Cinc equips d’atenció primària de l’ICS Girona reben el certificat d’acreditació de qualitat del Departament de Salut

Foto de grup dels equips d'atenció primària al Palau de Pedralbes de Barcelona

En un acte celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona, el Departament de Salut ha atorgat avui les primeres 96 acreditacions de qualitat per a equips d’atenció primària (EAP) segons el Decret 86/2014, de 10 de juny, pel qual s’estableix el sistema d'acreditació d’EAP a Catalunya. D’aquests 96 equips, 62 estan gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS), i 5 són de la Gerència Territorial ICS Girona: Tordera, Pineda, Canet, Sant Feliu de Guíxols i Blanes. Tots han finalitzat el procés d’acreditació amb un molt bon compliment dels estàndards. La resta d’EAP de l’organització també es troba immers en el procés d’acreditació: o bé ja han passat l’avaluació i estant esperant la certificació, o bé passaran l’avaluació properament.

Les acreditacions de qualitat són un procés habitual en els hospitals públics però, fins ara, no s’havien aplicat a la xarxa d’atenció primària. Es basen en l’avaluació integral de la gestió, els serveis i els resultats dels centres, i en la identificació dels punts crítics i de les oportunitats de millora de cadascun dels equips analitzats.

El procediment ha estat el següent: els equips han realitzat una autoavaluació i, posteriorment, s’han sotmès a una auditoria externa que ha dut a terme el Departament de Salut. A continuació, el Comitè d’Acreditació del Departament n’ha analitzat els resultats i ha atorgat les certificacions finals. La inclusió d’objectius relacionats amb la qualitat i la seguretat dels pacients en els acords de gestió de l’ICS ha estat una eina clau per afrontar aquest procés.

Professionals de l’ICS han participat durant els darrers anys en el disseny i el pilotatge d’aquest model d’acreditació, que s’aplicarà a tots els EAP de Catalunya de forma progressiva fins al 2017. Cal destacar la tasca desenvolupada per la doctora Montserrat Gens, directora del CAR Salou i referent territorial de Qualitat i Seguretat del Camp de Tarragona, en tot aquest procés.

Aquest model s’inspira en el Model d’excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM) i examina nou criteris organitzatius i de resultats, que estan dirigits a avaluar, millorar, innovar i aprendre dins l’equip mateix. El lideratge, la política i l’estratègia, les persones que formen part de l’EAP, la gestió de les aliances i els recursos disponibles, i els processos que l’EAP desenvolupa conformen un primer apartat de criteris. Si aquests es compleixen, permeten obtenir bons resultats vers els clients, els professionals i la societat i, el que és encara més important, bons resultats en salut i sostenibilitat.

Durant l’acte d’avui, que ha comptat amb la participació del conseller de Salut, hi ha hagut una taula rodona on han participat diversos professionals dels equips acreditats. Alejandra Llenas, administrativa de l’EAP Canet de Mar de l’ICS, ha explicat l’experiència del procés d’acreditació dins el seu equip.

 

PRIMARIA
Dimecres, 21 Octubre 2015