Promoció de la Salut

Els Equips d'Atenció Primària duen a terme activitats preventives i de promoció de la salut, incidint en l'educació sanitària, els cribratges i les intervencions sobre grups específics de població. Els nostres programes comunitaris més destacats són:

Anem  a caminar

El programa d’exercici físic Anem a caminar va dirigit específicament a la població amb alguna patologia de risc (grups de persones amb factors de risc com: obesitat, HTA, diabetis,  dislipèmies i altres), tot i que és una activitat beneficiosa per a tothom, el programa d’exercici moderat regular consisteix en caminar durant 1 hora. En funció dels centres es fan diferents sessions en les quals els participants només necessiten portar roba còmoda i sabates adequades. Metges, infermeres i administratius participen al principi fins que es formin grups autònoms.  Per a controlar el benefici que aporta l’activitat el primer dia es passarà un qüestionari de qualitat de vida que es tornarà a passar als pacients als 6 mesos de programa. Estan exclosos de participar en aquest programa els individus amb episodi de cardiopatia isquèmica recent, persones amb malaltia intercurrent en fase aguda que recomani repòs (immobilització d’extremitats) que, posteriorment, es podran incorporar al grup, persones amb brot d’artrosi que limiti la deambulació i persones amb malaltia pulmonar o cardíaca amb dispnea a mitjans i moderats esforços.

Com a objectius generals, amb aquesta activitat es busca promoure l’hàbit saludable de l’exercici físic entre la població. Específicament, la inclusió d’aquest programa  pretén aconseguir una millora de determinats paràmetres clínics: pes, TA, glucèmies, colesterol, etc., de la població , agrupar a persones amb determinats factors de risc per fomentar grups d’autoajuda, i ajudar a crear l’hàbit de l’exercici com una necessitat per millorar les seves patologies. El CAP De. Joan Vilaplana de Taialà  és  un dels  centres
impulsors d'aquesta activitat comunitària.

 

Pacient expert

El programa Pacient expert gira al voltant de la figura d’un pacient real, una persona que pateix una malaltia crònica i és capaç de responsabilitzar-se de la seva patologia i autocuidarse. A partir d’una formació prèvia per part de professionals d’atenció primària, aquest pacient es converteix en el conductor d’un grup i dóna pautes, mitjançant l'intercanvi de coneixements i experiències, a altres usuaris amb la mateixa malaltia sobre com manejar millor els símptomes que pateixen, com prendre la medicació, consells perquè el seu dia a dia se’n ressenti el menys possible, etc.

El programa consta de 9 sessions, una sessió setmanal d’una hora i mitja de durada,  al llarg de dos mesos i mig. Les sessions inclouen una part teòrica i una altra de pràctica, i el nombre de participants és d’entre 10 i 12 a fi de garantir una comunicació fluïda i efectiva. A diferència dels grups d’educació sanitària en què l’educador és un professional sanitari, en aquest cas qui condueix aquestes sessions és el PE.

Actualment es duen a terme grups de PE en les patologies de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i teràpia coagulant oral (TAO), als centres de Blanes, Figueres, Roses, Salt i el CAP Can Gibert del Pla (Girona).

 

Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES)

El PAFES és una iniciativa per lluitar contra el sedentarisme i amb l’objectiu de millorar la salut i la qualitat de vida de les persones sedentàries, tot augmentant els nivells d’activitat física (AF) dels adults mitjançant la capacitació de professionals sanitaris i d’AF i facilitant la pràctica als usuaris de l'atenció primària. El PAFES va destinat especialment a la població adulta, sedentària i amb factors de risc cardiovascular, als quals metges i infermeres donaran consell sobre els beneficis de realitzar activitat física de forma regular i els prescriuran el tipus d'activitat física més adequat en funció de les condicions físiques i de la patologia a tractar o prevenir.

Actualment el 40 per cent de la població catalana és totalment sedentària o mínimament activa. La inactivitat física és un dels 10 factors de risc que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques que, d'altra banda, són la principal causa de mortalitat als països desenvolupats.

 

Salut i Escola

El Programa Salut i escola és una actuació promoguda pels departaments d'Educació i Universitats, i de Salut, per tal d'impulsar la promoció i prevenció de la salut a l'escola i coordinar millor les accions en el territori. S'adreça a la població adolescent de segon cicle d'ESO (tercer i quart) dels centres públics i concertats i es realitza a través dels professionals sanitaris de l’atenció primària.

 

Grup de suport a l'alletament matern

La lactància materna és l'alimentació òptima del lactant, de manera exclusiva fins els 6 mesos i complementada fins almenys els 2 anys, amb importants beneficis de salut per infant i mare; segons les actuals recomanacions de la OMS-UNICEF, subscrites pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El Taller de Lactància Materna té per objectiu promocionar i recolzar la lactància materna, oferint eines i suport a les mares, apoderant-les i ajudant-les a trobar solucions a les seves dificultats, des del suport del propi grup i l'assessorament tècnic. El Taller es desenvolupa setmanalment al CAP Tordera, amb una durada de 2 hores. La dinàmica de les sessions es fa a partir consell i l’experiència de les pròpies mares, però també inclou una programació de temes: beneficis de l'alletament per a mare i fill/a, fisiologia de la lactància, tècnica/posició correcta, dolor: causes i solucions, medicació i lactància, alimentació complementària, la lactància més enllà de l'any. Les dones embarassades també hi estan convidades.

 

 

 

 

Programa de metadona

L’administració controlada d’agonistes opiàcis fa dècades que s’utilitza com a tractament de pacients drogodependents. La substància més utilitzada en aquests programes és la metadona. Aquests tipus de programes no es limiten a la dispensació de la substància, si nó que s’inclou un abordatge complet de la problemàtica del pacient (mèdica, psicològica, social...). Està científicament demostrada l’eficàcia de la metadona en la disminució de les conductes de risc per al VIH, la millora de la qualitat de vida relacionada amb la salut i la disminució de la mortalitat.

Programa d'intercanvi de xeringues

El Programa d’intercanvi de xeringues es basa en la distribució de xeringues i altres elements necessaris per al consum higiènic de drogues per via parenteral, així com  facilitar la formació dels usuaris per a un consum amb menys risc, alhora que informar-los d’altres àmbits com són higiene, alimentació, salut, social, legal o laboral. Els objectius del programa són la prevenció de malalties infectocontagioses associades al consum de drogues per via parenteral (infeccions pel VIH, hepatitis víriques i altres), la reducció de les conductes de risc que faciliten la transmissió d’infeccions i facilitar l’accés als recursos disponibles de reducció de danys.

Cures de reservoris

Els reservoris són catèters que es posen en pacients que precisen determinats tractaments que es basen amb l’administració de fluids, medicació i hemoderivats, i que també s’utilitzen per fer extraccions de sang. Cada vegada més pacients tornen al seu domicili portant un catèter venós d’una manera perllongada. Aquests catèters requereixen d’un manteniment, per tal de preservar la permeabilitat i l'asèpsia. Aquest manteniment es pot fer des del mateix Centre d’Atenció Primària.

 

 

 

Abordatge al tabaquisme

El programa de prevenció i control del tabaquisme té com a objectiu general reduir la prevalença de l'hàbit al tabac i les seves conseqüències sobre la salut entre la població. Els objectius específics del programa són prevenir al màxim l'inici de l'hàbit al tabac entre la població adolescent i jove, augmentar-ne l'abandonament entre els fumadors de qualsevol edat i fomentar actituds i comportaments positius en alguns grups específics com ara els professionals de la salut i de l'ensenyament, que tenen un paper d'exemple en la societat.

Per això es porten a terme activitats d'informació i sensibilització, accions educatives adreçades a la població jove, especialment a l'escola, i programes per a promoure l'abandonament entre la població adulta; Hi ha diversos CAP que organitzen sessions periòdiques de deshabituació tabàquica.

 

Primaria