La Comissió de salut comunitària d’atenció primària duu a terme un taller de primers auxilis a la majoria d’escoles del Ripollès

Portada taller primers auxilis

La Comissió de salut comunitària d’atenció primària,  constituïda per membres de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Ribes de Freser-Campdevànol, Camprodon i Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, realitza un taller de primers auxilis a la majoria d’escoles del Ripollès, incloses les rurals.

Aquesta iniciativa, pionera a la comarca, és la primera activitat de la Comissió de salut comunitària d’atenció primària. “Considerem que és rellevant que la gent jove tingui nocions de primers auxilis, ja que permeten oferir unes atencions que són de vital importància per a la recuperació inicial del ferit”, expliquen des de la Comissió.

El taller, que es va posar en marxa el passat mes de gener a mode de prova pilot, s’adreça a alumnes de 5è de primària. En aquesta fase de prova, que s’allargarà fins al mes d’abril, hi participaran una quinzena d’escoles del Ripollès. “El període de prova ens servirà per poder valorar el seu funcionament i els recursos necessaris, abans de fer-lo extensiu, l’any vinent, a altres cursos”, indiquen els organitzadors. Així mateix, de manera simultània o posteriorment a la formació dels alumnes, es donaran nocions de primers auxilis als professors de les mateixes escoles.

A dia d’avui, l’activitat ja s’ha impartit a l’Escola Mare de Déu de Núria, de Ribes de Freser, a l’Escola Pirineu, de Campdevànol i, aquest matí, a l’Escola Núria Morer i Pi, de Planoles. Les sessions, d’unes dues hores de duració, s’estructuren en dues parts: una teòrica i una pràctica. Així, a l’inici del taller s’expliquen diferents conceptes com, per exemple, què fer en cas d’una ferida i/o traumatisme, com actuar davant una hemorràgia al nas o com utilitzar la tècnica de reanimació cardiopulmonar (RCP). A continuació, es realitza un exercici pràctic amb maniquins, on els alumnes aprenen a fer la RCP amb i sense DEA, un desfibril·lador que ha estat cedit per l’associació el Ripollès Cor.

La salut comunitària i la promoció de l’educació sanitària entre la població són aspectes molt importants, tant per a l’ABS de Ribes de Freser-Campdevànol com per a l’Hospital. És per això que l’ABS ha forma part de la Comissió de salut. Anteriorment, des de l’Àrea Bàsica de Salut s’havien desenvolupat iniciatives amb aquest objectiu, com la dels tallers “Jo em cuido”, la formació en primers auxilis per a mestres o les activitats relacionades amb l’esmorzar saludable, que es van dur a terme al 2016.

Sobre la Comissió de salut comunitària d’atenció primària

La Comissió de salut comunitària d’atenció primària es va constituir, el setembre de 2016, amb l’objectiu d’unificar les diferents activitats dirigides a la població que duen a terme les tres ABS que hi ha al Ripollès, així com introduir-ne de noves. La Comissió compta amb sis professionals, dos de cada ABS.

A banda de les sessions de primers auxilis a les escoles, es realitzaran altres accions, com el concurs de dibuix “Em rento les mans quan toca”. Es tracta d’una iniciativa que, amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans i a fi de potenciar aquest hàbit entre els nens i nenes de la comarca, desenvolupa des de fa tres anys l’ABS Ribes de Freser-Campdevànol a escoles de l’àrea bàsica i que es pretén fer extensiva a centres educatius de les altres dues ABS.

Una altra activitat que la comissió vol engegar aquest 2017 estarà adreçada a cuidar al cuidador. En aquest sentit, tenint en compte l’alt índex d’envelliment i fragilitat actual, aquesta acció té l’objectiu de disminuir o alleugerir la sobrecàrrega que pateix gran part dels cuidadors informals no remunerats, que són els qui possibiliten garantir una bona qualitat de vida a les persones dependents, i evitar hospitalitzacions.

 

PRIMARIA
Divendres, 3 Febrer 2017