Els centres de l’IAS i l’ICS s’aboquen a la promoció de la deshabituació del tabac

Professionals de primària informant als usuaris

Tant el Parc Hospitalari Martí i Julià com l’Hospital Dr. Josep Trueta, i també els centres d’atenció primària, organitzen desenes activitats amb motiu de la Setmana sense Fum

Els centres de salut de l’IAS i l’ICS celebren aquesta setmana un conjunt d’activitats adreçades a fomentar la consciència dels perjudicis que causa el fum del tabac, per potenciar la deshabituació tabàquica. En el marc de la XVI Setmana sense Fum de Girona (organitzada per l’Institut Català de la Salut, l’Ajuntament de Girona, la Fundació Oncolliga Girona, Catalunya contra el Càncer, la Generalitat de Catalunya i el Programa d’atenció primària sense fum),  s’han muntat desenes d’actes i exposicions, com la de “No et fumis la salut” que es pot veure fins divendres a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la Generalitat a Girona i taules informatives itinerants, en què professionals dels centres d’atenció primària faran cooximetries als vianants que ho vulguin, proves de capacitat pulmonar, mesures de la pressió arterial i canviaran cigarretes per caramels als fumadors que s’interessin per la iniciativa.

A més, oferiran informació personalitzada sobre els riscos del tabac per a la salut i les diferents vies que hi ha per deixar aquest hàbit nociu. A la ciutat de Girona aquest punt d’informació ahir es trobava a la plaça de la Sardana, avui al Pont de Pedra, demà als accessos dels CAP Santa Clara, Can Gibert del Pla, Montilivi i Taialà i divendres a l’edifici de la Generalitat, al campus de Montilivi de la Universitat de Girona i a l’Hospital Dr. Josep Trueta. Precisament al Trueta, en un acte paral·lel amb l’Hospital de Santa Caterina de Salt (Parc Hospitalari Martí i Julià), divendres a un quart de dotze es farà una enlairada de globus per convidar tothom a abandonar l’hàbit de fumar. Al mateix temps, al Parc Hospitalari Martí i Julià s’estrenarà una nova senyalització sobre la prohibició de fumar en espais exteriors del recinte del Parc Hospitalari i agents de salut de l’Ajuntament vetllaran perquè es compleixi aquesta normativa en una campanya que s’allargarà fins al 5 de juny de 2015. Entre les activitats de l’extens programa organitzat per la Comissió Parc Hospitalari Lliure de Fum, hi ha una xocolatada i l’oferiment de sucs de fruita i verdura Biodrissa de 10 a 12 h, i al vestíbul de l’Hospital la inauguració d’una exposició de dibuixos fets pels alumnes de 6è de l’Escola Mas Masó de Salt. Al mateix temps, a l’espai d’IAS Sport es farà l’activitat “Una pedalada millor que una calada”, i el Centre Sociosanitari La República acollirà una xerrada sobre la promoció de la salut. Tot plegat, estarà amenitzat amb l’actuació del Circ Nick.

Mentrestant, al vestíbul del Trueta hi haurà una taula informativa on també s’oferiran controls de pressió arterial i cooximetries a tothom qui ho demani.

Molta activitat als municipis

Durant tota la setmana molts centres d’atenció primària de l’ICS i l’IAS han organitzat diferents accions per conscienciar els seus usuaris de la importància d’abandonar el tabac. A Caldes de Malavella s’ha donat informació sobre el fumador passiu a l’entrada de les escoles, activitat que també s’ha treballat amb els alumnes d’educació primària. A Cassà de la Selva també s’ha abordat el tema de l’entorn sense fum a la llar d’infants municipal, amb la participació de professionals d’infermeria del centre. A Anglès i Hostalric, com a molts d’altres centres d’atenció primària, es lliurarà als usuaris una simulació de recepta en què es prescriu “deixar de fumar”, que va acompanyada d’un seguit de consells per aconseguir-ho. L’objectiu de la iniciativa és que els sanitaris de l’atenció primària incloguin en la seva carta de serveis la prescripció de recomanacions sobre deixar de fumar per millorar la salut dels ciutadans.

Els professionals dels centres de Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar també s’apropen a les escoles i instituts dels municipis, que col·laboren amb la Setmana sense Fum amb murals informatius i una gimcana de sensibilització, i el CAP Salt també serà present al mercat del dijous per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’abandonar el tabac. L’objectiu d’aquestes activitats educatives que s’estenen per tot el territori és abordar diversos aspectes del tabaquisme (el tabaquisme passiu, la influència de l’entorn i dels amics, la llibertat d’escollir, el dret a dir “no”, etc.).

A Pineda de Mar, l’Equip de Pediatria del CAP s’adreça directament aquests dies a les escoles i llars d’infants per donar consells als alumnes i explicar els responsables com protegir els menors del fum ambiental del tabac, mentre que a Roses demà es canviaran cigarretes per pomes als fumadors que ho vulguin.

Els actes es multipliquen aquests dies amb motiu de la Setmana sense Fum, però de forma habitual els professionals d’atenció primària ja ofereixen consell als pacients fumadors per deixar l’hàbit, durant les visites a les consultes.

En general, es manté una bona tendència decreixent en la prevalença del tabaquisme, gràcies a les polítiques, les regulacions, el canvi social i a tots els professionals implicats en l’ajuda per deixar de fumar. De fet, la tendència de descens confirma l’assoliment de l’objectiu de salut 2015 de reduir la prevalença del tabaquisme, dos anys abans del previst. Actualment a Catalunya fuma el 25,9% de població general (23,5% fumadors diaris i 2,4% fumadors ocasionals), i els homes tenen una prevalença més elevada que les dones (el 31,8% de la població masculina respecte del 20,3% de la femenina).

Sis milions de morts cada any per culpa del tabac

L’any 1987 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el 31 de maig com a Dia Mundial sense Tabac, amb la intenció d’alertar sobre els efectes negatius del tabaquisme per a la salut, que comporta gairebé sis milions de morts cada any a tot el món.

 

 

Fotografies per descarregar
Professionals de primària en una taula informativa
Efectuant una cooximetria a un voluntari
Recepta que prescriu "deixar de fumar", que es lliura als pacients a les consultes
Nova senyalística "Sense fum" al Parc Hospitalari Martí i Julià

 

 

ICSGIRONA
Dimecres, 27 Maig 2015