L’EAP Salt posa en marxa un grup específic de professionals per tractar pacients amb fibromiàlgia

S’han fet convenis amb entitats del municipi per tal de facilitar l’accés dels afectats als equipaments esportius per propiciar la seva rehabilitació mitjançant l’exercici 

En els darrers mesos, l’Equip d’Atenció Primària de Salt ha posat en marxa un grup específic d’atenció a la fibromiàlgia format per professionals de diferents disciplines. Fins ara, s’ha tractat una trentena de persones i l’experiència està sent molt positiva, tant per als professionals com per als usuaris. La Unitat d’Intervenció Psicoeducativa de la Fibromiàlgia de Salt està formada per dos metges, dues infermeres, un fisioterapeuta i una psicòloga. Els objectius de la Unitat són ensenyar a controlar el dolor; millorar el descans nocturn, l’estat d’ànim i la forma física; i facilitar la reinserció  social. En definitiva, millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

Els professionals s’encarreguen de fer un abordatge grupal dels pacients. Organitzen grups de deu persones, com a màxim, que es troben durant set sessions de 90 minuts. El personal mèdic i el d’infermeria intervenen conjuntament en les tasques d’educació sanitària, des del punt de vista de la promoció d’activitats de superació per fer front a la malaltia i als estats depressius i de l’aprenentatge de tècniques de relaxació. Amb la col·laboració de la psicòloga es fa una intervenció formativa i de conscienciació per parelles.

El fisioterapeuta s’encarrega d’ensenyar les tècniques necessàries perquè els pacients es beneficiïn de la realització d’activitat física, és a dir, els ensenya uns exercicis bàsics i senzills per recuperar la pèrdua de la condició física que provoca la malaltia, pèrdua que n’empitjora la simptomatologia.

Des de la Unitat d’Intervenció Psicoeducativa de la Fibromiàlgia de Salt, s’ha buscat, a més, la col·laboració d’entitats del municipi per ajudar aquest col·lectiu de pacients. Un exemple d’aquests acords és l’establert amb la UFEC, que gestiona la piscina municipal, i amb la Casa de Cultura de Les Bernardes de Salt per tal que els pacients n’usin la piscina i les instal·lacions per practicar exercici físic de manera regular, fet que afavorirà la seva rehabilitació i els ajudarà a millorar el seu estat de salut.

 Què és la fibromiàlgia?

La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada per dolor crònic generalitzat a tot el cos, de manera predominant als músculs i a l'esquena, i per la presència d'una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts.

La fibromiàlgia és una malaltia freqüent, especialment entre les dones (4,2 % de dones i 0,2 % d'homes afectats a la població espanyola), i sovint s'acompanya de cansament, trastorns del son i de l'estat d'ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d'altres.

La fibromiàlgia pot afectar significativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen i tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social. I malgrat que en els darrers anys s'està investigant a fons aquesta malaltia, encara resten moltes incògnites sobre les seves causes i els mecanismes que influeixen en el seu desenvolupament. 

Per a més informació, podeu consultar el Canal Salut.

PRIMARIA
Divendres, 9 Maig 2014