La coordinadora de trasplantaments del Trueta participa en la formació d’un centenar de sanitaris xinesos en donació d’òrgans

Foto en grup de l'equip del Donoation & Transplantation Institute (DTI)

Aquest gener també viatjarà a Etiòpia per liderar un projecte de donació procedent de cadàver, una pràctica gairebé inexistent als països africans

La coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, Núria Masnou, ha estat a la Xina aquest mes de desembre per impartir un curs de formació en donació d’òrgans i teixits.

Masnou forma part de l’equip del Donation & Transplantation Institute (DTI), un organisme internacional que vetlla per augmentar les donacions arreu del món. El DTI assessora entitats del sector de la salut en la creació de programes i investigacions en matèria de donació i trasplantament d’òrgans, teixits i cèl·lules humanes.

Durant tres dies Masnou ha participat a la ciutat de Hangzhou, juntament amb el president del DTI, Martí Manyalic, en una formació intensiva a un centenar de professionals sanitaris xinesos de diversos camps: medicina general, cirurgia, anestèsia, medicina intensiva, neurocirurgia, infermeria i assistència social. Les sessions s’han centrat en la pràctica del procés de donació procedent de cadàver i està previst que al llarg de 2017 Masnou participi en dues noves sessions a Xangai. La cultura i la legislació xineses pel que fa a la donació d’òrgans és molt diferent a la nostra. La tasca dels formadors en aquest país se centra en la pràctica dels protocols de detecció de possibles donants, en els aspectes relacionats amb la mort encefàlica i en l’optimització de l’extracció, per poder fer créixer el nombre d’òrgans que podran ser trasplantats als receptors que en necessiten.

Masnou és membre de l’equip formador del DTI i, anteriorment, ja havia participat en projectes internacionals de desenvolupament de la donació de cadàver, impartint cursos al Brasil i a Turquia. Aquest mes de gener viatjarà també fins a Etiòpia, aquest cop per liderar un projecte de donació d’òrgans procedents de cadàver a Addis Abeba, la capital d’aquest país africà on fins ara només hi ha en marxa un programa de donació renal de pacient viu. Fa pocs dies una delegació del principal hospital etíop, el Saint Paul’s Hospital, ha estat al Trueta per conèixer de primera mà l’organització d’un programa de donació d’òrgans. Ara, del 16 al 20 de gener, Masnou hi viatjarà per analitzar la situació actual dels hospitals i per planificar el desenvolupament d’un programa que afavoreixi l’increment de donacions de teixits i òrgans, amb l’ànim d’ajudar els professionals africans i també de millorar la qualitat de vida dels habitants d’aquest país.
 

Fotos per descarregar

L'equip d'extracció d'òrgans de l'Hospital Dr. Josep Trueta
Grup de formadors del curs impartit a la Xina
Formadors i alumnes
 

HOSPITAL
Dimecres, 11 Gener 2017