Unitat de patologia ginecològica benigna

La Unitat de patologia benigna està dedicada a l’atenció de tota la patologia benigna del tracte genital femení.

L’equip mèdic de la unitat està format per:

  • Dra. Gemma Clemente (Especialista en Ginecologia i Obstetrícia)
  • Dra Ariadna Danés (Especialista en Ginecologia i Obstetrícia)
  • Dra Montserrat Farré (Especialista en Ginecologia i Obstetrícia)
  • Dra. Elisabet Merino (Especialista en Ginecologia i Obstetrícia)
  • Dra Maria Mira (Especialista en Ginecologia i Obstetrícia)
  • Dra. Lorena Rozas (Especialista en Ginecologia i Obstetrícia)
  • Dr Eduard Sala (Cap de secció de Ginecologia)

Consultes externes

Les consultes de la unitat estan dividides segons el tipus de patologia per poder oferir una atenció específica a cada pacient.

La consulta de ginecologia de patologia uterina i annexal (GIAN) tracta la patologia que afecta l’úter (miomes o adenomiosi) i/o als annexes (quists benignes d’ovari o de trompes). En ella es realitza el diagnòstic mitjançant una ecografia ginecològic d’alta resolució i s’ofereix tractament mèdic o quirúrgic segons el tipus de patologia.

En el cas dels miomes uterins també s’ofereix juntament amb el servei de Radiologia Intervencionista, la embolització dels miomes uterins per oferir una alternativa a la cirurgia.

La consulta de ginecologia de patologia endometrial (GIEN) està especialitzada en el diagnòstic, seguiment i tractament de les patologies que afecten a l’endometri (hiperplàsies endometrials, els pòlips, miomes intracavitaris o malformacions uterines).

El gabinet d’histeroscòpia ambulatòria, ubicat l’ASSIR Güell, està associat a la consulta de GIEN i permet oferir un diagnòstic i tractament ràpid i eficient d’aquestes patologies sense necessitat d’anestèsia ni d’ingrés hospitalari.

La consulta de malalties de transmissió sexual té lloc a l’ASSIR Güell i realitza el seguiment de les pacients que han sigut sotmeses a una intervenció quirúrgica secundària a una malaltia de transmissió sexual.

La unitat d’endometriosi: la endometriosi és una malaltia ginecològica que afecta a dones en edat reproductiva  i que pot provocar esterilitat, dolor pelvià crònic, afectacions intestinals o urològiques. Pot esdevenir una malaltia incapacitant i per això és imprescindible un abordatge integral pel tractament del dolor i de la esterilitat associada. A les nostra unitat hi intervenen, a més del servei de ginecologia, el servei de cirurgia general, urologia, anestesiologia i psicologia clínica. Es tracta d’una unitat de referència per als hospitals de tota la província i dependent del grau de complexitat de la malaltia, les pacients seran visitades a la consulta d’endometriosi de l’ASSIR Güell o la consulta de GIAN de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta.

Cirurgia

A la nostra unitat apostem per la cirurgia laparoscòpica o mínimament invasiva, que consisteix en realitzar intervencions amb petites cicatrius abdominals, amb menor estada hospitalària, millor recuperació post-quirúrgica i menor risc de complicacions. En alguns casos concrets, s'ha de realitzar una laparotomia, que consisteix en obrir l'abdomen de la manera "tradicional".

Les intervencions que realitzem majoritàriament són histerectomies, annexectomies, quistectomies, miomectomies i exèresi d’implants endometriòsics. També realitzem polipectomies i miomectomies histeroscòpies, accedint per via vaginal a la cavitat uterina.

Hospital