Finalitzen les obres d’ampliació i millora del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Trueta

Nous punts de treball de tècnics i patòlegs

S’ha fet una nova sala d’autòpsies i s’ha guanyat espai en àrees de treball, com ara anatomia patològica i laboratori

Aquesta setmana han acabat les obres d’ampliació i millora del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, que pràcticament ha doblat la seva superfície. Els treballs han servit per renovar completament la sala d’autòpsies, un espai que també acull les autòpsies clíniques procedents de l’Hospital de Santa Caterina, que fins ara no disposava d’aquest recurs. També s’han fet nous els vestidors i s’han creat espais de treball per als patòlegs i una sala destinada a sessions clíniques i formació. 

S’ha renovat completament la sala de congelació del Banc de Tumors i el magatzem per a peces quirúrgiques. La darrera fase de l’obra ha servit per ampliar la zona de laboratori destinada a macroscòpia, patologia molecular, citologies i immunohistoquímica, així com l’àrea de treball dels tècnics del Servei. També s’ha modernitzat l’equipament de l’àrea d’immunohistoquímica, amb la dotació de més eines per fer diagnòstics més acurats de diferents tipus de càncers. A banda de les obres, s’ha renovat tota la maquinària del Servei d’Anatomia Patològica i  s’hi ha incorporat nou aparellatge, unes actuacions que en conjunt han tingut un cost de 531.000 euros

El Servei d’Anatomia Patològica està format per 35 professionals, i des de principis d’any també ha incorporat l’activitat assistencial d’aquesta especialitat de l’Hospital de Santa Caterina de Salt. Això ha permès integrar al Trueta l’activitat de patologia molecular, cosa que suposarà un estalvi d’uns 350.000 euros cada any.

Al mateix temps, el nou Servei d’Anatomia Patològica assumeix la pràctica totalitat dels estudis de càncer de mama que es fan a la Regió Sanitària de Girona i, en total, superarà els 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies. El fet de concentrar tota l’activitat sota el mateix servei facilita la unificació de criteris diagnòstics, així com l’optimització de l’arxiu de tumors, destinat a recerca i a assaigs clínics sobre la malaltia.

La patologia digital a final d’any

Un altre avenç de primer ordre serà la posada en marxa dels estudis anatomopatològics en format digital, durant el segon semestre d’aquest any. Es tracta d’una pràctica, amb una tendència a l’alça que consisteix a digitalitzar les mostres de teixits i cèl·lules per poder-les estudiar mitjançant una pantalla d’una qualitat excepcional, en lloc de fer-ho amb el microscopi. L’avantatge d’aquesta tècnica és que permet interactuar amb especialistes d’altres centres i fer consultes amb experts d’àmbit mundial. Actualment, ja es fan aquest tipus de peticions, però cal enviar físicament les mostres a hospitals d’arreu del món.

Fotografies per descarregar
L'espai acull els nous punts de treball dels tècnics i els patòlegs
També s'ha renovat la maquinària i incorporat nou aparellatge

HOSPITAL
Dijous, 14 Juliol 2016

Tags: