El Trueta commemorarà divendres el Dia Mundial de l'Ictus fent ecografies de Doppler als usuaris

Una revisió al vestíbul de l'Hospital Trueta en el Dia Mundial de l'Ictus del passat any
Una revisió al vestíbul de l'Hospital Trueta el Dia Mundial de l'Ictus de l'any passat

És la primera causa de mortalitat en les dones i la segona en els homes

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta celebrarà el Dia Mundial de l’Ictus, un any més, fent revisions de l’estat de les artèries cerebrals als ciutadans que es vulguin acostar per fer-se la prova. Serà el proper divendres, 28 d’octubre, un dia abans de la celebració del Dia Mundial, atès que coincideix amb la festivitat de Sant Narcís. Així, divendres que ve, de 9 h a 14 h, els professionals de la Unitat d’Ictus informaran sobre la malaltia i realitzaran ecografies de Doppler per comprovar l’estat de les artèries de tothom qui hi estigui interessat, ja que el resultat pot ser un factor que predisposi a patir la malaltia. També es mesurarà la pressió arterial i la glucèmia.

 

A més d’aquests controls, per tal de prevenir l’aparició dels infarts cerebrals, els especialistes també faran recomanacions de mesures preventives, com són fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos, i evitar de fumar. Paral·lelament, des de l’Associació Gironina d’Afectats per Ictus, constituïda l’any 2014, es muntarà una taula informativa a la plaça de Miquel Santaló de Girona.

Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral i només el 50% arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, a un braç i/o a una cama d’un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la regió de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus aguts cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos. Els trombolítics són els fàrmacs que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores, i a l'Hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l’intent de dissolució del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben al centre dins les quatre o cinc hores següents a l’inici dels símptomes de l’ictus i, en casos seleccionats, dins les 9 hores posteriors. A l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es tracten amb fibrinòlisi un  30% de tots els pacients que ingressen, una dada molt alta que està per sobre dels estàndards europeus i que és també el percentatge més elevat de tots els hospitals de Catalunya (l’any passat, s’hi van tractar un total de 146 pacients). El subministrament d’aquest tractament permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d’haver patit l’infart cerebral.

Amb La Marató

Aquest any, La Marató de TV3 està centrada principalment en l’ictus. És per aquest motiu que la jornada de divendres donarà el tret de sortida a un munt d’activitats organitzades conjuntament entre l’Institut Català de la Salut, l’Institut d’Assistència Sanitària, el Departament de Salut, l’Associació Ictus Girona i la Universitat de Girona per donar a conèixer la malaltia a la ciutadania. Entre aquestes activitats, cal destacar un cicle de conferències que es durà a terme a l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat a Girona i diverses activitats de conscienciació que es realitzaran al carrer, en centres sanitaris i centres educatius de la ciutat. 

Segona causa de mort i primera d’invalidesa

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d’invalidesa en els adults dels països occidentals. A l’Estat espanyol, és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d’incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40% dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Cal tenir present que un de cada sis ictus ocorren en persones joves. Des dels punts de vista sanitari i econòmic, l’ictus és una afectació de primera magnitud. Representa el 70% del total d’ingressos de caràcter neurològic i suposa al voltant d’un 5% de la despesa sanitària. No obstant això, hi ha dades esperançadores ja que en els últims anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç, així com a les millores en l'atenció hospitalària als pacients en les unitats d'ictus i al desenvolupament de tractaments aplicats durant les primeres hores, com la trombòlisi i els nous procediments d'extracció de trombes.
 

Fotografies per descarregar

L'any passat, professionals fent ecografies de Doppler als usuaris en el Dia Mundial de l'Ictus 2015

HOSPITAL
Dimarts, 25 Octubre 2016