L’Equip d’Atenció Primària Roses ofereix suport emocional a les persones refugiades d’Ucraïna i instal·lades a la població de Roses i rodalia

El grup de refugiats durant una de les visites guiades, en aquest cas a la Ciutadella de Roses.

A través de diferents sessions d’escolta activa, reflexió, gestió emocional, percussió corporal, visites ludicoculturals, etc., i el seu poder transformador, s’ofereixen eines i estratègies per afrontar el moment

Se n’organitzen dues sessions al mes, des de l’1 de setembre fins al 15 de desembre

Professionals de l’Equip d’Atenció Primària Roses, sota el lideratge de la referent de benestar emocional i comunitari (RBEC), estan duent a terme accions per donar suport emocional a aquelles persones refugiades d’Ucraïna que viuen al municipi i als pobles de la rodalia que ho necessiten, que són més d’un centenar.

La iniciativa va sorgir arran de les peticions formulades per les mateixes persones refugiades durant unes sessions d’acollida organitzades pels tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, en què també va participar la referent en benestar emocional i la intèrpret lingüística i cultural.

Després d’algunes reunions de treball, s’han organitzat un seguit de sessions grupals de suport als refugiats ucraïnesos, amb l’objectiu de treballar la ventilació emocional, la capacitat de reflexió i resiliència, l’escolta activa, l’expressió corporal a través de la percussió corporal, la psicodansa o l’atenció plena (mindfulness). També s’han planificat activitats pensades per als més menuts, com ara contacontes a la Biblioteca municipal, una visita a la Colla Gegantera i als Grallers de Roses, una visita a La Ciutadella i al Butterfly park.

Aquestes sessions, que van començar l’1 de setembre i que s’allargaran fins al 15 de desembre, duren una hora i mitja i se’n fan dues cada mes. Cada una de les sessions gira entorn d’un tema determinat i es realitzen pràctiques de meditació, incloent-hi un temps per al diàleg i l’intercanvi d’experiències dels participants. Per tant, són sessions interactives i dinàmiques, que estan dirigides per la psicòloga RBEC i la tècnica d’inclusió del Consell Comarcal i interpretades per la traductora a l’ucraïnès.

Segons explica la RBEC de Roses, Mercè Homs, “amb aquest programa de suport emocional, a través de diferents sessions d’escolta activa, reflexió, gestió emocional, percussió corporal, visites ludicoculturals, etc., i el seu poder transformador, volem oferir eines i estratègies per afrontar aquest moment incert. Volem millorar la seva capacitat de resiliència i adaptació a les noves circumstàncies i oferir, també, un espai d'alè i alegria perquè s'oblidin una estona de la guerra”.

Homs afegeix que “a través d’aquestes activitats també construirem comprensió i vincle entre els habitants actuals i els nous de la comunitat, perquè després de l'onada d'ajuda entusiasta, les pors i frustracions socials que, malauradament, ja es comencen a manifestar no guanyin”.

 

Una sessió de Mindfulness a la platja de Roses.   Una sessió de Mindfulness a la platja de Roses.  

El grup durant la sessió d'acollida, organitzada a l'estiu.   El grup de refugiats ucraïnesos durant una visita a la Ciutadella de Roses.  

 

PRIMARIA
Dijous, 13 Octubre 2022

Tags: