorme influència en la vida dels pacients i les seves famílies.

Afortunadament, en els darrers anys s’han descobert nous tractaments per reduir l’activitat de la malaltia i s’han fet alguns avenços en els factors tant genètics com ambientals que poden estar influint-hi. Actualment, es disposa d’onze tractaments específics per a l’esclerosi múltiple, que tenen diferents indicacions segons el grau de gravetat amb què es presenta. Aquests tractaments són capaços d’aconseguir un millor control de la malaltia, oferint un raonable perfil de seguretat i, en alguns casos, més comoditat per a les persones afectades.

Justament, aquesta setmana, l’Agència Americana del Medicament, Food and Drug Administration (FDA), ha aprovat el primer fàrmac per a les formes progressives de la malaltia que, fins ara, no disposaven de cap tractament clínicament eficaç. Aquesta gran notícia obre les portes a l’esperança i a futures teràpies que puguin incidir en el tractament de la neurodegeneració i en la progressió de la discapacitat física i cognitiva.

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del Servei de Neurologia, actualment ubicada a l’Hospital de Santa Caterina des del juliol de 2016, està integrada per un equip interdisciplinari expert format per professionals de neurologia, infermeria, neuropsicologia, psicologia, d’investigació bàsica i personal de suport, que ofereixen un tractament integral de les persones afectades i les seves famílies, juntament amb l’equip rehabilitador de l’Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives i Dany Cerebral Adquirit de l’Hospital de Santa Caterina i la Fundació Esclerosi Múltiple, que estan ubicades en el mateix edifici i que treballen en estreta relació amb la Unitat.

 

HOSPITAL
Divendres, 31 Març 2017