Professionals de l’Equip d’Atenció Primària Llançà promouen accions que tenen el mar com a eix central per millorar el benestar de persones amb fibromiàlgia

La iniciativa, que té com a objectiu reduir el dolor i la fatiga crònica, i millorar el benestar emocional d’aquests pacients, s’alinea amb programes que situen el mar i el seu entorn com un espai capacitat per generar salut

 

Professionals de l’Equip d’Atenció Primària Llançà han impulsat un programa dirigit a persones diagnosticades de fibromiàlgia (FBM), que té l’objectiu de reduir el dolor i la fatiga crònica i millorar el benestar emocional d’aquests pacients mitjançant accions grupals vinculades amb el mar i el seu entorn. L’activitat, que es desenvolupa conjuntament amb l’associació Som Mar i l’Ajuntament de Llançà, s’ha posat en marxa amb 10 pacients d’entre 40 i 75 anys, que fan sessions setmanals.

La iniciativa té com a objectiu reduir el dolor i la fatiga crònica, i millorar el benestar emocional d’aquests pacients, i s’alinea amb programes que situen el mar i el seu entorn com un espai capacitat per generar salut. A l’hora d’impulsar el projecte, des del CAP Llançà s’ha valorat que el tractament no farmacològic, com l'exercici físic adaptat, ha mostrat resultats positius en diversos estudis publicats sobre fibromiàlgia. També, el fet de disposar d’una zona costanera àmplia i d'un teixit associatiu dedicat a fer activitats de salut relacionades amb el mar.

La intervenció consta d’una activitat grupal de 9 sessions —una per setmana— que inclou l’administració de qüestionaris previs i posteriors, una sessió teòrica sobre la malaltia, set sessions a la platja de Grifeu, i una darrera de clausura. Durant les sessions a la platja es fan exercicis de moviment corporal conscient, tècniques de relaxació, es camina en silenci i lentitud vora el mar, es practica l’atenció plena (mindfulness) i els banys de mar. Aquesta intervenció està liderada per la metgessa Carme Pigem, amb la col·laboració de la referent de benestar emocional comunitari Nury Segura, la infermera Anna Díaz i la guia professional formada en salut integral al mar Xènia Ros, de l’associació Som Mar de Llançà.

A partir de l’activitat grupal s’extrauran dades a escala exploratòria que puguin ser l’avantsala d’un proper estudi científic amb una metodologia de treball més rigorosa, per tal de valorar els beneficis per a la salut que les intervencions terapèutiques en espais blaus, com el mar, llacs i rius, poden aportar a les persones.

La fibromiàlgia constitueix la causa més freqüent de dolor crònic difús en la població general. Es defineix com un trastorn crònic de la modulació del dolor que condiciona la seva aparició i ve acompanyat per altres manifestacions clíniques, entre les quals destaquen l’astènia intensa, un son no reparador i un conjunt de símptomes molt variat com ara cefalees, mareig, parestèsies, rigidesa articular, problemes de concentració i de memòria, entre d’altres. Tota aquesta simptomatologia té un gran impacte en la qualitat de vida de les persones que la pateixen, cosa que els comporta, també, un malestar emocional.

El CAP Llançà atén una població de 7.006 persones, repartides en 6 unitats bàsiques assistencials. La població afectada de fibromiàlgia se situa al voltant d’un 2,5%. El fet que aquesta malaltia tingui una etiopatogènia desconeguda i un tractament farmacològic no específic fa que els pacients consultin en nombroses ocasions tant professionals de medicina de família com de reumatologia. Són pacients sovint polimedicats, en els quals la resposta terapèutica  sol ser escassa.

 

  

    

*Foto_4. D'esquerra a dreta, la infermera Anna Díaz, la metgessa Carme Pigem i la referent de benestar emocional comunitari Nury Segura, professionals de l'EAP Llançà que impulsen el programa.

 

PRIMARIA
Dijous, 26 Octubre 2023

Tags: