Tres projectes de recerca de l’àmbit d’atenció primària de l’ICS a Girona reben ajuts de l’Institut Jordi Gol i Gurina

Miquel Quesada recull el premi en nom de la Direcció d'Atenció Primària Girona
Miquel Quesada recull el premi en nom de la Direcció d'Atenció Primària Girona

S’han premiat un estudi de malaltia renal crònica, un d’afectacions cardiovasculars i un sobre pacients diabètics

L’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina i l’Institut Català de la Salut han becat tres projectes de recerca duts a terme per tres equips d’atenció primària de l’ICS Girona. Es tracta d’un estudi sobre la detecció i el maneig de la malaltia renal crònica, liderat per la metgessa Margarita Matas, de l’EAP Figueres; una recerca sobre l’efectivitat de les estatines en pacients diabètics del Grup d'Investigació en Salut Vascular, que és la tesi doctoral del doctor Eli León de Sils, i un tercer ajut per a l'impuls d'estratègies de recerca a l'atenció primària (mitjançant la intensificació d'investigadors) sobre l’epidemiologia de les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc, que ha obtingut la infermera Mar Serrat, de l’EAP Banyoles.

En el cas de la malaltia renal crònica (MRC), l’equip que lidera Matas està duent a terme un estudi per avaluar les característiques del diagnòstic i tractament que fan els equips d’atenció primària de l’ICS de tot Catalunya en relació amb la MRC. Un cop identificats els pacients ben diagnosticats durant un període de temps, se’ls fa un acurat seguiment durant els dotze mesos següents per analitzar-ne l’evolució. L’ajuda rebuda per a aquest projecte consisteix en l’obtenció de dades d’una mostra representativa de prop de 9.000 persones de centres d’atenció primària de l’ICS, de les quals es podran estudiar les històries clíniques.

D’altra banda, en el projecte becat de l’EAP Sils, León està analitzant l’eficàcia del  tractament amb estatines en els pacients amb diabetis tipus 2, sense antecedents de malaltia cardiovascular. Està més que provada l’eficàcia d’aquest fàrmac que redueix els nivells de colesterol en pacients amb episodis d’afectació cardiovascular, però encara hi ha controvèrsia sobre la seva efectivitat en la prevenció primària en els pacients amb un risc baix d’afectacions coronàries.

Finalment, l'ajut rebut per la infermera Mar Serrat se centra a donar suport a diferents projectes en l’estudi dels factors de risc de la malaltia cardiovascular asimptomàtica, i el paper que la detecció primerenca d’aquesta pot tenir en la predicció i la prevenció. Un element més que ha de servir per a aquest estudi és el doctorat que Serrat desenvolupa en biologia molecular, biomedicina i salut per la Universitat de Girona, que està centrat en la hipertensió arterial. En aquest cas la beca servirà per intensificar la jornada laboral dedicada a la recerca.

Els tres projectes de recerca han estat becats en el marc dels actes de celebració del 20è aniversari de l’IDIAP Jordi Gol.

ICSGIRONA
Dimarts, 3 Maig 2016