La Generalitat, els ajuntaments de Girona i Salt i la Universitat de Girona firmen un protocol que actualitza el seguiment del projecte amb una comissió mixta, liderada pel Departament de Presidència
El complex del nou Campus ja ha iniciat el procés de selecció del projecte arquitectònic, amb una inversió de 25 M€
El cap de l’Executiu reivindica la “col·laboració institucional”: “Podem fer grans salts endavant quan sabem canalitzar totes les nostres energies, amb sentit de país i amb ambició col·lectiva”
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha refermat avui a Girona el compromís del Govern amb el nou Campus de Salut a la Regió Sanitària Girona, que inclou el nou Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i la millora dels dispositius assistencials del sistema públic de salut al seu àmbit d’influència territorial. En paraules del president Illa, “el Campus de Salut de Girona no té marxa enrere i el Govern de Catalunya no deixarem de treballar-hi fins que sigui una realitat”.
El cap de l’executiu ha firmat el Protocol per impulsar la construcció del complex, juntament amb els alcaldes de Girona i Salt, Lluc Salellas i Vilar, i Jordi Viñas i Xifra, respectivament; el director del Servei Català de la Salut, Alfredo García Díaz, i el rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi Mas.
Tal i com ha explicat el president, aquest l’impuls del Campus de Salut de l’Àrea Sanitària de Girona demostra que “la col·laboració institucional dóna més fruits que no pas la confrontació”. “Un cop més, demostrem que podem fer grans salts endavant quan sabem canalitzar totes les nostres energies, amb sentit de país i amb ambició col·lectiva”, ha afegit.
Aquest acord renova i consolida la col·laboració institucional iniciada el 2020, amb la voluntat de planificar i executar un projecte de gran abast i ambició estratègica. El nou complex sanitari i universitari estarà ubicat entre Girona i Salt, i inclourà el nou hospital de referència del territori, així com nous espais docents, de recerca i d’innovació impulsats per la Universitat de Girona. El nou Campus, assenyala el Protocol, “ha d’erigir-se en un pol d’activitat, no només en l’àmbit dels serveis públics de salut, sinó també en l’estructuració del teixit social del territori, l’estímul de sinergies en innovació i la millora tecnològica, la docència universitària en estudis sanitaris, la recerca en salut, la innovació econòmica i en el foment de la cohesió social”.
El president encapçala la signatura del protocol pel Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat ha aprofitat la seva intervenció durant l’acte per afirmar que “el Campus de salut de Girona és una oportunitat de transformació que cal aprofitar en tota la seva dimensió” tot afegint que “crearem un motor econòmic i de coneixement a l’avantguarda europea”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha avançat que “estem desplegant tota una estratègia perquè Catalunya esdevingui una de les regions sanitàries punteres d’Europa” i ha afegit que “l’aposta és crear un ecosistema sanitari amb campus de salut de referència desplegats al territori”.
Seguiment de màxim nivell institucional
Amb la signatura del Protocol, s’actualitza el mecanisme de seguiment del projecte del Campus amb una comissió mixta de màxim nivell institucional, liderada pel Departament de Presidència i amb representació de quatre conselleries (Salut, Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Economia i Finances, Recerca i Universitats), a més del Servei Català de la Salut, els ajuntaments de Girona i Salt i la Universitat de Girona. També es crea la figura d’un coordinador d’una oficina tècnica de seguiment institucional continu, una responsabilitat que recaurà en Ferran Cordón. Aquesta nova comissió treballarà per garantir la coordinació i l'èxit de la transformació, seguint els compromisos acordats i respectant els processos administratius establerts. “L’enriquiment de la col·laboració amb aquests nous actors es concep com un factor de dinamització imprescindible per facilitar la reunió de les capacitats de diàleg i de treball que requereix un projecte d’aquesta complexitat” assenyala el Protocol, que afegeix que permetrà “coordinar l’expertesa i els coneixements propis de cada àmbit en un objectiu de país compartit”.
Justament aquest matí s’ha fet la primer reunió de constitució de la Comissió Mixta i posteriorment un acte públic, presidit pel president de la Generalitat, acompanyat dels màxims representants de les conselleries de Salut, Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Economia i Finances, Recerca i Universitats, en un auditori amb representants del sector sanitari gironí, del món local, empresarial, universitari, de recerca i el teixit associatiu.
Actualment, el nou Campus de Salut de Girona està en fase de licitació del concurs de projectes, essent la inversió econòmica en salut més important. La licitació i adjudicació del concurs d'idees de l'avantprojecte arquitectònic i la redacció posterior del projecte executiu i la direcció d'obres té un pressupost de 25,37 M€.
El Protocol, signat avui, té una vigència de 4 anys prorrogable i compta amb un calendari específic de desplegament. A més, implica un compromís ferm de les quatre institucions per avançar conjuntament en el desenvolupament urbanístic, la transmissió dels terrenys i la licitació de les obres. Aquest protocol és un pas decisiu per fer realitat un dels projectes més rellevants en l’àmbit de la salut i universitari a Catalunya.
El projecte es desenvoluparà sobre una superfície total de 175.000 m² de sòl, dels quals 130.000 m² estan qualificats com a equipament, amb una capacitat edificable de fins a 320.000 m², mentre que la resta és espai verd integrat en el campus. El pla funcional d’usos assistencials contempla entre 170.000 i 175.000 m² per al nou hospital, que s’afegiran als 50.000 m² actuals del Parc Hospitalari Martí i Julià. A més hi ha previstos 59.725 m² per als usos universitaris, de recerca i innovació. També es reserven més de 80.000 m² per a creixements futurs, assegurant la viabilitat a llarg termini.
La planificació es fonamenta en la màxima integració entre atenció sanitària i universitat, afavorint les sinergies entre assistència, formació i recerca. El campus es concep com un espai compartit, verd, sostenible i ben connectat, que reforça la cohesió entre Girona i Salt i millora l’accessibilitat per a tota la població de la Regió Sanitària Girona.
Compromís de coordinació urbanística
Els ajuntaments de Girona i Salt, així com el Departament de Salut, es comprometen a continuar treballant de forma coordinada en matèria urbanística per millorar l'accessibilitat als espais del nou Hospital Universitari Doctor Josep Trueta i al nou Campus de Salut, garantint els requeriments tècnics i serveis per als municipis. Es treballarà, juntament amb el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica en la millora d'infraestructures a l'entorn del campus, incloent-hi la creació de nous accessos i serveis que permetin el desenvolupament de la zona.
Pla de millores
A nivell territorial, també preveu un pla per millorar els centres d'atenció primària (CAP) a Girona i Salt, amb actuacions com la reforma i ampliació de diferents CAP amb majors necessitats, així com la creació d'un nou Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) a la zona nord de la ciutat de Girona.
Les administracions es comprometen a garantir la continuïtat del model assistencial actual a Girona i Salt, potenciant la xarxa de dispositius assistencials per oferir serveis d'alta qualitat i en proximitat als ciutadans. A més, el Servei Català de la Salut treballarà conjuntament amb els ajuntaments per coordinar les modificacions urbanístiques i garantir que els terrenys i infraestructures necessàries per al desenvolupament de la nova infraestructura sanitària siguin adequats.
Després de l’acte s’ha celebrat una reunió de la Comissió mixta de seguiment del Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona, encapçalada pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau. A l'acte també hi han assistit la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque; la consellera de Salut, Olga Pané; la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, i el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart.La Generalitat, els ajuntaments de Girona i Salt i la Universitat de Girona firmen un protocol que actualitza el seguiment del projecte amb una comissió mixta, liderada pel Departament de Presidència.