Els centres d'atenció primària de l'ICS Girona comencen la campanya d’immunització contra el virus respiratori sincicial en nadons

Una parella acaronant la seva filla després de ser immunitzada contra el VRS

Aquesta setmana han arribat les 3.571 primeres dosis, que s’administren als CAP i als hospitals de la Regió Sanitària de Girona

Aquesta setmana alguns dels centres d’atenció primària han començat la campanya d’immunització a nadons de fins als 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS), un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys.

El primer CAP a rebre dosis contra el VRS va ser Alfons Moré de Salt, on van arribar les primeres unitats divendres passat. Dilluns mateix ja les administraven als primers infants i quan acabi la jornada laboral d’avui en aquest centre ja s’hauran immunitzat fins a 70 nens i nenes nascuts entre abril i setembre de 2023 per protegir-los de les bronquiolitis i les seves complicacions. AL CAP de Can Gibert de Pla, avui ja s’hauran vacunat fins a 25 infants. A finals del matí també s’haurà acabat de fer la primera distribució de 3.571 dosis a tots els centres de salut de la Regió Sanitària Girona: Dilluns 2 octubre van arribar als centres de la comarca de La Selva, dimarts a l’Alt i el Baix Empordà, dimecres a la Garrotxa i el Pla de l’Estany, ahir a les comarques del Ripollès i del Gironès i avui s’estan repartint a l’Alt Maresme. En total, està previst que es reparteixin fins a 6.212 dosis.

La campanya contra el VRS es realitza als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 (les famílies estan rebent un SMS informatiu per demanar cita al CAP) i en el mateix centre hospitalari (abans de l’alta) per als que neixin entre octubre de 2023 i març de 2024. L’administració serà progressiva, segons vagin naixent els infants i segons les famílies vagin demanant cita als seus CAP de referència. Es recomana aprofitar les revisions periòdiques per sol·licitar la immunització contra el VRS.

L’any passat, a Catalunya, el VRS va causar 7.523 bronquiolitis en menors d’un any, amb 1.058 hospitalitzacions.

El VRS, que afecta 9 de cada 10 infants durant els dos primers anys de vida, és altament contagiós; es dissemina amb les secrecions nasofaríngies infectades o amb la saliva i pot manifestar-se clínicament de diverses maneres, depenent de l’estat immunitari i l‘edat del pacient: des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparents tipus refredat comú, fins a episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants, que solen ser més greus durant els primers mesos de vida i especialment importants en prematurs. S’estima que el VRS és el responsable d’un 70% del total dels quadres de bronquiolitis i d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.

Cal tenir present que el Nirsevimab no és una vacuna, si no que es tracta d’anticossos, és a dir, proteïnes generades pel sistema immunològic que ajuden a combatre malalties. Segons les dades disponibles, aquests anticossos redueixen en prop d’un 80% els contagis de vies respiratòries inferiors per VRS. S’administra una sola dosi intramuscular.

Catalunya té en aquests moments un dels calendaris de vacunació més complets i amb la incorporació de la immunització contra el VRS disposarà d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a escala global

Una mare aguantat el seu nadó mentre l'immunitzen del VRS, al CAP de Can Gibert del Pla.     Una mare aguantat la seva filla mentre mentre una infermera li administra l'immunitzció contra el VRS, al CAP de Can Gibert del Pla.

 

PRIMARIA
Divendres, 6 Octubre 2023

Tags: