Les famílies que participen en el programa Nen@s en moviment milloren els hàbits alimentaris i fan més exercici

una sessió de Nen@s en moviment a Salt

Un 83% dels menors han perdut pes en la primera edició del programa, que s’amplia a tretze nous municipis amb la participació d’un centenar d’infants

Aquest mes, tretze nous municipis de Girona s’han incorporat al programa Nen@s en moviment per a l’abordatge de l’obesitat infantil i la promoció dels hàbits saludables, una iniciativa que ha tancat la seva primera edició amb uns resultats molt positius: el 83% dels escolars d’entre vuit i onze anys de Figueres i Llagostera que han participat en la primera edició han reduït el seu índex de massa corporal i també ha millorat la qualitat de la dieta que segueixen a casa seva.

Després de les sessions dirigides per professionals dels equips d’atenció primària durant sis mesos també s’ha observat una reducció de les hores que els nens passen davant d’una pantalla i, en un 50% dels casos, un augment de les hores d’activitat física setmanals dels menors. Cal destacar que, pel fet de tractar-se d’un programa que implica els infants i els seus familiars, també s’ha manifestat que un 30% de les famílies ha ampliat les hores d’exercici físic que realitzen en grup.

Aquests bons resultats han motivat l’expansió de la iniciativa, que estan duent a terme de forma conjunta l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’Institut Català de la Salut (ICS). Es tracta d’un seguit d’actuacions dirigides especialment als alumnes de tercer, quart i cinquè d’educació primària amb sobrepès o obesitat, que tenen per objectiu ajudar-los a adquirir conceptes bàsics d’alimentació saludable, a incrementar el temps que dediquen a l’activitat física per normalitzar l’índex de massa corporal i a mantenir o augmentar la seva autoestima. Cal tenir en compte que a Catalunya un 27% de la població d’entre nou i onze anys pateix sobrepès i obesitat.

Durant les darreres setmanes s’ha fet la formació específica als professionals de pediatria i d’infermeria dels equips que dinamitzen els nous grups que ja estan  en marxa a Girona, Banyoles, Salt, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Sils, Vidreres, Maçanet de la Selva, Tordera, Blanes, Canet de Mar, Roses i Llançà. També està previst que Santa Coloma de Farners s’hi incorpori els propers mesos.

En aquests moments, doncs, més d’un centenar d’infants i les seves famílies estan seguint aquest programa, una de les característiques del qual és que implica pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut en l’abordatge de l’obesitat infantil. El programa s’aproxima a l’espai natural de l’infant, al de la seva vida quotidiana, per tal de facilitar-li l’elecció de les opcions més sanes i té com a pilars fonamentals  l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.

Al llarg de les diferents sessions del programa es du a terme una teràpia en grup on infants i pares, paral·lelament, treballen temes relacionats amb la salut, com ara alimentació saludable, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, resolució de conflictes, drets personals, autoestima, relaxació i activitat física, amb l’objectiu que tothom pugui expressar les seves emocions en relació amb el tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències. El programa dura onze setmanes, amb sessions setmanals d’una hora i mitja.

A Nen@s en moviment, hi participen les entitats proveïdores de serveis de salut del territori (l’ICS i l’IAS) i el desplegament del projecte s’ha treballat conjuntament amb el Departament de Salut, Dipsalut, els ajuntaments i els centres educatius dels municipis. Gràcies a aquesta col·laboració, els participants també reben una beca per realitzar una activitat esportiva a la seva ciutat.

Un risc per a tota la vida

Un dels principals problemes relacionats amb l’obesitat infantil és la repercussió que aquesta té en la qualitat de vida del menor. L’excés de pes tendeix a perpetuar-se fins a la vida adulta i això comporta un factor de risc de malalties que hi estan associades. Per aquest motiu, les estratègies d’intervenció inclouen un abordatge de la conducta i els hàbits dels infants, així com del seu entorn familiar, que implica canvis nutricionals, emocionals i d’estil de vida.

Fotografies per descarregar

Inici d'una sessió a Salt, amb familiars, nens i professionals del CAP
Una professional de l'EAP Salt dinamitza la sessió amb els familiars
Els infants també tenen un espai propi dirigit per una pediatra
Els infants també tenen un espai propi dirigit per una pediatra (II)

PRIMARIA
Dimecres, 21 Octubre 2015