IDIBGI convoca tres noves beques postresidència per potenciar la investigació clínica

una professional treballans a l'IDIBGI

Una neuròloga i una endocrinòloga de l’Hospital Trueta estan fent recerca gràcies a les ajudes concedides en la primera edició d’aquestes beques

L’Institut d’Investigació Biomèdica de  Girona (IDIBGI), amb el suport del DipSalut, l’organisme autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona, ha convocat per segon any consecutiu les beques postresidència, que s’ofereixen a professionals que ja han acabat l’especialització (MIR, PIR, FIR, LLIR o IIR) per poder dur a terme diversos projectes de recerca. En la primera convocatòria es van poder oferir dues beques i aquest any la convocatòria s’ha ampliat a tres. Aquest objectiu s’emmarca dins el Pla estratègic de l’IDIBGI, que promou una recerca de qualitat en ciències biomèdiques i de la salut facilitant la seva translació a la pràctica clínica habitual. 

Les beques postresidència ajuden a potenciar la recerca clínica translacional entre joves especialistes i, a més, els ofereixen una entrada al món laboral tot just quan acaben la seva etapa formativa a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, a l’àmbit d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut o a l’Institut d’Assistència Sanitària.  Els ajuts es destinaran a la signatura d’un contracte de 40 hores setmanals de dedicació a la recerca (IDIBGI) i serà compatible amb altres contractes laborals dins la xarxa sanitària, sempre que siguin contractes a temps parcial i/o contractes de guàrdia. Les bases es poden consultar a la web de l’IDIBGI (www.idibgi.org).

 

Dues beques per a metgesses que fan recerca actualment 

Actualment, dues facultatives de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta estan desenvolupant els seus projectes gràcies a les primeres beques atorgades l’any passat pel DipSalut. Es tracta de Mariona Esteve, especialista en endocrinologia i nutrició, i de la neuròloga Olga Belchí.

Esteve forma part del Grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI, dirigit pel Dr. José Manuel Fernández-Real, i està duent a terme un estudi multicèntric sobre la inflamació, que avalua pacients amb obesitat i diabetis tipus 2, pacients amb malaltia de Crohn i persones sanes per fer-ne una comparació. L’objectiu de l’estudi finançat per la beca és identificar quins són els nexes entre aquestes patologies, que tenen un component de malaltia inflamatòria, per identificar de quina manera se’n pot abordar en un futur el tractament a través del teixit adipós. Esteve participa directament en la selecció dels pacients que s’inclouen a l’estudi i els avalua fent-los proves per, entre d’altres factors, determinar el seu nivell de resistència a la insulina. Aquestes intervencions també serveixen a l’endocrinòloga clínica per iniciar-se en la redacció d’articles científics.

Alhora, l’altra beca serveix perquè Olga Belchí treballi a la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de l’Hospital Trueta i de l’IDIBGI, dirigit pel Dr. Lluís Ramió, concretament en un projecte que pretén determinar un patró específic en el líquid cefaloraquidi que envolta el sistema nerviós i la sang dels pacients amb esclerosi múltiple. Belchí forma part de l’equip que estudia l’associació d’aquests patrons i la seva relació amb els símptomes de la malaltia, utilitzant dades de laboratori i de ressonància magnètica que s’obtenen de forma habitual en la pràctica clínica.

Fotografia per descarregar

Dra. Olga Belchí, neuròloga de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta

 

ICSGIRONA
Dimarts, 19 Abril 2016