Els pediatres del Trueta formen a mig miler de professionals d’altres centres en maniobres de reanimació avançada en nens

Una sessió formativa impartida pels pediatres del Trueta a l'Hospital de Figueres

Un equip de pediatres de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona ha format més de 500 professionals de medicina i d’infermeria en reanimació cardiopulmonar (RCP) pediàtrica i neonatal durant els darrers tres anys. La formació, l’han feta amb més de 25 cursos impartits als hospitals comarcals de Figueres, Campdevànol, Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, Olot, la Seu d’Urgell i al mateix Hospital Trueta, i també a diversos centres d’atenció primària de la Regió Sanitària de Girona. 

Els pediatres tenen la titulació oficial d’instructors en aquesta matèria, atorgat pel Grup Espanyol de Reanimació Cardiopulmonar Pediàtrica i el Consell Català de Reanimació Cardiopulmonar, i juntament amb alguns pediatres dels hospitals de Figueres, Olot i Campdevànol, són l’equip d’instructors que formen professionals de l’àmbit de primària i l’entorn hospitalari de la demarcació de Girona.

Fa vuit anys que els professionals del Servei de Pediatria de l’Hospital Dr. Trueta fan aquesta formació pràctica i teòrica per abordar situacions d’aturada cardiorespiratòria en infants, de nivell bàsic, intermedi o avançat. Durant les sessions es fan pràctiques amb maniquins, en que se simulen situacions de nens en estat greu i d’aturades cardiorespiratòries, arítmies i oclusió de les vies aèries, i es comparteixen experiències personals i consells.

L’aturada cardirespiratòria és poc habitual en pediatria, però si es produeix el  pronòstic és funest, més greu que en l’adult. Si se’n presenta un cas, cal actuar d’urgència amb unes maniobres de reanimació molt precises. L’atenció correcta i immediata en aquestes situacions pot canviar dràsticament el pronòstic vital del nen. Precisament, el diumenge, 16 d’octubre, se celebra el Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca.

La RCP bàsica se centra en les maniobres que es realitzen a la víctima substituir les funcions circulatòria i respiratòria amb les mans i la boca, mentre que la reanimació avançada ja preveu unes mesures clíniques més complexes que s’apliquen en el tractament definitiu de l’aturada. Els instructors formen els professionals en totes les variants possibles d’una aturada cardiorespiratòria en infants, una situació d’emergència que acaba amb el trasllat i l’ingrés hospitalari de la víctima.

Els pediatres instructors de l’Hospital Dr. Josep Trueta es mantenen al dia en l’expertesa de les tècniques i la docència, amb una periòdica actualització de coneixements i una reacreditació de les seves competències formatives.

Fotogafies per descarregar
Una sessió formativa impartida pels pediatres del Trueta a l'Hospital de Figueres

HOSPITAL
Divendres, 14 Octubre 2016

Tags: