Uns 60 estudiants de medicina i infermeria faran proves i oferiran consell sobre diabetis i obesitat als centres de l’ICS Girona i l’IAS

donatiu de mil euros al fons La Marató de TV3

Avui, a les 20h, la Llibreria 22 es farà la presentació del Llibre de la Marató. Diabetis i Obesitat, que comptarà amb la participació de la Dra. Mercè Fernández Balsells, de la Unitat d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta.

Durant aquesta setmana continuaran les activitats divulgatives de la Marató de TV3, dedicada aquest any a les malalties metabòliques, en els centres de l'ICS Girona i de l'IAS. Així, avui,  a les 20h, la Llibreria 22 (Carrer Hortes, 22, Girona) es farà la presentació del Llibre de la Marató. Diabetis i Obesitat, que comptarà amb la participació de la Dra. Mercè Fernández Balsells, de la Unitat d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. Els dies 9, 10 i 11 de desembre, una seixantena d’estudiants de les facultats de Medicina i Infermeria de la UdG oferiran informació a la població sobre diabetis, obesitat a l’Hospital Dr. Josep Trueta, l’Hospital Santa Caterina i als CAP de Girona (Santa Clara, Can Gibert del Pla, Montilivi i Taialà), amb motiu de La Marató de TV3. Durant aquests dies, de 9.00 a 14.00 hores, els estudiants faran proves de glicèmies, pesaran, mesuraran alçada, i informaran sobre els diferents aspectes vinculats a la dieta i a l’exercici físic.

 

Aquesta setmana diferents equips d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) també duran a terme accions divulgatives i d’intervenció amb la població; l’equip de Cassà de la Selva ja va iniciar l’1 de desembre els controls de glicèmia i pes, al mercat setmanal de Caldes de Malavella. També ho farà el 10 de desembre, a Campllong,  d’11.00 a 13.00 hores. S'aprofitaran les parades dels equips de salut per fer educació sanitària i promoció d'hàbits saludables. Per la seva banda, l’equip d’atenció primària de Santa Coloma de Farners també farà des de divendres i fins diumenge, controls de glicèmia, pes, i informarà sobre la dieta i l’activitat física. Durant tota aquesta setmana s’hi estan recollint donatius.

Així mateix, l’11 de desembre, els pacients de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca del Santa Caterina pedalaran 12 hores sobre un cicloergòmetre i per cada minut pedalat la unitat donarà un euro a La Marató. Aquest dia, també, els professionals del CAP Anglès, faran un sorteig solidari, a les set de la tarda, al centre de salut. Les aportacions també aniran integrament als fons del programa.

El Fòrum Associació dóna mil euros

Amb motiu del cicle de conferències sobre diabetis i obesitat, organitzat per l’ICS Girona i l’IAS, i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), el Fòrum Associació de les Professions Sanitàries ha fet un donatiu de mil euros al fons La Marató de TV3. El cicle “Les malalties metabòliques: diabetis i obesitat. Causes. Prevenció, Tractament. Recerca” és la tercera edició d’unes jornades impulsades per les institucions en el marc de l’aliança estratègica dins de la línea d’acció dirigida a la ciutadania. Les conferències, celebrades els dies 2 i 3 de desembre, van emplenar de gom a gom l’auditori Josep Irla.

La diabetis mellitus (DM) és una malaltia crònica del metabolisme. El cos no produeix o no utilitza la insulina de manera convenient i té com a resultat un alt nivell de sucre (glucosa) en sang. La insulina és l'hormona produïda pel pàncrees, que s'encarrega de regular el sucre en sang. La diabetis constitueix un problema sanitari important derivat de la prevalença creixent, de la morbiditat i mortalitat elevades i del seu paper com a factor de risc cardiovascular, a més d'un elevat cost sanitari i social. Es calcula que afecta aproximadament 550.000 persones a Catalunya, tot i que no tothom sap que la pateix. La prevalença de diabetis a Catalunya en persones de 15 o més anys és del 7,4% (el 7,9% en els homes i el 6,9% en les dones). Augmenta amb l'edat, de manera que en el grup de més de 65 anys és del 20,05%.

Hi ha diversos tipus de diabetis, tot i que els principals són la DM tipus 1 i la tipus 2. La DM 1 afecta majoritàriament a nens i adolescents i requereix tractament diari d'insulina. Les causes de l'inici de la malaltia són factors genètics i desconeguts. La DM tipus 2 és la més freqüent i sol produir-se en adults. S'associa en més d'un 80% a casos de sobrepès. Actualment està començant a diagnosticar-se en pacients joves, a causa de les altes taxes d'obesitat. Les causes de l'inici de la malaltia són factors genètics i d'estil de vida. Es calcula que entre 200 i 300 milions de persones a tot el món compliran, al final d'aquesta dècada, els criteris de l'OMS per al diagnòstic de la diabetis mellitus tipus 2. La vida sedentària predisposa a l'obesitat i a la resistència a la insulina.

L'obesitat es defineix com un increment de pes produït per un augment de les reserves de greix per sobre dels valors que es consideren normals en funció de les característiques individuals (altura, corpulència, edat, sexe). La condició prèvia constitueix el sobrepès, en la qual l'excés de pes presenta menys increment que en l'obesitat, però també se situa per damunt dels valors considerats normals. El terme excés de pes resulta de considerar conjuntament les persones amb sobrepès i les que presenten obesitat. En ambdós casos, una alimentació saludable i la pràctica regular d'activitat física són els principals factors de prevenció.

Es calcula que el 48% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (el 33% té sobrepès i el 15% té obesitat). Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7% presenta sobrepès i el 11,7% pateix obesitat. Aquesta dada és molt rellevant, ja que l'obesitat i el sobrepès en l'etapa infantil suposen un risc elevat de presentar un excés de pes a l'edat adulta.

 

ICSGIRONA
Dilluns, 7 Desembre 2015