Salut fa una crida als 170.000 residents a la Regió Sanitària de Girona que encara estan pendents de vacunar

El Punt de Vacunació Massiu del Palau Firal buit.

Es tracta majoritàriament de persones d’entre 20 i 49 anys

S’anima especialment als més de 31.200 joves de 12 a 19 anys que es vacunin abans de l’inici del curs escolar

A dia d’avui, a la Regió Sanitària de Girona, unes 170.000 persones que encara no han rebut cap dosis de la vacuna contra la Covid-19, xifra que representa un 24% de la població major de 12 anys. Es tracta majoritàriament de persones d’entre 20 i 49 anys, que suposen prop de 100.000 persones. L’objectiu del Salut és vacunar quanta més gent millor durant aquest mes de setembre, per tal d’encarar les temporades de tardor i hivern amb les millors cobertures possibles. Dimecres 1 de setembre, a la Regió de Girona, es va arribar a la xifra de mig milió de primeres dosis posades. Actualment, el 70,49 % de la població susceptible de ser vacunada ja té la pauta completa, una xifra lleugerament inferior a la mitjana de Catalunya, on s’està al 73,54% de cobertura.

Aquest estiu, el ritme de vacunació a la Regió Sanitària de Girona també ha rebut una sotragada, com arreu de Catalunya. Així mentre els mesos de juny i juliol es van administrar 279.144 i 271.415 vacunes respectivament, durant aquest mes d’agost se n’han posat 160.162, un 41% menys respecte el mes anterior. Des de l’inici de la vacunació, s’han punxat a la Regió de Girona 1.146.418 vaccins. Per tal recuperar el nivells de vacunació, des de la Regió Sanitària s’estan impulsant accions, algunes de les quals són les següents:

  • S’han ampliat a tot el mes de setembre les campanyes de vacunació sense cita que duen a terme als punts de vacunació massiu i a gran part dels CAP de la Regió.
  • Al Palau Firal de Girona, el punt de vacunació més gran de la demarcació, s’obre també a la vacunació sense cita aquest dissabte i diumenge (4 i 5 de setembre) de 9h a 13h.
  • S’ha concentrat al Palau Firal la vacunació de les segones dosis d’AstraZeneca. Aquestes s’administraran els dimarts i els divendres a la tarda, sense necessitat de demanar cita prèvia. 
  • S’impulsarà una campanya de comunicació a nivell local per tal de potenciar la vacunació, especialment entre els grups d’edat que més preocupen (de 20 a 40 anys).
  • Es reforça el seguiment que fan els equips d’atenció primària de les persones que no estan vacunades dels seus respectius municipis. Se’ls informa de la vacunació, es resol els dubtes que puguin tenir, se’ls programa cites, es resolen incidències... una gran tasca per facilitar la vacunació al màxim.
  • S’ha començat a fer un seguiment de totes les persones que s’han vacunat de la primera dosis però no de la segona.
  • S’administrarà la segona dosis a les persones que estan ingressades en centres hospitalaris, coincidint amb el moment en que els tocava la segona punxada.
  • Es recorda a les persones que han passat la Covid que poden vacunar-se al cap de dos mesos d’haver tingut la malaltia. Es fa una cerca activa de casos per potenciar la vacunació.

Les campanyes de vacunació sense cita han permès vacunar aquest agost prop de 9.000 persones arreu dels punts de vacunació. La majoria de gent continua apostat per la cita prèvia, que l’eina habilitada pel Departament de Salut i la que permet una major planificació i organització. A aquesta dada caldria sumar també totes les persones vacunades en les diferents maratons de vacunació que s’han fet arreu del territori des del mes de juny.

L’ocupació dels punts de vacunació massius pels propers dies a la Regió se situa entorn al 40%, entre primeres i segones dosis. Avui divendres 3 de setembre hi ha 5 punts on es pot agafar cita prèvia per primeres dosis, però presenten una ocupació baixa: en el seu conjunt és del 10%.

Els adolescents i joves, quan abans millor

Des de Salut es vol posar l’accent en la vacunació de joves i adolescents i també en les franges d’edat que tenen uns nivells de cobertura més baixos. Es important el col·lectiu de 12 a 19 anys afronti l’inici de curs amb les màximes cobertures vacunals, donat que és el principi dels retorn a la normalitat. Cal tenir present que aquest col·lectiu de gent sol compartir grups nombrosos, ja sigui en centres escolars, activitats extraescolars i esportives, i que la vacunació no només comporta un benefici individual sinó també col·lectiu al grup classe o equip esportiu. Quan abans es vacunin, abans assoliran la immunitat.

Actualment tenen la pauta completa el 54,61% dels joves de 16 a 19 anys i el 20,91% dels de 12 a 15 anys. Des de Salut s’anima a vacunar a les 31.200 persones que formen part d’aquests col·lectius abans de l’inici del curs escolar.

Igualment es vol posar l’accent en els grups d’edat de 20 a 30 i de 30 a 40, uns col·lectius que es poden vacunar des del mes de juny i que, en canvi, tenen cobertures inferiors als més joves, que tot just es van començar a vacunar el mes d’agost.

El tret de sortida de la vacunació al grup de 35 a 39 anys es va donar el 17 de juliol i encara hi ha un 36% que no s’ha posat cap dosis. La setmana següent, el 23 de juliol, es va encetar el grup de 30 a 34 anys, 4 de cada 10 dels quals no s’ha posat cap dosis.

*En la nota de premsa adjunta hi trobareu un dossier de dades relatives a la vacunació.

 

Vacunant un dels joves al Punt de vacunació del Palau Firal de Girona   El Punt de Vacunació Massiu del Palau Firal buit.

Document Adjunt: 

PRIMARIA
Divendres, 3 Setembre 2021

Tags: