Salut i l’Ajuntament de Palafrugell fan aquesta setmana un cribratge massiu per detectar contagis de COVID al municipi

Cribratge massiu de Girona

Es realitzarà al Pavelló Poliesportiu Municipal els dies 30 i 31 d’octubre

Està dirigit a persones d’entre 30 i 60 anys sense símptomes, en tant que el 45% dels casos detectats les últimes setmanes són dins aquesta franja d’edat

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Palafrugell realitzaran aquesta setmana el primer cribratge massiu al municipi per detectar contagis de COVID19. En concret, es realitzarà els dies 30 i 31 d’octubre al Pavelló Poliesportiu. L’objectiu d’aquesta campanya és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia. L’operatiu es va definir ahir a la tarda durant una reunió entre la Comissió tècnica de seguiment de la COVID19, integrada per representants del departament de Salut, de l’Ajuntament de Palafrugell, de Vigilància Epidemiològica, de Salut Pública i dels Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà, juntament amb representants del SEM i de l’Institut Català de la Salut, que hi participa a través dels equips mòbils que realitzen els cribratges poblacionals i en centres educatius. La Comissió tècnica de Palafrugell es va posar en marxa fa unes setmanes per analitzar l’evolució de la pandèmia i emprendre accions.

El cribratge massiu de Palafrugell s’oferirà voluntàriament, i de manera prioritària, a persones d’entre 30 a 60 anys sense símptomes i que resideixin al municipi i que no se’ls hagi realitzat una PCR en els dies previs. Aquesta franja d’edat d’entre correspon al col·lectiu on es detecten la majoria dels positius actuals a la zona, amb el 45% dels casos detectats. Cal tenir present que un 27,8% de la resta de casos tenen entre 0 i 20 anys, és a dir, joves en edat formativa i que ja es detecten en els cribratges als centres educatius.

La recollida de mostres es farà divendres i dissabte, al Pavelló Poliesportiu de les 10 a les 14 hores i de 15 a les 19 hores i es realitzarà amb personal d’atenció primària. El dispositiu estarà organitzat per l’Institut Català de la Salut, a través dels equips mòbils, juntament amb el Centre d’Atenció Primària de Palafrugell, gestionat pel SSIBE (Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà). Totes aquelles persones que presenten simptomatologia o hagin estat contactes de pacients positius no han d’acudir al cribratge massiu, sinó que seran programats des de l’atenció primària i els Gestors Covid en un circuit paral·lel.

Durant aquests dies es pretén realitzar unes 2.000 proves, amb el que es podria arribar a testar al voltant d’un 20% de la població corresponent a la franja d’edat en la que se centra la campanya. En el municipi de Palafrugell hi ha actualment, segons dades del Registre Central d’Assegurats, una població de 23.174 persones, de les quals 10.439 tenen entre 30 i 60 anys. Per dur a terme la campanya de cribratge a Girona s’ha treballat amb l’Ajuntament de Palafrugell, que ha facilitat la instal·lació esportiva i ha posat a disposició de l’operatiu  agents cívics. També col·laboren en la difusió a la població, juntament amb l’Equip d’Atenció Primària de Palafrugell. També el SEM col·labora amb la logística i recursos materials.

Cal recordar que la prova PCR és gratuïta i per a realitzar-la caldrà facilitar noms i cognoms, adreça, telèfon de contacte i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI). Els resultats de la prova es podran consultar aproximadament en 48 hores a través de ‘La Meva Salut’.

La decisió de fer el cribratge massiu s’ha pres arran de la situació de la pandèmia al municipi, on aquesta setmana s’han confirmat 603 casos de Coronavirus, un 60% més que la setmana anterior. El 20,47% de les PCR fetes a Palafrugell han estat positives, una xifra elevada i que situa la Rt en 1,75. En aquest moment, hi ha 38 veïns de Palafrugell ingressats en algun centre hospitalari, dels quals 6 en estat crític, i aquesta setmana s’han registrat dues defuncions relacionades amb la Covid19.

PRIMARIA
Dimarts, 27 Octubre 2020

Tags: