Associacions de voluntariat

Associacions de voluntariat amb conveni amb l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta:

El Programa de voluntariat, coordinat per la Unitat d'Atenció a la Ciutadania de l'Hospital Dr. Josep Trueta, va entrar en funcionament l'any 1993 amb la intenció de coordinar la tasca que estaven duent a terme, per separat, tot un seguit d’associacions de caire social. L'objectiu d'aquest Programa és vetllar perquè: es doni als usuaris de l'Hospital una assistència integrada, que tingui cura dels aspectes humans, es disposi dels mitjans necessaris per garantir la qualitat assistencial; i es facilitin els canals de participació ciutadana en l'Hospital i en la seva organització. Les persones que formen part d’aquest programa fan una prestació voluntària i altruista.

Les entitats que actualment desenvolupen activitats de caire voluntari al nostre centre són les següents:

  • Associació de Cardiopaties Congènites (AACIC)

  • L'Associació de Cardiopaties Congènites (AACIC) fa més de quinze anys que treballa per atendre de manera integral a les persones amb cardiopatia congènita, les seves famílies i els professionals que hi tinguin relació al llarg de les diferents etapes evolutives, a través de l’atenció individualitzada,  el servei d’escoles, Espais de pares i mares, Espai infantil, etc. També consideren molt important informar, difondre i sensibilitzar a la societat sobre les cardiopaties congènites, a través d’activitats específiques i festes solidàries. Finalment, tenen l’objectiu de potenciar i impulsar iniciatives d’investigació sobre les cardiopaties congènites. Els últims anys han treballat molt en la delegació de Girona i actualment els podeu trobar a l’Hospital Josep Trueta, a l'Hotel d'Entitats Rutlla-Girona i al Local d'Entitats de Fornells de la Selva.
  • Associació Comunitària Anti-sida de Girona (ACAS)

L’ACAS és una organització no governamental de servei en sida creada l’any 1990. El seu àmbit territorial d’actuació comprèn tota la demarcació de Girona. És una associació constituïda per persones voluntàries que, sense afany de lucre i des d’una perspectiva interdisciplinària i comunitària, col·laboren en la prevenció del VIH/Sida, en l’educació per la salut, en la sensibilització social i en l’atenció a les persones afectades per aquesta infecció.

Voluntaris d'aquesta entitat, amb la coordinació de la Biblioteca de Girona, ofereixen un Servei de biblioteca als pacients amb l’objectiu de fer més agradable l’estada de les persones ingressades a l’hospital. El projecte consisteix en passar per les habilitacions i oferir a totes aquelles persones interessades un servei de préstec de llibres, pel·lícules i música per tal que puguin llegir durant l'ingrés.

Aquesta entitat realitza tasques de voluntariat a la planta de pediatria i s'encarrega d'organitzar i dinamitzar la Ciber Aula amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels nens/es hospitalitzats i fer més amena la seva estada.

Aquesta entitat, a l'Hospital Dr. Josep Trueta desenvolupa principalment els servei de ludoteca per a la infància hospitalitzada a la planta de pediatria de l’hospital, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels nens/es hospitalitzats.

La Fundación Pequeño Deseo, neix fa 10 anys amb la finalitat de fer realitat els desitjos de nens i nenes que pateixen malalties cròniques i/o de mal pronòstic. Amb aquesta idea, i amb molta il·lusió inicien aquesta col·laboració amb I'IHospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. La seva filosofia és que "a vegades complir el desig d'un nen és la seva millor medicina".

La Fundació Oncolliga Girona és una entitat sense ànim de lucre que es fixa com a finalitat preservar la qualitat de vida tant dels malalts de càncer i les persones del seu entorn més pròxim, com de la població en general. D'aquesta finalitat es desprenen el dos objectius que defineixen els programes socials de l'Oncolliga: millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i dels seus familiars i proporcionar entre la població hàbits saludables per a prevenir el càncer.

Des de l'Oncolliga es treballa per a donar el màxim de cobertura als municipis de la demarcació de Girona, i en l'actualitat compta amb el suport de 46 poblacions gironines. L'esforç de més de 1.000 voluntaris i voluntàries fan possible que els serveis gratuïts de l'Oncolliga continuïn endavant i que s'encetin nous projectes a benefici de la població.

Associació Gironina de Prevenció i Ajuda a les Malalties del Cor. Té per objectius fomentar i divulgar la prevenció i el control de les malalties de l'aparell circulatori; ajudar a controlar els principals factors de risc (hipertensió, colesterol, tabac, diabetis...); conscienciar la població, de manera especial la gironina, sobre la necessitat de crear hàbits cardiosaludables; fomentar l'autoestima després d'una malaltia cardíaca; realitzar activitats per millorar la qualitat de vida i col·laborar amb el Departament de Salut en la Planificació Sanitària.

L’AECC-Catalunya contra el Càncer és un entitat sense ànim de lucre que treballa en diferents projectes relacionats amb el malalt de càncer i el seu entorn. Dintre dels seus objectius actuals, l’entitat vol contribuir en la formació de diferents col•lectius que treballin en l’àmbit de l’oncologia, millorant així la qualitat dels professionals que assisteixen a aquests malalts.
Actualment a l'hospital Trueta hi trobem un coordinador hospitalari amb un equip d’aproximadament 14 voluntaris. Les seves tasques, principalment són de suport emocional i acompanyament al pacient i familiars durant el tractament ambulatori com també durant l’estada a l’hospital fins al final de la vida o tractament. Aquest acompanyament es realitza fent companyia, escoltant i essent confident, rellevant al cuidador principal, distraient com també informant de serveis, fent de guia hospitalària, acompanyant a realitzar proves, etc.

Les accions de l'Associació de Prematurs de Girona (APREMGIR) van dirigides a les famílies de fills prematurs, es treballa per oferir i donar suport al pares de prematurs, acompanyant-los en el camí de la prematuritat, proporcionant-los un punt de trobada, suport, informació i aprenentatge on es sentin escoltats i en el qual poder compartir les experiències, resoldre dubtes, escoltar les preocupacions i/o opinions, i per descomptat compartir els èxits.

Xarop Clown és un projecte que va néixer l'any 2007 amb la finalitat d'alleujar el patiment dels infants hospitalitzats i dels seus familiars amb les propietats terapèutiques del riure. Un projecte que vol contribuir al costat dels tractaments mèdics a la superació de patologies que enfronten els nens i a la convivència amb malalties irreversibles.
La missió de Xaropclown és omplir l'Hospital de somriures, amb l'objectiu de mitigar mitjançant l'humor les situacions dels infants, familiars i personal sanitari a l'entorn hospitalari. Fan actuacions tots els dilluns, dimecres i divendres, anant a visitar habitació per habitació els nens ingressats al Trueta.

L’Associació ATHC neix l'any 1986, és una entitat que treballa per oferir informació i ajuda a tots els malalts i trasplantats de fetge, així com als seus familiars i amics. Ofereix suport psicològic, ajut emocional, assesorament laboral i fiscal...

 

 

 

Hospital