Girona arriba als 100 trasplantaments de moll d’os

L’Hospital Dr. Josep Trueta i l’Institut Català d’Oncologia han assolit els cent trasplantaments de moll d’os. El balanç s’ha fet avui, dimecres 3 de febrer, a la seu de l’ICO Girona, a l’Hospital Dr Josep Trueta.

Els càncers hematològics

Els càncers de la sang són un grup heterogeni de malalties malignes que afecten la sang, la medul·la òssia i els ganglis limfàtics.

  • El mieloma múltiple: afecta les cèl·lules plasmàtiques, un tipus de glòbul blanc que es localitza preferentment a la medul·la òssia.
  • La leucèmia: es caracteritza per la proliferació incontrolada d'un determinat tipus de cèl·lules immadures de l'hematopoesi. Aquestes cèl·lules envaeixen la medul·la òssia (desplaçant a les cèl·lules normals) i, progressivament, la resta de l'organisme.
  • El limfoma: és una proliferació maligna de limfòcits (cèl·lules defensives del sistema immunitari), generalment dins dels nòduls o ganglis limfàtics, però que de vegades afecta també a altres teixits com el fetge i la melsa.

Trasplantaments autogènics

En alguns d’aquests càncers de la sang cal administrar quimioteràpia en altes dosis per destruir les cèl·lules cancerígenes.

Aquest tractament, però, provoca l'eliminació del moll de l'os i, per tant, impedeix la producció normal de sang. Per poder restablir la situació, abans d’administrar la quimioteràpia s’extreuen i es preserven cèl·lules mare sanguínies del pacient. Un cop el malalt ha acabat el tractament amb quimioteràpia, es fa una infusió endovenosa d’aquestes cèl·lules, que són capaces de repoblar el moll d'os de nou i reiniciar la formació de sang amb normalitat.

Els pacients que se sotmeten a un trasplantament de moll d’os tenen menys recaigudes en els anys següents a la intervenció.

Habitualment, el pacient queda ingressat unes tres setmanes. Fins l’any 2009, aquesta mena de trasplantaments no es feien a Girona, sinó que els pacients havien de desplaçar-se a hospitals de l’àrea de Barcelona.

Aquell any l’Hospital Dr. Josep Trueta i l’ICO Girona van posar en marxa el programa per poder fer els trasplantaments a Girona mateix. De mitjana, se’n fan entre 15 i 20 l’any. Ara s’han arribat als 100 pacients sent: 59 amb mieloma, 35 amb limfoma, 2 amb leucèmia aguda i 4 d’altres patologies.
 

ICSGIRONA
Dimecres, 3 Febrer 2016